Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Εκβιάζουν την Κύπρο για να δεχθεί το ΔΝΤ στην χώρα


Ο Εκπροσωπος του Ολι Ρεν είπε οτι δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα για το αν θα μπει και το ΔΝΤ στην Κύπρο και οτι οι λεπτομέρειες θα αποσαφηνιστούν από το Eurogroup, που θα γίνει στις 9 Ιουλίου.

Πως όμως πιέζουν την Κύπρο; Αρχικά, χθες η Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση της χώρας, τοποθετώντας τα ομόλογα σε σκουπίδια, “junk”. Έτσι, έβαλε τέλος στις οποίες συζητήσεις της Λευκωσίας με τη Ρωσία.

Τώρα, έρχεται η ΕΚΤ να πει οτι δεν μπορει να δεχθεί ως εγγυήσεις τα κυπριακά ομόλογα, εξαιτίας της χαμηλής διαβάθμισης, που είναι κάτω από το επιτρεπτό όριο!
Όμως, η Ελλάδα που έχει πολυ χαμηλότερη αξιολόγηση από την Κύπρο έχει το πράσινο φως από την ΕΚΤ να γίνονται δεκτά τα ομόλογα της ως εγγυήσεις. Μόνο για λίγες μέρες δεν τα έκανε δεκτά, όταν μας έβαλαν στην αξιολόγηση χρεοκοπίας λόγω του PSI και επανηλθε.

Να θυμίσουμε, οτι αυτός ήταν ο μόνος ίσως, τρόπος να εκδιωχθεί η Ελλάδα απο το ευρω, δηλαδή να σταματήσει η ΕΚΤ να δέχεται ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που δεν το έκανε ποτέ! Τώρα, γιατί το κάνει στην Κύπρο; Είναι “προσωρινό” μέχρι να αποδεχθεί όλους τους όρους του πακέτου;

Το δάνειο μάλλον θα ανέρχεται στα 10 δις ευρώ, που είναι 7 δις για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας και συγκράτηση που ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ και άλλα 3 δις για τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τις εξελίξεις, λοιπόν, την… τύχη της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας θα έχει και η Κύπρος, που εδώ και ένα 24ωρο έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από τις Βρυξέλλες…

Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου Επιτρόπου, Όλι Ρεν, ανακοίνωσε ότι το Eurogroup ανέθεσε στην τρόικα να αρχίσει συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές για τους όρους της οικονομικής στήριξης και τις πτυχές του οικονομικού προγράμματος που θα εκπονηθεί.
Τις σχετικές εργασίες θα διευθύνει ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ το Συμβούλιο θα κληθεί να λάβει αποφάσεις είτε στις 9 Ιουλίου, κατά την τακτική του συνεδρίαση, είτε νωρίτερα, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Αμαντέου Αλταφάζ αποσαφήνισε ακόμη ότι εάν συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα που θα αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τα δημοσιονομικά μεγέθη της Κύπρου, τότε θα ισχύσει ότι έχει αποφασιστεί και με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, δηλαδή ένα πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


http://kostasxan.blogspot.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 


Κύριε Χριστόφια, ένα πουλάκι μας είπε ότι στελέχη του ΑΚΕΛ που έκαναν παρέα με τον κύριο Βγενόπουλο…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...