Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.


  ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ  ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ  ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ  ΘΑ  ΕΚΑΝΕ  ΚΑΙ  Ο  ΠΕΡΙΚΛΗΣ  ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τα  περισσότερα "πατριωτικά" σχόλια στα  ΜΜΕ  και  στο διαδίκτυο είναι  του  τύπου:  "πόσο μας εξευτελίζει αυτή η κυβέρνηση  των  πούστηδων" και όχι το πόσο εκμαυλισμένοι  και  εκπουστευμένοι  είναι οι  ίδιοι  οι  Έλληνες.   Ουδεμία σοβαρή εθνότητα/κοινότητα έχουσα οργανωτική συνείδηση της διακριτής υπάρξεώς της, θα ανέμενε από εχθρικούς, ντόπιους  και  ξένους,  θεσμούς να υπερασπιστούν τα δικά της συμφέροντα.  Ο πολιτικός πρωτογονισμός αρκετών Ελλήνων είναι κωμικοτραγικός και οδηγεί σε αυτοακρωτηριασμούς. Η  Ελλάδα  πεθαίνει  και  οι  σημερινοί  Έλληνες προσεγγίζουν το  θέμα ως χόμπυ, ως φολκλόρ, ως πανηγύρι, ως ευκαιρία για κρασοκατάνυξη, και όχι ως   ζήτημα ζωής ή θανάτου του Ελληνικού Έθνους.  





ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ  ΑΡΧΙΣΕ  Η  ΣΦΑΓΗ  ΤΗΣ  ΧΙΟΥ.  
ΘΑ  ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ  ΚΑΤΙ  ΤΕΤΟΙΟ,  ΓΙΑΤΙ  ΟΙ  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΤΡΕΦΟΥΝ  ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ;


Η απολίτικη και συναισθηματική αντιμετώπιση των  εθνικών προβλημάτων που έχουμε, θα μας κοστίσει ποταμούς αίματος. Ο ανιστόρητος "ζητωπατριωτισμός" θα έχει σοβαρότατες συνέπειες.  Διατηρώντας αυτή την απολίτικη στάση, οι Έλληνες δεν φροντίζουν για την αυτο-οργάνωση και την αυτο-άμυνά τους. 
Οι  σημερινοί  Έλληνες αδιαφορούν για την σκληρή πολιτική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν και για το μέλλον του Ελληνισμού. Έχει αποδειχθεί ιστορικώς ότι οι αυταπάτες κοστίζουν ποταμούς αίματος.  Ο συναισθηματισμός δεν θα σώσει τους Έλληνες.  Οι  σημερινοί  Έλληνες  βουτηγμένοι μέχρι τον λαιμό στον βούρκο της πολιτικής αγνοίας, ασχολούνται με τα συμπτώματα και όχι με τα αίτια του κοινωνικού εκφυλισμού.
Ο "ζητωπατριωτισμός" είναι μία βαρύτατη ασθένεια που πλήττει τα απολίτικα στρώματα του πληθυσμού. Δεν ξέρουν τί να υποστηρίξουν και γιατί να το υποστηρίξουν. Οπότε άγονται και φέρονται από σύμβολα και επιδερμικές προσεγγίσεις.
Όσοι Έλληνες υποστηρίζουν τον σημερινό  πολιτικό  κόσμο και ελπίζουν ότι αυτός,  τέτοιος  που  είναι,  θα υπερασπιστεί τον Ελληνισμό και την Ελλάδα, γίνονται  με  τον  τρόπο  τους  συνυπεύθυνοι για τις επερχόμενες  εθνικές καταστροφές. 
Αυτό που λείπει από τους  σημερινούς  Έλληνες είναι τα επαναστατικό ήθος,  αυτό  για  το  οποίο  κραύγαζε  ο  Περικλής  Γιαννόπουλος. Χωρίς επαναστατικές αξίες, χωρίς επαναστατικούς νόμους, χωρίς επαναστατικές οργανώσεις, χωρίς επαναστατικές ιδέες, χωρίς επαναστατική συμπεριφορά, χωρίς επαναστατική κοσμοαντίληψη, χωρίς επαναστατική στρατηγική, χωρίς επαναστατική πειθαρχία, χωρίς επαναστατική πρωτοπορεία, οι Έλληνες θα άγωνται και θα φέρωνται από την πρακτόρικη  πολιτική  εξουσία.
Επίσης  όποιος Έλλην περιμένει σωτηρία από την δομή, το πνεύμα και την ηγεσία του σημερινού  ελληνικού  στρατεύματος, είναι άξιος της μοίρας του.
Τα  τελευταία  40  χρόνια  έχει  αποδειχθεί  ότι  ο  "ελληνικός"  στρατός υπακούει τυφλά στις εντολές του μισελληνικού κατοχικού καθεστώτος.
Οι  Έλληνες  δεν  καταλαβαίνουν  ότι  ο σημερινός  ελληνικός στρατός, αν  διαταχθεί  από  την  Μέρκελ,  θα  χτυπήσει τον επαναστατημένο Λαό σε περίπτωση μαζικής αντικαθεστωτικής εξεγέρσεως. Δεν υπάρχει  καμία  εγγύηση ότι  ένας  τέτοιος  στρατός,  με  τέτοια  στελέχη,  δεν θα κτυπήσει τον Λαό.
Οι  σημερινοί  έλληνες  αδιαφορούν για το αν ο "ελληνικός"  στρατός αντί  να  υπερασπισθεί  την  πατρίδα,  εμπλακεί σε πόλεμο κατά της Συρίας και του Ιράν, σε συμμαχία με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Μία τέτοια εξέλιξη θα παρασύρει τον Λαό σε πόλεμο για αλλότρια συμφέροντα.
Αδιαφορούν για το αν ο "ελληνικός" στρατός απορροφηθεί από τον ευρωγερμανικό στρατό, οπότε  θα  πάψει και επισήμως να υφίσταται. Ή ακόμη χειρότερα, για το αν μετατραπεί σε κατοχικό στρατό της ΕΕ εις βάρος της Ελλάδος.




