Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

ΕΝΩΣΗ ΒΛΑΧΩΝ ΑΛΒΑΝΙΑΣ: "ΚΑΤΑΓΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ".


   11 Οκτωβρίου 2017,  ΑΠΟ  ΤΗΝ  "OΜΟΝΟΙΑ"  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΗΠΕΙΡΟΥ.   
    omonoia-deeem.org

H  Ένωση Βλάχων Αλβανίας «Η Μοσχόπολη»:

«Οι Βλάχοι ήταν, είναι και θα είναι Έλληνες. Η ιστορία τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελλάδα».


Με επιστολής της στην Επιτροπή Νόμων της Αλβανικής Βουλής, η Ένωση Βλάχων Αλβανίας ζητά την τροποποίηση του άρθρου 3 του Νόμου για τις Μειονότητες που αναμένετε να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες. Το συγκεκριμένο άρθρο κατονομάζει τις οκτώ αναγνωρισμένες μειονότητες στην Αλβανία δηλαδή την Ελληνική, τη Σλαβομακεδονική, τη Βλάχικη (Vllahe/Arumune), τους Ρομά, τους Αιγυπτίους, τους Μαυροβούνιους, τους Σέρβους και τους Βόσνιους.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Βλάχων Θανάσης Πότσης εκτός των άλλων στην επιστολή του αναφέρει ότι οι Βλάχοι στα Βαλκάνια έχουν ελληνική και ιλλυρικη καταγωγή, δεν αποτελούν ξεχωριστό έθνος και ζητούν να αναφέρονται ως γλωσσική μειονότητα και όχι ως εθνική.

Να θυμίσουμε πως ο κ. Πότσης συνυπέγραψε την πρόταση της Ομόνοιας για το συγκεκριμένο νόμο.
Στη συνέχει η επιστολή της Ένωσης Βλάχων Αλβανίας και η μετάφραση της.

·         UNIONU A RRËMËNJLLOR DI ARBËNËSHII

ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Τίρανα, 04.10.2017

Προς: ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Εξ ονόματος του Συλλόγου «ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ»,  εκπροσώπου της μεγαλύτερης ομάδας στους κόλπους της βλάχικης κοινότητας στη  χώρα, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη θετική μου εκτίμηση για την πρωτοβουλία της  κυβέρνησης, να έχουμε επιτέλους ένα νόμο αφιερωμένο στις εθνικές και στις πολιτιστικό-γλωσσικές μειονότητες στην Αλβανική Δημοκρατία.
Με βάση τη σύνθεση του πληθυσμού στην Αλβανία, από εθνικής και πολιτιστικό-γλωσσικής οπτικής γωνίας, στη χώρα μας ιστορικά διακρίνονταν δύο κατηγορίες  ομάδων, από τις οποίες , η πρώτη ομάδα απαρτίζεται από τις εθνικές μειονότητες,  οι οποίες πράγματι, χαρακτηρίζονται από έναν αριθμό εθνικών γνωρισμάτων, που τις  διακρίνουν από το υπόλοιπο μέρος του πληθυσμού, ενώ στη δεύτερη ομάδα μετέχουν  οι διάφορες πολιτιστικό-γλωσσικές κοινότητες, με αριθμό ιδιαίτερων  χαρακτηριστικών, γλωσσικών και πολιτιστικών, τα οποία πάντως, δεν είναι επαρκή  για να αποτελέσουν αυτές οι κοινότητες, μια ξεχωριστή από εθνικής άποψης ομάδα.
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται και η Βλάχικη κοινότητα, η οποία υπ΄ αυτή τη  μορφή έχει αναγνωριστεί ιστορικά από το υπόλοιπο μέρος του πληθυσμού στην  Αλβανία, και σε όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής μας όπου η Βλάχικη κοινότητα  ζει, τόσο ως αυτόχθονας πληθυσμός, όσο και ως πληθυσμός που εγκαταστάθηκε  κάποια στιγμή της ιστορίας τους.

