Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Οι Ρώσοι έβαλαν στο παιχνίδι την Τουρκία

Του Σταμάτη Ζαχαρού
Μπορεί κατά πολλούς η διαπραγμάτευση της Κύπρου με την τρόικα να βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη, όμως κατ’ ουσίαν η μαρτυρική μεγαλόνησος μετρά ήδη τις πληγές της. Οι συνέπειές του «μεγάλου ΟΧΙ» που προκάλεσε αισθήματα «εθνεγερσίας» και στη χώρα μας είναι δραματικές και δεν περιορίζονται μόνο στις σκηνές πανικού που μεταδίδουν τα κυπριακά τηλεοπτικά δίκτυα. Η σοβαρότερη απώλεια μοιάζει να είναι στο διπλωματικό πεδίο, με τους Ρώσους όχι μόνο να μην βοηθούν τελικά τους ομόδοξους Κυπρίους (υπάρχει και σχετική δήλωση του Μ. Σαρρή) αλλά να ανοίγουν την κερκόπορτα στην Τουρκία για διεκδικήσεις στο θέμα των υδρογονανθράκων.


Οι λανθασμένοι χειρισμοί από πλευράς της Κυπριακής Ηγεσίας, δεν ξεκίνησαν με το προχθεσινό όχι του κοινοβουλίου. Η πτώση της Κύπρου διαφαίνονταν εδώ και μήνες αλλά η Κυβέρνηση Χριστόφια, έκρυβε το κεφάλι στην άμμο. Στις λίγες εβδομάδες της προεδρίας του ο Αναστασιάδης είτε δεν κατανόησε το μέγεθος του προβλήματος είτε θεώρησε ότι η πίεση του ευρωπαϊκού παράγοντα είναι μια μπλόφα σ’ ένα παιχνίδι διαπραγμάτευσης. Το αποτέλεσμα είναι ορατό. Η Κύπρος, απώλεσε το συγκριτικό πλεονέκτημα της ισχυρής οικονομίας και κυρίως δεν έχει πλέον χρόνο για διαπραγμάτευση και ελιγμούς. Σοβαρές συμφωνίες υπο το κράτος πανικού, φυσικά και δεν ολοκληρώνονται με επιτυχία.

Απευθυνόμενη λοιπόν η Κυπριακή κυβέρνηση στους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς για βοήθεια, περίμενε αν μη τι άλλο μια λεκτική στήριξη για να συνεχίσει το σκληρό πόκερ με την τρόικα. Όμως έχοντας ήδη μια συμφωνία με τους ισραηλινούς, το λιγότερο που θα συζητούσαν οι Ρώσοι είναι μια συνολική συμφωνία που θα περιλάμβανε διάφορα ανταλλάγματα. Μια «σκέτη» επιχειρηματική συμφωνία στην παρούσα κατάσταση δεν είχε να τους προσφέρει κάτι.

Ωστόσο στο διπλωματικό πεδίο, οι Ρώσοι βρήκαν την ευκαιρία να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία, αποδεχόμενοι τις διεκδικήσεις τους και δημιουργώντας de facto θέμα δικαιοδοσίας στα κοιτάσματα. Το ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass σε δημοσίευμά του με το οποίο βάζει τέλος στις «διαπραγματεύσεις» των Κυπρίων με την Gazprom και την Roseneft αναφέρει ότι το πρόβλημα για την συνέχιση των συνομιλιών είναι «ότι η περιοχή αμφισβητείται από την Τουρκία».



Η αμφισβήτηση ήταν γνωστή σε όσους παρακολουθούν το γεωπολιτικό χάος στη Μεσόγειο αλλά μετά το χθεσινό φιάσκο και τις ανακοινώσεις, η αμφισβήτηση γίνεται στην πράξη αποδεκτή και από τους Ρώσους. Για να καταστεί μάλιστα σαφές ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Dmitry Medvedev επεσήμανε επίσης σε συνέντευξή του ότι, στη Ρωσία προσφέρθηκαν κυπριακά assets συμπεριλαμβανομένων υπεράκτιων αποθεμάτων φυσικού αερίου αλλά «τα κοιτάσματα αυτά αποτελούν μια περίπλοκη υπόθεση λόγω της εδαφικής διαφοράς με την Τουρκία και την πολυπλοκότητα που ενέχει ο υπολογισμός της συνολικής τους αξίας».

Οι Τούρκοι φυσικά δεν θα άφηναν μια τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη. Πριν «ο αλέκτωρ λαλήσει τρις» Τούρκοι αξιωματούχοι έσπευσαν να δηλώσουν στο Reuters ότι η χώρα τους ενδέχεται να παρέμβει αν η Κύπρος αποφασίσει να επιταχύνει τις off shore έρευνες για υδρογονάνθρακες. «Αυτοί οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι ανήκουν και στις δύο κοινότητες και η μελλοντική εκμετάλλευσή τους δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Ίσως δράσουμε ενάντια σε τέτοια πρωτοβουλία αν κριθεί απαραίτητο» είπε στο πρακτορείο ένας από τους αξιωματούχους.

Η Κύπρος μοιάζει ήδη να πληρώνει τους λεονταρισμούς της πολιτικής ηγεσίας της που θεώρησαν ότι παρά το οικονομικό πρόβλημα μπορούν να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με τσαμπουκά. Θεώρησαν ότι η στρατηγική θέση του νησιού θα τους ανοίξει κάθε πόρτα. Τουναντίον. Όταν κατανόησαν ότι δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος, άρχισαν να κινούνται με πανικό. Οι γύπες της διεθνούς διπλωματίας το «μυρίστηκαν» και εκμεταλλεύτηκαν αμέσως την κατάσταση δημιουργώντας ένα νέο σκηνικό ερήμην τους. Πλέον η Κύπρος θα πρέπει να αναζητήσει ασφάλεια εντός των πλαισίων της Ε.Ε. και βεβαίως να ελπίζει στη διατήρηση της εύθραυστης ισορροπίας μεταξύ των Ισραηλινών συνεταίρων της και της Τουρκίας. Μια ακόμη επιπόλαιη απόφαση (που έρχεται να προστεθεί σε μια ιστορική σειρά λανθασμένων αποφάσεων) προσθέτει ένα ακόμη πρόβλημα στο δαιδαλώδες κυπριακό τοπίο...



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...