Δρούγος: Ας συνέλθουμε γιατί δεν έχουμε πάρει είδηση τι έρχεται..


Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΣΑΦΕΣΤΑΤΗ-ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.  ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ. ΣΤΑΡΑΤΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ.  ΣΥΝΕΠΩΣ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ.  ΜΕΛΕΤΟΥΝ.  ΑΝΑΛΥΟΥΝ.  ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ.  ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ.  ΕΚΤΙΜΟΥΝ.  ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ.  ΣΕ ΑΥΤΑ ΥΣΤΕΡΟΥΜΕ.  ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.  ΣΕ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.  ΣΕ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.  ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ.  ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΜΥΑΛΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΟΥΡΚΟΛΟΓΙΑΣ-ΕΡΝΤΟΓΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ, ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΒΑΘΕΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΚΙΟΥΛΕΝΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ, ΕΝΩ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ, ΧΑΣΑΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΟΥΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΕΣ». ΑΡΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΙΝΔΥΝΕΥΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ…ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΑ-ΧΙΛΙΟΕΙΠΩΜΕΝΑ ΠΕΡΙ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ… ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΝΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΦΟΥΜΑΡΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ….ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ 3 ΜΕΤΩΠΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ.  ΕΧΟΥΝΕ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ.. ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ…. ΤΑ ΓΡΑΦΩ.  ΤΑ ΛΕΜΕ.  ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΣΚΙΑΜΑΧΟΥΜΕ.  ΠΑΠΑΓΑΛΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΟΥΜΕ ΣΕ ΕΣΧΑΤΟ ΒΑΘΜΟ..
 