Μη θέλοντας, ειδικά, να αναλάβω το ρόλο εκείνου που συγγράφει την ιστορία για τη  Βλάχικη κοινότητα, στην οποία εγώ ανήκω, περιληπτικά επιθυμώ να τονίσω:

Οι Βλάχοι στο νότιο τμήμα της Βαλκανικής, και ειδικά στην Ελλάδα και την  Αλβανία, είναι απόγονοι των αρχαίων λαών, Ελλήνων και Ιλλυριών, οι οποίοι,  στον ένα ή τον άλλο βαθμό, άφησαν ανεξίτηλα ίχνη και άσκησαν  αποφασιστικής σημασίας επίδραση στον παγκόσμιο πολιτισμό. Από την άλλη  όμως, αυτή η κοινότητα, σε μια ορισμένη ιστορική περίοδο στην οποία  επικρατούσαν στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτιστικά οι Ρωμαίοι, απέκτησε  ορισμένες ιδιομορφίες πολιτιστικής και γλωσσικής φύσεως, οι οποίες  συνέβαλαν στη διαμόρφωση της βλάχικης γλώσσας – νεολατινική γλώσσα,  καθώς και ορισμένων άλλων πολιτιστικών στοιχείων.

– Από τότε που ολοκληρώθηκε η επίδραση της ρωμαϊκής κουλτούρας επί της  κοινότητας αυτής και μέχρι τις μέρες μας, η γλωσσική και πολιτιστική  ταυτότητα της Βλάχικης κοινότητας, στηρίζεται σε δύο στυλοβάτες: ο ένας   είναι η Ελληνική και Ιλλυρική τους εθνική καταγωγή, ο άλλος είναι τα  γλωσσικά και τα πολιτιστικά στοιχεία, που αντικατοπτρίζονται κυρίως στη  γλώσσα τους καθώς και σε ορισμένα ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία.

Με βάση τα προαναφερόμενα σεμνά στοιχεία, επιτρέψτε μου παρακαλώ, να κάνω  ορισμένες συστάσεις για το Νομοσχέδιο «Περί προστασίας των Εθνικών  Μειονοτήτων στην Αλβανική Δημοκρατία» :

1. Το νομοσχέδιο, τόσο ως προς την ονομασία, όσο και στο περιεχόμενό του, θα  πρέπει να εκφράζει και να θεωρείται ως : Νομοσχέδιο «Περί προστασίας  εθνικών και πολιτιστικό- γλωσσικών μειονοτήτων στην Αλβανική  Δημοκρατία».

2. Το Νομοσχέδιο θα πρέπει να παρουσιάζει και να αναφέρεται ξεχωριστά στις  εθνικές μειονότητες και στις πολιτιστικό- γλωσσικές κοινότητες.

3. Ο νόμος αυτός θα πρέπει να διασφαλίζει στις εθνικές μειονότητες και στις  πολιτιστικό-γλωσσικές κοινότητες, με τον ίδιο τρόπο, ισότιμα και χωρίς  διακρίσεις, όλα τα δικαιώματα που ο ίδιος προβλέπει, ειδικά τα δικαιώματα  που έχουν σχέση με τη γλώσσα που χρησιμοποιούν, με την θρησκευτική τους  πίστη και τις ξεχωριστές πολιτιστικές αξίες. Με τον τρόπο αυτό, ο νόμος θα  διασφαλίζει ισότιμα τις δύο ομάδες. Τα εθνικά και τα πολιτιστικά-γλωσσικά  δικαιώματά τους θα προστατεύονται ισότιμα, θα χαίρουν της ίδιας κοινωνικής  φροντίδας και από τους νόμιμους και αντιπροσωπευτικούς θεσμούς του   αλβανικού κράτους.

Στο τέλος, ελπίζοντας ότι οι συστάσεις που διατύπωσα εξ ονόματος της ΕΝΩΣΗΣ  ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ θα ληφθούν υπόψη, αξιοποιείστε παρακαλώ την  προθυμία μας να συμβάλουμε στη διατύπωση των απαιτούμενων τροποποιήσεων, οι  οποίες θα έκαναν ώστε ο νόμος αυτός να εκφράζει όλες τις μειονοτικές ομάδες και  να αντικατοπτρίζει πλήρως την εθνική και πολιτιστικό-γλωσσική πραγματικότητα  στην Αλβανία.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Θανάσης Πότσης – Thanas Poçi.

Οι Έλληνες Βλάχοι στην Αλβανία είναι μια πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίζει και να τους αγνοεί.


  Η  ΤΕΤΑΡΤΗ  ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ  ΤΗΣ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ  ΒΛΑΧΙΚΗΣ  ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ  ΣΤΗΝ  ΚΟΡΥΤΣΑ  ΤΟ  2013.
Το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιουνίου 2013 διεξήχθη στην Κορυτσά της Αλβανίας η 4η Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας.
Συμμετείχαν με αντιπροσωπείες τους τα μέλη της ΠΒΑ.

