Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 1974; ΟΙ «ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ» ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΟΝ «ΦΑΚΕΛΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ» ΟΥΤΕ ΣΕ ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.


 Τούρκος  ανθυπολοχαγός  στην  Κύπρο,  1974:  "Κάποια στιγμή ακούω ένα πυροβολισμό και βρισιές.  ​Πάω κοντά και βλέπω έναν στρατιώτη μου να έχει πιαστεί στα χέρια με έναν Μαχητή. Μπροστά του το πτώμα μιάς ψηλής γυναίκας. Όμορφη γυναίκα και από τα καλά ρούχα της φαινόταν όχι γυναίκα χωριού. Σαν τις γυναίκες μας στην Ιστανμπούλ, τις καλοντυμένες. Είχε πυροβοληθεί στην κοιλιά. Είχε την κιλότα της σκισμένη όπως και την φούστα της. Τα μάτια της ανοιχτά. Ρωτώ τι συνέβη.  "Ανθυπολοχαγέ εγώ την είδα πρώτος. Και ο Μεφσούτ θέλησε να μου την πάρει. Μάλιστα δεν έδωσε σημασία στον άντρα της, που έτρεξε και χάθηκε προς την χαράδρα. Δεν τον κυνήγησε, προκειμένου να γαμήσει την γυναίκα του". Νευρίασα. "Και την ώρα που πήγε να την γαμήσει, την σκότωσα".  "Ανθυπολοχαγέ εφέντημ' αυτή η γυναίκα επί 20 χρόνια μας αγνοούσε. Ούτε καλημέρα δεν μας έλεγε, επειδή ήμασταν Τούρκοι. Και αποφάσισα να την κάνω να το μετανιώσει. Να δει πως γαμάνε οι Τούρκοι, που τους αγνοούσε. Και ήλθε το "μεχμετζίκ" εδώ και μου την σκότωσε. Πριν την γαμήσω. Τώρα πεθαμένη, δεν θα  έχει  πιά γούστο". 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ  ΚΑΙ  ΤΗΝ  ΕΝΟΤΗΤΑ:

ΟΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ




https://youtu.be/X5s2QlTq-AA
  
     
  

ΤΕΛΙΚΑ  ΤΙ  ΕΓΙΝΕ  ΣΤΗΝ  ΚΥΠΡΟ  ΤΟ  1974;

Στις 8 Αυγούστου 1999 ο  Νίκος  Σαμψών έδωσε συνέντευξη στην αθηναϊκή εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».


Κ. Σαμψών από ποιούς σας έγινε η πρόταση για την προεδρία μετά το πραξικόπημα;
Από τους επικεφαλής του πραξικοπήματος Γεωργίτση και Κομπόκη και τους συν αυτοίς. Εγώ μέχρι τότε ήμουν βουλευτής. Τα προηγούμενα χρόνια ήμουν μέλος της ΕΟΚΑ και υπεύθυνος στην πόλη της Λευκωσίας και των περιχώρων. Είχα συμμετάσχει, και το λέω με υπερηφάνεια, στο 60% της δράσης όλης της ΕΟΚΑ. Εμείς κάναμε το αντάρτικο πόλεων το οποίο το μιμήθηκαν κι άλλοι λαοί που έκαναν απελευθερωτικούς αγώνες.
Υπό τις διαταγές του Γρίβα Διγενή…
Ναι, αλλά είχα το ελεύθερο δράσεως ώστε να δίνω αναφορά μετά τις ενέργειες.
Είχατε καταδικαστεί δις εις θάνατον από τις βρετανικές δυνάμεις…
Ναι, αφού πέρασα βασανιστήρια στα οποία δεν είχε υποβληθεί κανένας Κύπριος όσο εγώ. Μου έβγαλαν δόντια και νύχια… Φυλακίστηκα στις κεντρικές φυλακές της Κύπρου, μετά με μετέφεραν στην Αγγλία στις φυλακές του Wormscraps στο Λονδίνο. Εκεί ήρθα σε επαφή με τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (IRA) για απόδραση, αλλά το αντιλήφθηκαν οι Άγγλοι και εμάς τους πρωτεργάτες της απόδρασης μας μετέφεραν ξημερώματα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Wakefield στο Yorkshire που χτίστηκαν το 1404 και δεν είχε αποδράσει ποτέ άνθρωπος. Είχαν ναρκοπέδια, κλπ. Εκεί γνώρισα τον αγωνιστή του IRA, τον Simus Murphy, που είχε καταδικαστεί 5 φορές σε ισόβια δεσμά από το 1951. Η συνάντηση μας έγινε το 1958. Αποφασίσαμε να αποδράσουμε μαζί και σε ένα χρόνο το πραγματοποιήσαμε! Η απόδραση μας έγινε πρωτοσέλιδο με τεράστια γράμματα στις αγγλικές εφημερίδες.