Από  την  άλλη  μεριά  το  θέμα  με  τους δύο αιχμάλωτους στρατιωτικούς στον Έβρο  ξεσκέπασε  τελείως  το  σημερινό  βρωμερό  πρακτόρικο  πολιτικό  σύστημα.  Οι  πράκτορες  που  αυτοαποκαλούνται  "έλληνες  πολιτικοί"  στηρίζονται  στην ΕΕ νομίζοντας ότι θα εκφοβίσουν την Τουρκία:  "τα σύνορά μας είναι ευρωπαϊκά, η Τουρκία θα έχει να κάνει με την ΕΕ, κλπ, κλπ".  Από την στιγμή όμως  που η Τουρκία είναι και  αυτή  στο ΝΑΤΟ, το επιχείρημα, "τα σύνορά μας είναι ευρωπαϊκά" ισοδυναμεί με αγχολυτικό για υπανάπτυκτα όντα μηδαμινής νοημοσύνης.  Το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να πάρει  ποτέ  το μέρος της Ελλάδος. Θα κρατήσει ουδέτερη στάση, όπως  έγινε  το  1974,  διότι αυτό επιτάσσει το συμφέρον της ευρωατλαντικής συμμαχίας.
Όσοι ανόητοι πιστεύουν ότι θα τους σώσει η Ευρώπη, μοιάζουν με τους μειωμένης αντιλήψεως πιστούς του σοφίσματος, "θα μας σώσει το ξανθό γένος".  Όποιος πιστεύει ότι η ΕΕ ή ότι η Ρωσσία, θα επέμβουν, για να κάνουν αυτό που οφείλουν  να κάνουν  οι  ίδιοι  οι  έλληνες, είναι ηλίθιος.
Ας μην λησμονούν οι  πράκτορες, ότι η Τουρκία σε σχέση με την Ελλάδα, είναι ενταγμένη σε δύο πολύ σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς, που εξισορροπούν πλήρως την ΕΕ. Τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, και την νεοσυσταθείσα Ισλαμική Στρατιωτική Αντιτρομοκρατική Συμμαχία.  Αν προσθέσουμε το γεγονός ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να συμμετάσχει στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, είναι φανερό ότι η επίκληση της ΕΕ ως δήθεν ασπίδος προστασίας της Ελλάδος, μόνον γέλωτα προκαλεί.

Η πολιτική τακτική και στρατηγική των Ελλήνων πρέπει να επικεντρώνεται στα αίτια και όχι στα επιφαινόμενα.  
Αν δεν  κατεδαφίσουμε το πρακτόρικο  πολιτικό  σύστημα   θα αφανιστούμε ως Έθνος.

Διαβάστε  και  τα  άρθρα:

1.   ΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΦΕΙ: "ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Υ...
2.   ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΕΖΙΚΟΥ 
3.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ  
4.  ΧΙΡΟΥ ΟΝΟΝΤΑ 
5.  EΛΕΟΣ, ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ. ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΝΟΝ»
6.   ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ CRUISE S..
7.    ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΗΝ... 
8.    EΡΧΕΤΑΙ Η ΤΕΛΕΙΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΤΙΣ ... 
9.    ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ... 
10.   ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ: "O ΑΘΛΙΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΓΚΛΗ
11.  ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 28ΗΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018, ΜΗΝΥ... 
12.   ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕ... 
13.   ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ Π..
14.  «ΟΥ ΚΑΤΑΙΣΧYΝΩ ΟΠΛΑ ΤΑ ΙΕΡΑ». ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΤΟΥ
15.  ΟΙ «ΓΕΝNΑΙΕΣ» ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ... 
16.   ΜΑΓΕΙΡΟΙ ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕ... 
17.   Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΟΣ ΛΑΟΣ ΨΑΧΝΕΙ ΤΑ ΟΠΛΑ Τ... 
18.   ΜΙΑ (ΥΠΟΘΕΤΙΚΗ) ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΡΗΓΟΡΟ, ... 
19.  Ο ΠΟΛΕΜΟΣ 
20.  ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩ...

 

Στην περίφημη Στρατιωτική Ακαδημία του West-Point των Ηνωμένων Πολιτειών, το σημείο αναφοράς ως ο μεγαλύτερος στρατηλάτης που υπήρξε ποτέ στην Δύση είναι αναμφισβήτητα ο Μέγας Αλέξανδρος. 
Ο θαυμασμός για τον Αλέξανδρο από τους αξιωματικούς του Αμερικάνικου Στρατού αλλά και του Σώματος των Πεζοναυτών, φθάνει στο σημείο της ψύχωσης και της μονομέρειας. 
Σε καμία άλλη Στρατιωτική Ακαδημία στον κόσμο δεν έχει γίνει τέτοια λεπτομερής ανάλυση των εκστρατειών, μαχών, σύνθεσης μονάδων, οπλισμού, επιμελητείας και διάρθρωσης του εκστρατευτικού σώματος του Μ. Αλεξάνδρου όπως στο West-Point. 
Ο κύριος λόγος του θαυμασμού των Αμερικανών αξιωματικών είναι ότι ο Αλέξανδρος κατόρθωσε το ακατόρθωτο στην ζωή του ως πολεμιστής και διοικητής, δηλαδή να μην χάσει ούτε μία μάχη.