Από την Αλβανία η «Ένωση Βλάχων Αλβανίας» που είχε και την κύρια ευθύνη της διοργάνωσης με επικεφαλής τον κ. Θανάση Πότση, ο Σύλλογος Βλάχων Κορυτσάς «Μάνδρα» με επικεφαλής τον κ. Άρμπεν Λένα, αντιπροσωπεία των Βλάχων του Κρουσόβου  (ΠΓΔΜ) με επικεφαλής τον κ. Βασίλη Αμπατζή, αντιπροσωπεία των Βλάχων του Μοναστηρίου (ΠΓΔΜ) με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Ιλιέφσκι, εκπρόσωποι των Βλάχικων φορέων της Γερμανίας και του Καναδά κι αντιπροσωπεία της ΠΟΠΣΒ Ελλάδος με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΠΟΠΣΒ και ΠΒΑ κ. Μιχάλη Μαγειρία και τα μέλη του ΔΣ κ. Γιάννη Μπατζιοτάσιο, Φώτη Τράσια, Αποστολία Κούτσια και Μαρία Τσιαλέρα.
Τις εργασίες και τις εκδηλώσεις της 4ης Συνδιάσκεψης παρακολούθησαν ως παρατηρητές κι οι αντιπροσωπείες του Συλλόγου «Αδελφοί Μανάκια» Μοναστηρίου (ΠΓΔΜ)  με επικεφαλής τον κ. Ζόραν Σπιρκόφσκι και του «Συλλόγου Βλάχων Οχρίδας» με επικεφαλής τον κ. Ντράγκαν Κολοβέτσιος.
Η έναρξη της 4ης Συνδιάσκεψης έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 8 Ιουνίου 2013. Η ανοιχτή στο κοινό συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στο χώρο “Life Gallery Hotel” Σ ’αυτή πήραν μέρος οι παραπάνω αντιπροσωπείες και πλήθος Ελλήνων Βλάχων κατοίκων της Κορυτσάς που αγκάλιασαν την εκδήλωση με ενθουσιασμό.

 Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΒΑ και ΠΟΠΣΒ κ. Μιχάλης Μαγειρίας τόνισε ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται ύστερα από επιθυμία των Ομογενών «στην κοσμοπολίτικη Κορυτσά, όπου, διασώζεται η ελληνοβλαχική κληρονομιά της Μοσχόπολης. Μια κληρονομιά που σύμφωνα με την παρακαταθήκη των λογίων της Ακαδημίας της Μοσχόπολης, του Θεόδωρου Καβαλιώτη, του Δανιήλ Μοσχοπολίτη, του Κωνσταντίνου Τέρπου, του Παμπέρη και των άλλων μας δείχνει το δρόμο για την αλληλογνωριμία, την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό μέσα από την ελληνική παιδεία και τις διαχρονικές και πανανθρώπινες ουμανιστικές της αξίες. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι που κάνουν και την Κορυτσά με τους Βλάχους της διαχρονικά ξεχωριστούς». Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο πρόδρος της ΠΒΑ σημείωσε εμφατικά: «Οι Βλάχοι της Κορυτσάς και της Αλβανίας καλλιεργούν ακριβώς αυτά τα στοιχεία που ανοίγουν τον ορίζοντα. Που στήνουν γέφυρες επικοινωνίας, που φέρνουν τους λαούς πιο κοντά, χωρίς μισαλλοδοξία και χωρίς φανατισμό. Η συμβολή τους στη δημιουργική ελληνοαλβανική συνύπαρξη με παράδοση αιώνων εδώ στην Κορυτσά οφείλει να γίνει παράδειγμα».
Κατόπι μίλησαν οι κ. Θανάσης Πότση και Άρμπεν Λένα (Αλβανία), Βασίλης Αμπατζής και Γιώργος Ιλιέφσκι  (ΠΓΔΜ). Χαιρετισμό απηύθυναν οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Ελληνικής Ομογένειας στην Αλβανία κ. Βαγγέλης Ντούλε (ΚΕΑΔ) και Βασίλης Μπολάνος (Ομόνοια). Επίσης στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κορυτσά κ. Ιωάννης Πεδιώτης. Παρεβρέθηκαν επίσης παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Περιφέρεια Κορυτσάς, επιχειρηματίες, και μέλη της πανεπιστημιακήης κοινότητας της πόλης. Παραβρέθηκαν επίσης από την Ελλάδα ο κ. Κώστας Αδάμ (π. πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ) καθώς κι ο κ. Θανάσης Μουστάκας (επίτιμος πρόεδρος της ΦΑΤΑ). Την εκδήλωση κάλυψαν μεταξύ άλλων τα κρατικά αλβανικά ΜΜΕ τα οποία αναμετάδοσαν συνέντευξη του προέδρου της ΠΒΑ κ. Μαγειρία και του προέδρου της «Ένωσης Βλάχων Αλβανίας» κ. Θανάση Πότση.
Στη συνέχεια στα πλαίσια της συνάντησης, αφού παρουσιάστηκαν οι σκοποί, οι στόχοι κι οι δράσεις της ΠΒΑ από τον πρόεδρο κ. Μαγειρία, πραγματοποιήθηκε διάλεξη του ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας του ΑΠΘ κ. Αντώνη Μπουσμπούκη με θέμα: «Η σχέση των Βλάχων με την εθνική τους γλώσσα, την ελληνική». Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τους παρισταμένους ομογενείς, οι οποίοι ήταν εμφανώς ενθουσιασμένοι τόσο από το γεγονός της παρουσίας της ΠΒΑ στην Κορυτσά όσο και από τα όσα τεκμηριωμένα ανέφερε ο κ. Μπουσμπούκης στην ομιλία του.
Με το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε βλάχικο γλέντι το οποίο οργάνωσαν οι Βλάχοι Κορυτσαίοι επιχειρηματίες προς τιμήν της ΠΒΑ και των αντιπροσωπειών των ομογενών που συγκεντρώθηκαν στην πατρογονική γη από όλες τις γειτονικές χώρες και τη Διασπορά.
Την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013 το πρωί τα μέλη του ΔΣ της ΠΒΑ κι οι αντιπροσωπείες που έλαβαν μέρος στην 4η Συνδιάσκεψη εκκλησιάστηκαν στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως λειτουργούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορυτσάς κ. Ιωάννη. Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης κ. Ιωάννης δέχθηκε σε ιδιαίτερη συνάντηση τον πρόεδρο της ΠΒΑ κ. Μαγειρία κι είχαν γόνιμη συζήτηση.
Ακολούθησαν χορευτικές και μουσικές εκδηλώσεις στην Κεντρική Πλατεία της Κορυτσάς. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν «οι σερενάτες» αστικά βλαχικά τραγούδια της Κορυτσάς συνοδεία κιθάρας, που επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά τη μακρά  κοσμοπολίτικη παράδοση των κατοίκων της πόλης. Τις εκδηλώσεις χαιρέτησε ο Δήμαρχος Κορυτσάς κ. Νίκο Πελέσι, ο οποίος υποδέχτηκε τις αντιπροσωπείες της ΠΒΑ χαρακτηριστικά με τη φράση «Γκίνι βίνιτου ν’ Κουρτσεάου», και υπογράμμισε την πολλαπλή συμβολή των Βλάχων της πόλης στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική της ζωή, επιβεβαιώνοντας, όσα είχε πει την προηγούμενη ο πρόεδρος της ΠΒΑ στην εναρκτήρια ομιλία του.

ΟΙ  ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ  ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΒΟΡΕΙΑ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  (ΣΚΟΠΙΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΠΟΛΗ  ΣΚΟΠΟΙ)  ΤΟΝΙΣΑΝ  ΤΗΝ  ΚΑΤΑΓΩΓΗ  ΤΟΥΣ:  "ΕΙΜΑΣΤΕ  ΝΤΟΠΙΟΙ  ΕΛΛΗΝΕΣ".
Με ιδιαίτερη έμφαση στους χαιρετισμούς τους την Κυριακή οι εκπρόσωποι των Βλάχων από την ΠΓΔΜ τόνισαν την καταγωγή τους «από αυτά τα μέρη της Ηπείρου και της Ελλάδος» τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν ήρθαμε ούτε πέρα από τα Βαλκάνια ούτε από κάπου αλλού. Είμαστε από εδώ, από τα μέρη της Ηπείρου, τα μέρη της Ελλάδας».
Τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης, ο Δήμαρχος της πόλης κ. Νίκο Πελέσι, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Ιωάννης Πεδιώτης κι ομογενειακοί παράγοντες.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι επαγγελματίες μουσικοί Θανάσης Μάρκος και Διονύσης Μιχαλάρης (Αλβανία), και  Κώστας Σμόλικας  και Φώτης Τράσιας από την Ελλάδα.

 

Το μεσημέρι της Κυριακής, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες στην 4η Συνδιάσκεψη της ΠΒΑ επισκέφτηκαν τη Μοσχόπολη και προσκύνησαν στο Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου τους υποδέχτηκε ο βλαχικής καταγωγής εφημέριος της κωμόπολης πατήρ Θωμάς Σαμαράς.


