Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Η ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ


ΤΑ  ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ  ΝΕΡΑ  ΤΟΥ  ΠΟΤΑΜΟΥ  ΩΞΟΥ
ΠΟΥ  ΔΙΕΣΧΙΣΕ  Ο  Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  
ΚΑΙ  ΧΙΛΙΑΔΕΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ  ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

Ο Ώξος ποταμός είναι ο σημερινός Αμού Νταριά που πηγάζει από το ορεινό βορειοανατολικό άκρο του σημερινού Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με την Κίνα και εκβάλει στην λίμνη Αράλη. Στις παρυφές του ιδρύθηκαν πολλές από τις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ  πόλεις της Βακτριανής.  Όταν οι πολεμιστές του Μεγάλου Αλεξάνδρου έφτασαν μέχρι το μακρινό Αφγανιστάν, κουρασμένοι από τις συνεχείς εκστρατείες αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα στην τότε Βακτριανή. Κατασκεύασαν πόλεις των οποίων η πολεοδομία και η ρυμοτομία μαρτυρά την έντονη επιρροή των πόλεων - κρατών της μητροπολιτικής Ελλάδας.

ΟΙ  ΦΙΛΙΣΤΑΙΟΙ  ΚΑΙ  Η  ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ 






ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΝΟΝ




Η  ΑΙΓΥΠΤΟΣ  ΚΑΙ  Η  ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 


    H  ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ  ANTIOXEIA,  MIA  ΠΟΛΗ  ΕΝΟΣ  ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ  ΕΛΛΗΝΩΝ 


ΣΥΡΙΑ,  Η  «ΜΙΚΡΗ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 


ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ  


ΙΝΔΙΑ  ΚΑΙ  ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΑΣΙΑ


ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ (ΑΠΟ ΓΑΛΛΟΥΣ) 

ΤΗΣ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΩΞΟΥ 

(Με το  ελληνικό  θέατρο 

- στο  κέντρο  της  Ασίας-

 όπου  για  600 χρόνια  διδάσκονταν, 
στην  ελληνική  γλώσσα,  
τα  έργα  του Αισχύλου  και  του  Σοφοκλή).
 Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΩΞΟΥ ήταν μια πόλη μεγαλειώδης σαν την Αλεξάνδρεια  της Αιγύπτου, χωρίς μεταγενέστερες επιστρώσεις, και έδωσε πολύτιμα στοιχεία γνώσης για τις Ελληνίδες πόλεις της Ασίας. Εδώ επιβεβαιώνεται η ελληνική πολιτιστική ταυτότητα, με ελληνική αρχιτεκτονική, κτίρια ελληνικών θεσμών, δηλ. ελληνικό θέατρο, ελληνικό γυμνάσιο και γυμναστήριο αφιερωμένο στον Ηρακλή, ναός πιθανόν του Δία, Ακρόπολη, ελληνικά κείμενα στο Ηρώο και στη Βιβλιοθήκη των ανακτόρων, ελληνικά διακοσμητικά στοιχεία (κίονες, μωσαϊκά, αγάλματα κλπ.).


ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ



2ος αιώνας π.Χ.

Η εξέδρα του Γυμνασίου του Αϊ Χανούμ. Στο χώρο αυτό, που ήταν εξοπλισμένος με πάγκους, Έλληνες φιλόσοφοι και άλλοι δάσκαλοι, δίδασκαν  καθημερινά  τους νέους. Η παρουσία ενός Γυμνασίου στο Αϊ Χανούμ αποτελεί ζωντανή απόδειξη της εξάπλωσης του ελληνικού πολιτισμού σε απομακρυσμένες περιοχές όπως το Αφγανιστάν.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...