 


Σε μια σύντομη και συναρπαστική ζωή (356-323 π.Χ.) ο Μέγας Αλέξανδρος άλλαξε τη ροή της παγκόσμιας ιστορίας. Το κατόρθωσε με ένα μικρό στρατό –λιγότερο από 40.000 στρατιώτες– με τολμηρές ιδέες στρατηγικής και επαναστατικές μεθόδους διακυβέρνησης ενός μεγαλύτερου χώρου που εκτεινόταν από την Ινδία μέχρι την Ευρώπη.
Σε ηλικία είκοσι ετών ο Αλέξανδρος διαδέχθηκε τον πατέρα του, Φίλιππο της Μακεδονίας. Πραγματοποίησε τα σχέδια του πατέρα του για την απελευθέρωση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από την Περσική Αυτοκρατορία με 30.000 πεζούς και 5.000 ιππείς. Σε μια σειρά εντυπωσιακών εκστρατειών που περιλάμβαναν τις μάχες της Ισσού και των Γαυγαμήλων νίκησε τον Δαρείο και ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ασίας. Αν και συνάντησε την αντίσταση των αντρών του στα σχέδιά του για την κατάκτηση της Ινδίας, ο ίδιος δεν σταμάτησε. Ο θάνατός του όμως έθεσε τέρμα στις φιλοδοξίες του  μεγαλύτερου στρατηγού και πολιτικού ηγέτη, που γνώρισε ποτέ ο κόσμος.
Ο Μέγας Αλέξανδρος υπήρξε πρότυπο για ονομαστούς στρατηλάτες, όπως ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Ναπολέων Βοναπάρτης, και οι εκστρατείες του μελετούνται σε στρατιωτικές ακαδημίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατά το πλείστον τα βιβλία που αναφέρονται στον Μέγα Αλέξανδρο έχουν γραφτεί από κλασικούς φιλολόγους. Όμως, ελάχιστοι κλασικοί φιλόλογοι είναι μελετητές του πολέμου, της στρατηγικής και των διεθνών σχέσεων. Γι’ αυτό ουσιαστικά το βιβλίο του Fuller, ενός από τους κορυφαίους στρατηγικούς αναλυτές του 20ού αιώνα, είναι το πρώτο που ασχολήθηκε με τα στρατηγικά και πολιτικά επιτεύγματα του μεγαλύτερου στρατηλάτη της ιστορίας.



Μαθήματα στρατηγικής από τον Μέγα Αλέξανδρο

Διαχρονικά μαθήματα ηγεσίας από τον ιδρυτή της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας, Μέγα Αλέξανδρο, δίνει ο Partha Bose, ειδικός σε θέματα επιχειρησιακής στρατηγικής, εξετάζοντας από διαφορετική σκοπιά την κληρονομιά και την ηγεσία του Ελληνα στρατηλάτη, στο βιβλίο του με τίτλο «Μέγας Αλέξανδρος - Η τέχνη της στρατηγικής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική, στη σειρά Business Management. Ο Partha Bose είναι διευθυντής του τμήματος μάρκετινγκ μιας από τις μεγαλύτερες νομικές εταιρείες στον κόσμο, της Alley & Overy, με περίπου 5.000 εργαζομένους σε 26 γραφεία σε όλο τον κόσμο ενώ έχει διατελέσει γενικός διευθυντής μάρκετινγκ και συνεταίρος της διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας σε θέματα στρατηγικής Monitor Group, καθώς και εταίρος της McKinsey & Company.



Οταν μαθαίνουμε για τις ιδέες και το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σημειώνει ο Bose, είναι σαν να πίνουμε από τη βασική πηγή της γνώσης για τη στρατηγική και την τακτική.  