Οι Έλληνες Βλάχοι στην Αλβανία και στην Κορυτσά είναι μια πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίζει και να τους αγνοεί. Κι αν άλλοτε ήταν οι Ευεργέτες από τη Μοσχόπολη και την Κορυτσά, με πρωτοκορυφαίο τον βαρώνο Σίνα, τον Κορυτσαίο Μπάγκα, τον Τάτη απ’το Βυθκούκι που χάρισαν πνευματικά ιδρύματα στον αναγεννώμενο Ελληνισμό, άλλο τόσο κι ακόμη περισσότερο σημαντικοί και διαχρονικοί είναι οι Μοσχοπολίτες λόγιοι ως απόστολοι της ελληνικής Παιδείας. Αυτή η παράδοση καλλιέργειας της ελληνικής παιδείας είναι ζωντανή σήμερα και διακρίνει τους Έλληνες Βλάχους στην Κορυτσά. Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να ανταποδώσει την Ευεργεσία και να στηρίξει τα αιτήματα, τις προσπάθειες και τις εκπαιδευτικές δομές των ομογενών χωρίς δεύτερες σκέψεις.


Η  ΕΝΩΣΗ  ΒΛΑΧΩΝ  ΑΛΒΑΝΙΑΣ  "Η  ΜΟΣΧΟΠΟΛΗ"  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ  ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ


 
H Βουλή της Ρουμανίας ψήφισε ένα νόμο, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι Βλάχοι των Βαλκανίων θεωρούνται Ρουμάνοι της Διασποράς. 
H  Ένωση Βλάχων Αλβανίας «Η Μοσχόπολη»  απάντησε:
«Οι Βλάχοι ήταν, είναι και θα είναι Έλληνες. Η ιστορία τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελλάδα».
«Θέλουμε να ρωτήσουμε την Κυβέρνηση της Ρουμανίας αν ρώτησαν τους Βλάχους που ζουν στην Ρουμανία αν συμφωνούν. Πρέπει να ξέρουν οι πολιτικοί της Ρουμανίας πως: «Ήταν οι Βλάχοι αυτοί που εργάστηκαν για την Αναγέννηση της Ρουμανίας, ήταν οι Βλάχοι που δώσανε την Γραμματική της Ρουμανίας, ήταν οι Βλάχοι που δώσανε τον πολιτισμό της Ρουμανίας, την κουλτούρα, την γλώσσα…». 
«Εμείς σαν Ένωση Βλάχων Αλβανίας «Η Μοσχόπολη» καταδικάζουμε την πράξη αυτή. Εμείς ήμασταν Βλάχοι, είμαστε Βλάχοι και θα παραμείνουμε Βλάχοι. Εσείς είστε κλέφτες της Ιστορίας των Βλάχων, η ιστορία των οποίων είναι συνδεδεμένη με την Ιστορία της Ελλάδας. Μήπως Θέλετε να κάνετε και τον Μέγα Αλέξανδρο Ρουμάνο; Μήπως Θέλετε να κάνετε και τον Ρήγα Φεραίο Ρουμάνο; Σας έχουμε δώσει προσωπικότητες Βλάχων που εσείς τις εκμεταλλεύεστε σαν Ρουμάνους».

Σύμφωνα  με  την μελέτη του κ. Τρίτου:

«Για την επιστημονική έρευνα το θέμα είναι λελυμένο. Οι Βλάχοι είναι αυτόχθονες Έλληνες εκλατινισμένοι. Είναι οι λατινόφωνοι υπήκοοι της άλλοτε απέραντης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ονομάζονται συνήθως και Αρωμούνοι. (Αρωμούνος από το προθετικό α και το λατινικό romanus, σημαίνει τον υπήκοο του ρωμαϊκού κράτους, τον ρωμάνον, ρωμαίον, ρωμιόν).
 Οι Βλάχοι αυτοαποκαλούμενοι Armani, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να αυτοαποκαλούνται ρωμηοί στη γλώσσα τους. Αυτός ο όρος δεν έχει καμιά σχέση με το Ρουμούνοι ή Ρωμάνοι, που είναι το εθνικό όνομα των σημερινών Ρουμάνων, γιατί αυτό το όνομα μόλις πριν εκατό χρόνια το απέκτησαν οι γείτονές μας, όταν κέρδισαν την εθνική τους ανεξαρτησία. Αντίθετα το Armani των Βλάχων προϋπήρχε από τότε που αναγνωρίστηκαν ως ρωμαίοι πολίτες όλοι οι υπήκοοι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας».

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...