Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Ο Μαραθώνας αποτελεί το μεγαλύτερο brand name της Ελλάδος, και ένα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής.  Παρόλα αυτά , η ευρύτερη  περιοχή παραμένει αρχαιολογικά και τουριστικά ανεκμετάλλευτη, παρότι απέχει λιγότερο από μία ώρα από την Αθήνα.

Η περιοχή του Μαραθώνα, στην αρχαιότητα αποτελούνταν από τέσσερις Δήμους, οι οποίοι συνιστούσαν την περίφημη τετράπολη της περιοχής: ο Μαραθώνας, η Οινόη, ο Προβάλυνθος, και ο Τρικόρυνθος.

Συνοπτικά θα αναφέρω τις κυριότερες περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, χωρίς αυτό να σημαίνει ως οι περιοχές φυσιοδιφικού και οικολογικού ενδιαφέροντος στερούνται σπουδαιότητας.

Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia) Μέρος 20ον : 'Ακραι - Τυνδαρίς

'Ακραι .Το αρχαίο θέατρο 
'Ακραι
Oι 'Ακραι ιδρύθηκε από τους Συρακούσιους το 663 π.Χ.. Ήταν από τις πρώτες αποικίες των Συρακουσών και ιδρύθηκε για να προστατεύσει ένα από τα βασικά σημεία της πρόσβασης στις Συρακούσες.
Η πόλη ήταν κτισμένη στην κορυφή ενός λόφου, στο δρόμο προς την Γέλα , και αποτελούσε ιδανικό σημείο για να παρακολούθηση της γύρω περιοχής. Χάρη στη σημασία της στρατηγικής της θέσης, η πόλη γνώρισε μεγάλη ακμή, και κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ιέρωνα Β (275-215 π.Χ.).
Πιστή στις Συρακούσες, είχε παρ 'όλα αυτά τη δική της πολιτική ζωή της με διοικητική και στρατιωτική αυτονομία.

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

12. ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΟΙ  ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΕΣ  ΠΟΛΕΙΣ  ΤΗΣ  ΒΟΡΕΙΑΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 Ι.  Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  
ΑΝΤΙΓΟΝΕΙΑ ΚΑΙ  ΟΙ  ΠΕΡΙΟΧΕΣ  ΤΗΣ  ΒΟΡΕΙΑΣ 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  ΔΕΥΡΙΟΠΟΣ,  ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΝ,  ΣΤΕΝΑΙ.    
Το όνομα της η Αντιγόνεια το οφείλει στον ιδρυτή της Αντίγονο Γονατά. Ήταν η μόνη πόλη  μεταξύ  Στόβων και Ευρωπού, σύμφωνα με τον Πλίνιο.

Απλωνόταν σε περίοπτη γεωγραφική θέση, για να μπορεί να ελέγχει τις

Μερικά ενδιαφέροντα άρθρα για τo ISIS

Ένα χαμένο νησί γνωστό από την αρχαιότητα μόλις ανακαλύφθηκε στο Αιγαίο Πέλαγος

Αυτή είναι η συναρπαστική του ιστορία 

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως αυτή η χερσόνησος ήταν κάποτε νησί, και μάλιστα τοποθεσία μιας θρυλικής ναυμαχίας της αρχαιότητας μεταξύ των Αθηναίων και των Σπαρτιατών.

Μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων και γεωφυσικών ανακοίνωσε πως ανακάλυψε ένα χαμένο νησί στο Ανατολικό Αιγαίο. Το νησί, αναφέρει το National Geographic, είναι γνωστό απ' τα γραπτά του αρχαίου Έλληνα ιστορικού Ξενοφώντα, και βρίσκεται κοντά στην τοποθεσία που έγινε η περίφημη Ναυμαχία των Αργινουσών.    

12. ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΟΙ  ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΕΣ  ΠΟΛΕΙΣ  ΤΗΣ  ΒΟΡΕΙΑΣ  
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Θ.   Η  ΑΡΧΑΙΑ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ  ΠΟΛΗ   ΑΣΤΙΒΟΣ
(Στην  Βυζαντινή εποχή έγινε  Εστίπεον,  στα  τουρκικά Ιστίπ  και  στα  βουλγάρικα  Στιπ)

Όλα βάση σχεδίου

Όλα βάση σχεδίου: Ξυπνάτε πριν είναι αργά!