Ο Αλέξανδρος ήταν από πολλές απόψεις όχι μόνο ο δημιουργός της σύγχρονης στρατηγικής και των μεθόδων με τις οποίες σήμερα προσπαθούν τα κράτη να κερδίσουν τους πολέμους και οι επιχειρήσεις να κατατροπώσουν τους ανταγωνιστές τους. Ενα από τα «μαθήματα» που δίνει το βιβλίο αφορά στη σημασία του τόπου όπου θα διεξαχθεί μια «μάχη». Ενα έξοχο παράδειγμα παρέχει, σύμφωνα με τον συγγραφέα, η μάχη της Χαιρώνειας - εκεί όπου για πρώτη φορά στα ιστορικά έπαιξε ρόλο η στρατηγική, και όχι μόνον η τακτική, στη διεξαγωγή ενός πολέμου. Ο Bose παραλληλίζει αυτή τη μάχη με το παράδειγμα της αμερικανικής εταιρείας Wal - Mart, η οποία από τις αρχές της δεκαετίας του '80, που ήταν μια μικρή συμπαθητική αλυσίδα καταστημάτων με 250 καταστήματα στον αμερικανικό Νότο, πέτυχε να ξεπεράσει σε λίγα χρόνια όχι μόνο την ανταγωνιστική της Kmart, που διέθετε οκταπλάσια καταστήματα και έχει πλέον χρεοκοπήσει, αλλά και τα Sears και Roebuck & Co., που για έναν αιώνα ήταν πρωτοπόρα στον χώρο. Η Wal-Mart γνώριζε σε ποιον ακριβώς γεωγραφικό χώρο ήθελε να ανταγωνιστεί, σε ποιους καταναλωτές απευθυνόταν και ποια σημεία του μηχανισμού της αγοράς ήθελε να ελέγχει άμεσα - αρχικά την τοποθεσία και τη μεταφορά και αργότερα τη διαχείριση των προμηθευτών και τον καθορισμό των τιμών.
Ενδιαφέρον έχουν, τέλος, και τα μαθήματα ηγεσίας που δίνει ο Μέγας Αλέξανδρος. Είχε τη μαγική ικανότητα να εμπνέει τους στρατιώτες του, τους θύμιζε περασμένες μάχες και νίκες, τους μιλούσε για τον υψηλό στόχο που υπηρετούσαν πίσω και πέρα από τη συγκεκριμένη μάχη και τους εμψύχωνε με ιστορίες ηρώων που κατόρθωσαν άθλους πολύ δυσκολότερους. Ετσι, όχι μόνο τόνωνε το ηθικό του στρατεύματος, αλλά έδειχνε στους άντρες του ότι αναγνώριζε τη συνεισφορά τους. Πάντα προσπαθούσε να βρίσκεται στη θέση του επιτιθέμενου επειδή γνώριζε τα προνόμια που απολαμβάνουν αυτοί που επιτίθενται, και κυριότερα το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Και φυσικά, εφήρμοσε την πρώτη στην ιστορία στρατηγική παγκοσμιοποίησης, μέσα από το συστηματικό επεκτατικό του στυλ, ενθαρρύνοντας τον πλουραλισμό για μια ισχυρή κοινωνική διάρθρωση.



ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ  ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ  ΑΠΟ  ΤΟΝ  Ζ.Π.  ΠΕΡΙ  ΠΟΛΕΜΟΥ  ΚΑΙ  ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ    



1.   Δεμέστιχας Γρηγόριος  Ελληνική Εθνική Στρατηγική

      Αθήνα: Νέα Θέσις, 2013

2.   Μαυρόπουλος Παναγιώτης  Εισαγωγή στη θεωρία του πολέμου και της στρατηγικής

     Αθήνα: Αυτοέκδοση, 2012

3.   Κουράκης Νέστωρ  Διαχρονικές αρχές βυζαντινής στρατηγικής καιτακτικής

      Αθήνα: Ποιότητα, 2012

4.   Παρίσης Ιωάννης  Παράγοντες ισχύος στο διεθνές σύστημα

      Αθήνα: Εκδόσεις Ινφογνώμων, 2012

5   Κολιόπουλος Κωνσταντίνος  Η στρατηγική σκέψη: Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

