Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Κωνσταντίνος Γκόφας

Γεννήθηκε στην Φτέρη Αιγίου. Ήταν γιος του Δημητρίου Γκόφα και αδελφός του Χρήστου Γκόφα. Συνεργαζόταν με τους Πετμεζαίους και κατάφερε να διασωθεί από τους διωγμούς των Τούρκων κατα των κλεφτών το 1806. Όταν ξέσπασε η Επανάσταση του 1821 ακολούθησε τον Δημήτριο Μελετόπουλο και πολέμησε σε αρκετές μάχες της Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα έλαβε μέρος στην Πολιορκία τής Πάτρας, της Κορίνθου, την άλωση της Τρίπολης, στις μάχες της Ακράτας κατά του Δράμαλη, στη Μεσσηνία, στα Δολιανά και στις 27-8-1827 στον/η Καυκαριά. Διακρίθηκε για την γενναιότητά του ενώ τραυματίστηκε δυό φορές, στη Μάχη των Δερβενακίων και, το 1825, στην Μάχη του Κρομμυδίου, κοντά στην Πυλία.
Για τις πράξεις του αυτές τιμήθηκε με το Χάλκινο Αριστείο.

Επίσης για τις υπηρεσίες του προς στην Επανάσταση απευθύνθηκε στην "επί των εκδουλώσεων των Αγωνιστών Επιτροπή" και με αίτησή του στις 27 Μαίου 1865 εξηγεί ότι δεν έλαβε καμία αμοιβή για τις υπηρεσίες που προσέφερε στον Ιερό Αγώνα του Έθνους, τόσο αυτός όσο και ο αποβιώσας πατέρας του, Δημήτριος Γκόφας που ως αξιωματικός επλήρωσε "ικανά" για τους μισθούς και την τροφοδοσία των στρατιωτών. Στην αίτησή του επισυνάπτει βεβαίωση από το 1846 του Δημήτριου Μελετόπουλου στην οποία σημειώνονται οι υπηρεσίες τόσο του Κωνσταντίνου Γκόφα όσο και του πατέρα του, "στέρξας καθ'όλο αυτό το διάστημα ... γενναιότητα και άκρα υποταγή στους ανωτέρους του" στις μάχες. Έτσι προικοδοτήθηκε με εκτάσεις γης από το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος. Από το 1825 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Φτέρη και κατέλαβε σημαντική κοινωνική θέση μεταξύ των οικοκυραίων της πόλης. Μαζί με τον Σπήλιο Πατρινό έγινε ανακαινιστής του Ιερού Ναού των Ταξιαρχών, όπως μαρτυρεί η εκεί εντοιχισμένη πλάκα.
Άφησε έξι υιούς: τον Θεμιστοκλή Γκόφα, μεγαλοκτηματία που απέθανε νωρίς, τον Μιχαήλ Γκόφα, έμπορο αποικιακών, που χρημάτισε επί σαράντα χρόνια Α' Πάρεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Πανάγο Γκόφα για πολλά χρόνια Πρόξενο της Ελλάδας στην Τυφλίδα και στο Βατούμ καθώς και τους Σπυρίδωνα Γκόφα, Βασίλειο Γκόφα και Λεωνίδα Γκόφα, των οποίων σώζονται πολλοί απόγονοι.



ΠΗΓΗ : https://el.wikipedia.org/



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Δημήτριος Μελετόπουλος

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Γεώργιος Λασσάνης

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Τσόκρης Δημήτριος

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Νικόλαος Στουρνάρης

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Χατζηγιάννης Μέξης 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Κωνσταντής Νικόδημος

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Ιωάννης Στράτος

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Ιωάννης Ξύκης (Δυοβουνιώτης)

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Νικόλαος Αποστόλης 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Ζάχος Μήλιος 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Κωνσταντής Λαχανάς

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Δημήτριος Μακρης

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Μιχάλης Κουρμούλης 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Δημήτριος Παπανικολής

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Γιώργος Γιαννιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...