Μόνο όταν καταλάβετε τι ακριβώς γίνετε στον κόσμο θα μπορείτε να δείτε την αλήθεια.
– Το «Ισλαμικό Κράτος» ISIS είναι δημιούργημα των Αμερικάνων.
– Το «Ισλαμικό Κράτος» ISIS χρηματοδοτείται από τους Αμερικάνους, την Σουηδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία.
– Το «Ισλαμικό Κράτος» ISIS αγοράζει όπλα από τους Αμερικάνους.
– Οι Τούρκοι είναι δολοφόνοι και τρομοκράτες.
– Η Ρωσία χαλάει τα σχέδια των Αμερικάνων στην περιοχή, που δεν είναι άλλη από το να τοποθετεί πιόνια ως κυβερνήσεις των χωρών.
– To NATO και ο ΟΗΕ είναι εργαλείο των Αμερικανών.

Ξένοι ακαδημαϊκοί: «Η μόνη ελπίδα της ανθρωπότητας δεν είναι η παγκοσμιοποίηση, αλλά ο Ελληνισμός!»

Τρεις ξένοι ακαδημαϊκοί μας θυμίζουν όσα έχουμε ξεχάσει ή μάλλον καλύτερα όσο προσπαθούν κάποιοι να μας «αναγκάσουν» να ξεχάσουμε: To μεγαλείο του Ελληνισμού!
Σύμφωνα με τους Simone Le Baron (Γαλλίδα) καθηγήτρια γαλλικών, γλωσσολόγος, συγγραφέας, Arsam Momeni (Ιρανός) διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής, συγγραφέας και Sam Chekwas (Νιγηριανός) οδοντίατρος, εκδότης και συγγραφέας, η λύση στα προβλήματα μας δεν είναι η παγκοσμιοποίηση, που με νύχια και με δόντια προσπαθούν να επιβάλλουν οι παγκοσμιοποιητές της Δύσης, αλλά ο Ελληνισμός!
Οι φιλέλληνες ακαδημαϊκοί καταγγέλλουν το σκοταδιστικό «πολυπολιτισμό της Νέας Τάξης Πραγμάτων» και τους «ανθέλληνες πολιτικούς» που επιδιώκουν να τον επιβάλλουν, δημιουργώντας «μία ράτσα χωρίς ρίζες και ιστορία για να σβήσουν την Ελλάδα», ενώ

ΕΡΜΗΣ Ο ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ - Οι απαγορευμένες αποκαλύψεις του Στοβαίου

Ο Στοβαίος δίνει έντονες εικόνες ως προς την προσωπικότητα του Ερμή: 

«Τας κρυπτάς νομοθεσίας του θεού παρ' Ερμή μαθόντες, τεχνών και επιστημών και επιτευγμάτων απάντων εισηγηταί της ανθρωπότητος εγένοντο και νομοθέται».

«Ο δε γε του διδασκάλου του ημετέρου λόγος εχύθη ανά πάσαν την οικουμένην, πείθων Ελλήνων τε ομού και βαρβάρων κατά έθνος». 

H φιλία των Πυθαγορείων - Δάμων και Φιντίας

Κάθε φορά που θέλουμε να μιλήσουμε για μία μεγάλη φιλία μεταξύ δύο μεγάλων ανδρών, λέμε "Δάμων και Φιντίας". Η φιλία τους έμεινε αιώνιο παράδειγμα και μέτρο συγκρίσεως των πραγματικών συναισθημάτων απέναντί μας.

Ποιοι όμως υπήρξαν οι Δάμων και Φιντίας; Ο Δάμων ήταν Πυθαγόρειος φιλόσοφος ο οποίος έζησε και έδρασε στις Συρακούσες της Σικελίας. Εζησε κατά τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ., όταν τύραννος των Συρακουσών υπήρξε ο Διονύσιος ο νεότερος. Ο τελευταίος θεώρησε τον Φιντία, τον καλύτερο φίλο του

Ο Ναός του Απόλλωνα στην Αρχαία Κόρινθο


Ο ναός του Απόλλωνα, είναι αρχαϊκός ναός στην Αρχαία Κόρινθο χτισμένος με μονολιθικούς δωρικούς κίονες. Από τους 40 που υπήρχαν, σήμερα σώζονται μόνο 7 όρθιοι σε περίοπτη θέση πάνω από τα ερείπια της αρχαίας αγοράς. Ο ναός χτίστηκε το530 π.Χ. περίπου. Για να στηριχθεί η οροφή υπήρχαν και εσωτερικοί κίονες κατά μήκος του αρκετά μεγάλου σε μέγεθος σηκού, που ήταν χωρισμένος

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia) Μέρος 19ον : Λάος - Αγκών - Πανδοσία