     Αθήνα: Ποιότητα, 2011

6.   Λίτσας Σπυρίδων   Πόλεμος και ορθολογισμός

      Αθήνα: Ποιότητα, 2010
7.   Υφαντής Κώστας   Εισαγωγή στη στρατηγική
       Αθήνα: Εκδόσεις Σιδέρης, 2010
8.   Γιαννόπουλος Νικόλαος   Η Μη Γραμμική Δυναμική του Πολέμου
      Αθήνα, 2009
9.    Πλατιάς Αθανάσιος  Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγική στο Θουκυδίδη
       Αθήνα: Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2007
10.   Μίντσης Γεώργιος  Σύγχρονος πόλεμος και ελληνική στρατηγική
       Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Ερωδιός, 2005
11.    Ήφαιστος Παναγιώτης
         Ο πόλεμος και τα αίτιά του: Τα πολλά πρόσωπα του ηγεμονισμού και της τρομοκρατίας
         Αθήνα: Ποιότητα, 2002
12.   Κουβελιώτης Κυριάκος  Φιλοσοφία του πολέμου και ηγεσία
       Αθήνα: Επικοινωνίες, 2002
13.   Κολιόπουλος Κωνσταντίνος
       Η Υψηλή Στρατηγική της Αρχαίας Σπάρτης 750 – 192 π.Χ.
       Αθήνα: Ποιότητα, 2001
14.   Κολιόπουλος Κωνσταντίνος  Στρατηγικός αιφνιδιασμός
       Αθήνα: Ελληνικά γράμματα, 2000
15.   Παπασωτηρίου Χάρης  Βυζαντινή Υψηλή Στρατηγική, 6ος-11ος αιώνας
       Αθήνα: Ποιότητα, 2000
16.   Κονδύλης Παναγιώτης   Θεωρία του πολέμου
        Αθήνα: Εκδόσεις Θεμέλιο, 1998
17.    Χανιώτης Κωνσταντίνος  Ανατομία πολέμου
       Αθήνα: Γενικό Επιτελείο Στρατού, 1966
18.   Γρίβας Γεώργιος – Διγενής  Αγών ΕΟΚΑ και Ανταρτοπόλεμος
       Αθήνα: Εκδόσεις Πελασγός, 1962
19.   Corbett Julian   Αρχές Ναυτικής Στρατηγικής
      Αθήνα: ΓΕΕΘΑ, 2015
20.   Zomini Antoine-Henri  Η τέχνη του πολέμου
       Αθήνα: ΓΕΕΘΑ, 2015
21.   Baufre Andre   Εισαγωγή στη Στρατηγική
       Αθήνα: ΓΕΕΘΑ, 2015
22.   Gat Azar  Η ανάπτυξη της στρατιωτικής σκέψης κατά τον 19ο αιώνα
        Αθήνα: ΓΕΕΘΑ, 2015
23.    Sun Tzu  Η τέχνη του πολέμου του Sun Tzu
        Αθήνα: Δίαυλος, 2015
24.    McGregor Knox & Williamson Murray
         Η Επανάσταση στις Στρατιωτικές Υποθέσεις
        Αθήνα: Εκδόσεις Τουρίκη, 2014
25.   Luttwak Edward
       Η υψηλή στρατηγική της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας
       Αθήνα: Εκδόσεις Τουρίκη, 2012
26.   Hooker Richard ed.  Ο πόλεμος των ελιγμών
       Αθήνα: Εκδόσεις Τουρίκη, 2012
27.   Macciavelli Nicolo  Περί πολέμου
       Αθήνα: Εκδόσεις Το Ποντίκι, 2009
29.   Napoleon Buonaparte  Εγχειρίδιο πολέμου
        Αθήνα: Εκδόσεις Ερατώ, 2008
30.   Creveld Martin Van   Η μεταμόρφωση του πολέμου
        Αθήνα: Εκδόσεις Τουρίκη, 2007
31.    Walzer Michael   Δίκαιοι και άδικοι πόλεμοι
        Αθήνα: Εκδόσεις Ιωλκός, 2006
32.    Howard Michael   Κλαούζεβιτς
        Αθήνα: Εκδόσεις Ελληνικά γράμματα, 2006
33.    Mao Tse-tung   Περί ανταρτοπολέμου
        Αθήνα: Εκδόσεις επικοινωνίες, 2005
34.    Nye Joseph
        Ήπια ισχύς: Το μέσο επιτυχίας στην παγκόσμια πολιτική
        Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση, 2005
35.    Guevara Ernesto   Ο ανταρτοπόλεμος
         Αθήνα: Εκδόσεις Άποψη, 2005
36.    Napoleon Bonaparte   Πολεμικά αξιώματα
         Αθήνα: Εκδόσεις Επικοινωνίες, 2005
37.   Paret Peter ed.
      Οι δημιουργοί της σύγχρονης στρατηγικής: Από το Μακκιαβέλλι στην πυρηνική εποχή
      Αθήνα: Εκδόσεις Τουρίκη, 2004
38.   Creveld Martin Van   Επιμελητεία και πόλεμος
        Αθήνα: Εκδόσεις Τουρίκη, 2001
39.    Creveld Martin Van   Η Διοίκηση στον Πόλεμο
        Αθήνα: Εκδόσεις Τουρίκη, 2001
40.    Freedman Lawrence, ed.  Πόλεμος
        Αθήνα: Εκδόσεις Ελληνικά γράμματα, 2001
41.    Howard Michael
        Ο ρόλος του πολέμου στη νεότερη ευρωπαϊκή ιστορία
        Αθήνα: Εκδόσεις Ποιότητα, 2000
42.   Clausewitz, Carl von    Περί του πολέμου
       Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Βάνιας, 1999
43.    Fuller J.F.C.  Η ιδιοφυής στρατηγική του Μεγάλου Αλεξάνδρου
        Αθήνα: Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 1998
44.    Keegan John  Η ιστορία του πολέμου
          Αθήνα: Εκδόσεις Λιβάνη, 1997
45.    Gilpin Robert
        Πόλεμος και Αλλαγή στη Διεθνή Πολιτική Σκηνή
         Αθήνα: Ποιότητα, 1994
46.   Sokolovsky Vasily  Η στρατηγική του πολέμου
        Αθήνα: Σύγχρονο βιβλίο, 1963
47.   Ludendorf Erich  Ο ολοκληρωτικός πόλεμος
        Αθήνα: Υπουργείο Στρατιωτικών, 1938

    ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ                         

2 σχόλια :

  1. Βλέπουμε τα σχόλια των Νέων Ελλήνων στα διάφορα ιστολόγια και είναι αποκαρδιωτικά. Δεν τα χωράει νους ανθρώπου.
    Δεν εχουν καμία συναίσθηση του τι λένε και νομίζεις πως είναι ανθρωποι που έχουν έρθει από άλλο πλανήτη.
    Δεν εχουν καταλάβει που ζουν και για ποιο λογο ζουν .
    Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από αυτή τη νέα γενιά.
    Λυπηρό, όμως είναι η Πικρή Αληθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΓΙΑΓΙΑ2 Απριλίου 2018 στις 11:52 π.μ.

    ΟΙ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΧΙΚΕΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΤΑΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ !

    Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ
    ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑ
    ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ , ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ , ΜΠΑΧΑΛΑΚΙΔΕΣ ,
    ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΛΕΚΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ
    ΕΜΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ
    ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ………………….
    ΗΘΗ ΕΘΙΜΑ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΖΩΗ
    ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΛΟ ΑΝΤ΄ΑΥΤΟΥ ΤΙΘΕΤΑΙ ΑΠΟΡΙΑ ;;;;;;;;;;;;
    ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ ΚΟΥΚΙΑ
    ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ Δ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ;;;;;;;;;;;;;;
    ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ;;;;;;;;;;;;;;;
    ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΕΣ ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΥΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ;;;;;;;;;;;;;;;;
    ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ;;;;;;;;;;;;;;;
    ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΥΡΩ – ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ;;;;;;;;;;;;;
    ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ;;;;;;;;;;;;;;
    ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ;;;;;;;;;;;;;;;;
    ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠ΄ΕΞΩ ΤΟΣΟΙ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΧΡΟΟΟΟΟΝΙΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ,
    ΧΡΟΝΙΑ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ …………
    ΟΙ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ
    ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΧΙΚΕΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΤΑΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ !
    ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟ ΦΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ,
    Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ !
    ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΚΟΤΣΑΜΠΑΣΗΔΕΣ ………….
    ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ
    Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΠΟΥ Κ Α Ν Ε Ν Α Σ
    ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ Π Ο Τ Ε
    ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ
    ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ
    ΑΝΤ΄ΑΥΤΟΥ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΕΝΝΑΜΕ ΘΑ ΞΕΝΙΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ
    ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΜΑΚΡΙΝΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΕΙΑ………….
    ΜΟΝΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΕΙΝΑΙ
    ΝΑ ΚΑ ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΘΟΝΤΑΙ ! ! ! !
    ΑΓΩΝΑΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ
    ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ
    ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΚΟΥΡΑΓΙΟ !
    ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ !
    ΣΆΓΑΠΑΜΕ ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ
    ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...