Αργυρό νόμισμα του Λάος 490-470 π.Χ 
Λάος
Λίγα είναι γνωστά για την ίδρυση ή την ιστορία του Λάος. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι οι κάτοικοι της Σύβαρη που είχαν επιζήσει της καταστροφής της πόλης τουςστο 510 π.Χ. κατέφυγαν στην πόλη του Λάος. .
  Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης φαίνεται να υπονοεί ότι η πόλη είχε καταληφθεί από Λουκανούς  πριν ή κατά τη διάρκεια του 390 π.Χ.. και ότι ο στρατός της κοντινής πόλεως των Θούριων είχε απωθήσει μια δύναμη των Λουκανών που είχε επιτεθεί στο έδαφός τους 390 π.Χ.. Οι Λουκανοί στη συνέχεια αποσύρθηκαν στη δική τους επικράτεια και οι Θούριοι θέλησαν να πολιορκήσουν την Λάος ,αλλά έπεσαν σε ενέδρα των Λουκανών και ηττήθηκαν.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Νηλεύς.....ο έκθετος δίδυμος!

Πύλος - Η εστία στο Μυκηναϊκό ανάκτορο

Ο Νηλεύς είχε εγκαταλειφθεί ως βρέφος. Όταν αυτός και ο δίδυμος αδελφός του μεγάλωσαν, σκότωσαν την μητρυιά τους Σιδηρώ και αφού εξορίσθηκαν έφθασαν στην Μεσσηνία και ίδρυσαν την Πύλο.
Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο Νηλεύς ήταν γιός του Ιπποκόωνα, ενώ άλλοι ότι ήταν γιός του Κριθέα, γιού του Αίολου, γιού του Έλληνα, γιού του Δευκαλίωνα ο οποίος επιβίωσε του κατακλυσμού.

12. ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΟΙ  ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΕΣ  ΠΟΛΕΙΣ  ΤΗΣ  ΒΟΡΕΙΑΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Η.    ΠΡΙΛΑΠΟΣ  Ή  ΠΡΙΛΕΠΗ  Ή  ΠΕΡΛΕΠΕΣ
(ΣΤΑ  ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ  ΠΡΙΛΕΠ)
Η  ΑΡΧΑΙΑ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΠΟΛΗ  ΤΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΥΒΕΡΡΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΕΠΙΓΡΑΦΗ  ΣΤΗΝ  ΣΤΥΒΕΡΡΑ  (Σημερινή  Πρίλαπο)
Η ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ  ΠΟΛΕΙΣ  (ΣΤΥΒΕΡΡΑ,  ΚΕΡΑΜΕΙΑ, ΑΛΚΟΜΕΝΑΙ,  ΚΟΛΟΒΑΙΣΗ,  ΕΦΕΣΙΑ  ΑΡΤΕΜΙΣ  !).  
Η  πόλη   Πρίλαπος βρίσκεται στα βόρεια της κοιλάδας της Πελαγονίας.
 Απέχει 128χλμ από τους  Σκόπους,   44 χλμ από το  Μοναστήρι  και   32χλμ από

Γραβάτα δεν φοράς, σταυρό δεν κάνεις, αλλά κιπά φοράς! Πώς γίνεται, Αλέξη;

Τον λένε Αλέξη και δηλώνει «Αντισυστημικός»... 
Λέει "Όχι στη γραβάτα"! 
Δηλώνει και Άθεος... 
Λέει "Όχι στο σταυρό και τον θρησκευτικό όρκο".
Εντάξει, ας κάνουμε πέτρα την καρδιά κι ας τα δεχτούμε αυτά... 
Την κιπά όμως τη φόρεσε στο Ισραήλ!!!

Παρήλιον: Το "φωτοστέφανο" του Ηλιου

ΑΛΑΣΚΑ, ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014
Πρόκειται για λαμπερά σημεία φωτός που βρίσκονται δίπλα στον Ηλιο σαν "πιστοί ακόλουθοι". Πιο απλά, το παρήλιον είναι ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο το οποίο δημιουργεί σημεία φωτός σε ένα φωτεινό δαχτυλίδι σε ακτίνα 22 μοιρών από κάθε πλευρά του Ηλιου. Εμφανίζονται όταν το φως διαθλάται από κρυστάλλους πάγου των θυσανόμορφων νεφών- εξαιρετικά λεπτά και αραιά στην τροπόσφαιρα Το φαινόμενο είναι πιο συχνό το χειμώνα. Οι εικόνες που ακολουθούν είναι

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

12. ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΟΙ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ζ.   ΒΕΛΙΣΣΟΣ  Ή  ΒΕΛΕΣΣΑ
Η  ΑΡΧΑΙΑ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΠΟΛΗ   ΤΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 
ΒΥΛΑΖΩΡΑ
Η  ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ  ΤΩΝ  ΒΥΛΑΖΩΡΩΝ ΜΙΑ  ΠΟΛΗ  ΣΤΗΝ  ΒΟΡΕΙΑ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ THE ACROPOLIS OF BYLAZORA Από  τους  Αμερικανούς  αρχαιολόγους  Eulah Matthewsκαι William Neidinger

H  ΒΕΛΙΣΣΟΣ  ή Βελεσσά   (Στα Βουλγαρικά  των  Σκοπίων:  Βέλες) είναι  ΑΛΛΗ 
ΜΙΑ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  πόλη της  κατεχόμενης  Βόρειας  Μακεδονίας,   γνωστή μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου ως Τίτο Βέλες (Titov Veles). Μετά τη διάλυση

Δημήτρης Νανόπουλος: Η τηλεμεταφορά θα είναι γεγονός, ήδη το κάνουν

Τελικά οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας φαίνεται πως δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα και από τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Ο διακεκριμένος διεθνώς Ελληνας φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος περιγράφει σκηνές από το μέλλον.
Οπως υποστήριξε, η τηλεμεταφορά θα είναι σε λίγο καιρό γεγονός.
«Θα γίνει. Θα μπαίνουμε σε ένα σωλήνα, φαντάζομαι, δεν ξέρω πώς θα το κάνουν, και μετά θα βγαίνουμε στη Νέα Υόρκη κατευθείαν και θα μας ξαναφτιάχνουν. Θα γίνει, είμαι

Το ήθος στα Ομηρικά έπη.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΗΘΟΥΣ 
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ. 

1. Γενικά για τις ανθρωπιστικές αξίες στα Ομηρικά έπη
Τα ομηρικά έπη είναι το αρχαιότερο ευρωπαϊκό λογοτεχνικό κείμενο, από το οποίο μπορούμε να σχηματίσουμε μια εικόνα mutatis mutandis για τη ζωή των ανθρώπων προ και κατά τον 8ο αιώνα π.Χ., εποχή που ο Όμηρος τούς έδωσε μια οργανωμένη μορφή ενσωματώνοντας προηγούμενους μύθους και στερεότυπα. Τα ομηρικά έπη, ως μυθολογία κι ως διδακτικό ανάγνωσμα, συγκροτούν ένα οικείο λογοτεχνικό «τόπο»

Πίνδος: Η αρχαία ελληνική πόλη που βρέθηκε στα σύννεφα

Σε υψόμετρο 1.200 μέτρων (ίσως στην υψηλότερη στην Ελλάδα αρχαιολογική ανασκαφή) στην Πίνδο, οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν «αντιμέτωποι» με τα ερείπια μιας άγνωστης πόλης του 4ου π.Χ. Αιώνα.

Ύστερα από 17 και πλέον χρόνια ανασκαφών μιας μικρής ομάδας αρχαιολόγων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με ιδιαίτερα περιορισμένα τα κονδύλια, που δεν αφορούσαν σε μια «ηχηρή» και εντυπωσιακή αποκάλυψη, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα και ευρήματα- όχι όμως και την ταύτισή της με συγκεκριμένη αρχαία πόλη...

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Ηταν προμελετημένη ενέργεια η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τους Τούρκους;

Η κατάρριψη από την Τουρκία του ρωσικού αεροσκάφους κρούσης Su-24 είναι δεδομένο ότι δεν θα καταπωθεί ανώδυνα από τη Μόσχα. Η κόντρα Μόσχας-Άγκυρας επί του συριακού είναι γνωστή και αφορά την ανατροπή της τουρκικής πολιτικής στην Συρία, από τη ρωσική εμπλοκή. 
Μετά τις αιματοβαμμένες εκλογές που κέρδισε ο ισλαμοφασίστας Ερντογάν, φαίνεται πως ένιωσε και πάλι αρκετά ισχυρός για να προκαλέσει τη ρωσική πολιτική στην Συρία, όχι απαραίτητα, με την έγκριση των Αμερικανών. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η Τουρκία κινείται αυτόνομα, εκτός πλαισίων ΝΑΤΟ, στο συριακό. Δυστυχώς οι ενέργειές της γίνονται ανεκτές. 

Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia) Μέρος 18ον : Σίρις - Ηράκλεια


Σίρις 
Η Σίρις  ιδρύθηκε πιθανόν από κατοίκους της Ιωνικής Κολοφώνας όταν οι Λυδοί τους εξεδίωξαν από την πατρίδα τους λίγο πριν το 650 π.Χ. πιθανόν. Βρέθηκε να είναι μια απομονωμένη ιωνική αποικία σε μια ακτή που κυριαρχούσαν οι Δωριείς άποικοι.
Για ένα διάστημα, όμως, κατάφερε και γνώρισε την ευημερία χάρη στην ευφορία της κοιλάδας και συμμετέχοντας κι αυτή στο χερσαίο εμπόριο προς τα δυτικά μέχρι της ακτές του Τυρρηνικού πελάγους.Το όνομά της το πήρε από τον ποταμό Σίρι κοντά στον οποίο και κτίστηκε.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Ένας Ελληνικός Ναός στα Βυλάζωρα αφιερωμένος στην θεά Ήρα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΛΕΙΔΙΟΥ ΤΗΣ ΗΡΑΣ 
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ  ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ  ΤΩΝ  ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ  ΣΤΑ ΒΥΛΑΖΩΡΑ ΕΝΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΚΑΘΕΥΔΟΥΝ   ΑΡΑΧΤΟΙ.
Αναθηματικά κλειδιά  στα  Βυλάζωρα.
Το κλειδί που βρέθηκε στα Βυλάζωρα αντιστοιχεί  σε ένα πολύ αρχαϊκό τύπο  
ελληνικών κλειδιών, που περιγράφεται από  τον Όμηρο.  Είναι  κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από σίδηρο, περίπου 20  εκατοστά  μακρύ και σε σχήμα γάντζου.            Αυτό το είδος των κλειδιών έχει  βρεθεί  στο  Ιερό  της   Ήρας  στο 
 Άργος,  στο  Ιερό της Αφαίας στην Αίγινα, στο Σπήλαιο των Δελφών  
της  Κωρύκειας,  στο αρχαίο ιερό κέντρο του Πάνα και των Νυμφών  

20. Η ΦΥΛΗ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ‏

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΛΑΛΛΑΣ,  ένας Μακεδόνας μουσικός, που  το  έργο  του  χάθηκε,  πιθανόν ισάξιος  του  
Βάγκνερ  και  του Βέρντι.
Δημήτριος Λάλλας
Εξαίρετος ΕΛΛΗΝΑΣ συνθέτης και πιανίστας, βλάχος, Μακεδών. (Από το Μεγάροβο της  κατεχόμενης από βουλγάρους  Πελαγονίας  1848 - Μοναστήρι 1911).
«Ωραία, εκφραστική φυσιογνωμία, λεπτή, αριστοκρατική διάνοια, έξοχον μουσικόν τάλαντον, φλογερά, αγνή φιλοπατρία, χαρακτήρ ειλικρινής και άδολος, αλλά και σιωπηλός και παράδοξος».  

Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia) Μέρος 17ον : Μέδμη - Ιππόνιον

Κεφαλή Κόρης από τερακότα που βρέθηκε στην Μέδμη. (500-480 π.Χ)
Η Μέδμη (η Μέσμα)
Η Μέδμη ,η Μέσμα ,ιδρύθηκε από Λοκρούς τον έκτο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με τον Στράβωνα η ονομασία προέρχεται από μια πηγή που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και μία άλλη εκδοχή είναι ότι το όνομα προέρχεται από τη γλώσσα των ιθαγενών και έχει την έννοια της ακριτικής πόλης.
Στα μέσα του έκτου αιώνα π.Χ., έλαβε μέρος μαζί με την μητρόπολη Επιζεφύριοι Λοκροί και την άλλη αποικία των Λοκρών ,το Ιππόνιο ,στον  πόλεμο κατά του Κρότωνα. και νίκησαν στη μάχη του ποταμού Σάγκρα.

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

12. ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ‏

ΣΤ.     ΟΙ  ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΕΣ  ΠΟΛΕΙΣ  ΤΗΣ  ΒΟΡΕΙΑΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Κρούσοβο - Τύρνοβο – Μεγάροβο.
Οι  τρεις  βλάχικες  Ελληνικές  πόλεις  της  Βόρειας  Μακεδονίας
Τα  τρία  φρούρια  του  Ελληνισμού.
Τύρνοβο
ΤΕΛΕΤΗ  ΤΗΣ  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ  ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΟΣ ΤΥΡΝΟΒΟΥ  ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ
«Δεν αποτελούμε χωριστή ομάδα από το Ελληνικό γένος.  Λεγόμαστε Βλάχοι.  Οι πόθοι μας, τα αισθήματά μας, είναι συνταυτισμένα, αιώνες τώρα, με των ελληνοφώνων αδελφών μας.
  Είμασταν και θα είμαστε Έλληνες».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...