Να επιστρέψουμε στην κατηγορία με την οποία καταδικαστήκατε στην Κύπρο…
Ήθελαν ένα εξιλαστήριο θύμα. Η κατηγορία ήταν ότι συνεργάστηκα μετά την επικράτηση του πραξικοπήματος. Εγώ όμως έβαλα όρους για να συνεργαστώ. Ένας όρος ήταν να μην διαλυθεί η Βουλή και δεν διαλύθηκε γιατί έγιναν αποδεκτοί οι όροι. Δεύτερον, να μην διαλυθούν τα πολιτικά κόμματα. Τρίτον, να μην συλληφθούν πολιτικοί άνδρες. Και ήταν ένα πραξικόπημα όπου δεν συνελήφθησαν πολιτικοί άνδρες…
Φαίνεται ότι υπερασπίζεστε το πραξικόπημα. Σε ποιούς επιβάλλατε τους όρους;
Στον Γεωργίτση. Και αυτός τα διαβίβασε στην Αθήνα και έγιναν αποδεκτά. Γιατί δεν έβρισκαν τους ανθρώπους που είχαν προτείνει…
Νομιμοποιήσατε όμως το πραξικόπημα κατά του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου της χώρας… Αυτό δεν είναι προδοσία;
Όχι! Δεν είμαι προδότης. Ο Σαμψών έμαθε να μην προδίδει ποτέ του… Και ο Σαμψών αν πήγε φυλακή από τον Μακάριο το 1976, δύο χρόνια μετά, είναι γιατί δεν δέχθηκε να προδώσει τους 15.000 που του έστειλαν τα τηλεγραφήματα συμπαραστάσεως. Ήθελε να εκδικηθεί τους ανθρώπους αυτούς που ήταν δικοί του και συνεχάρησαν το νέο καθεστώς. Στην Οριάνα Φαλάτσι είχε πει: “αν ο Σαμψών έμενε στην εξουσία μια εβδομάδα ακόμη ως και η αδελφή μου η Μαρία θα του έστελνε τηλεγράφημα…” Ο Μακάριος κάποτε ήθελε να γίνει αντιβασιλέας της Ελλάδας. Και όταν τον ρώτησα ξαφνιασμένος μου απάντησε: “εδώ έγινε αντιβασιλέας ο Δαμασκηνός και δεν θα γίνω εγώ;” Μου έστειλε ανθρώπους του μέσα στην φυλακή και μου έλεγε ότι δεν κοιμάται που με έχει άδικα μέσα και ήθελε να του δώσω αυτά τα τηλεγραφήματα για να δει ποιοι δικοί του δεν στάθηκαν πλάι του. Έτσι η κατηγορία ήταν ότι δέχθηκα παρανόμως τη θέση του προέδρου μετά την επικράτηση του πραξικοπήματος και δια του τρόπου αυτού συνεργάστηκα με τους πραξικοπηματίες. Η κατηγορία ανέφερε ότι ο Σαμψών ουδεμία σχέση είχε ούτε στην οργάνωση, ούτε στην σύλληψη του σχεδίου. Καταδικάστηκα 20 χρόνια όσο προέβλεπε ο νόμος και συνολικά έμεινα μέσα 5 χρόνια…


 
Εσείς ζητούσατε να διωχθεί ο Μακάριος;
Πώς; Εγώ ζητούσα συνεργασία Μακαρίου-Γρίβα για να σωθεί ο τόπος…
Ακούγεται απίστευτο να λέει ο Σαμψών ότι ήταν και κατά των πραξικοπηματιών που οι ίδιοι τον τοποθέτησαν στον προεδρικό θώκο…
Τότε γινόταν εμφύλιος σπαραγμός στην Κύπρο.
Μα πώς αποδεχθήκατε την πρόταση που σας έκαναν οι πραξικοπηματίες κατά του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου της χώρας; Πώς τους “νομιμοποιήσατε” με αυτή την αποδοχή;
Ανακοίνωσαν ότι ο Μακάριος ήταν νεκρός! Εγώ επείσθηκα ότι ήταν νεκρός.
Είχατε όμως πληροφόρηση σε ολόκληρο το νησί για το τι πραγματικά συνέβαινε. Μπορούσατε να μάθετε αμέσως ότι ο Μακάριος ήταν ζωντανός στην Πάφο.
Πρώτα-πρώτα ήσαν κομμένα τα τηλέφωνα…
Ποιοι πρόδωσαν και φέρουν βαρύτατες ευθύνες για το πραξικόπημα και την εισβολή;
Το πραξικόπημα έγινε για να ρίξουν τη χούντα.
Πώς; Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η χούντα οργάνωσε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου.
Το πέτυχαν σε 3 ημέρες. Το πραξικόπημα το έκαναν ο Αραπάκης, ο Μπονάνος, ο Ντάβος, ο Παπανικολάου, ο Γαλατσάνος για να ρίξουν τη χούντα του Ιωαννίδη και να επαναφέρουν τη δημοκρατία στην Ελλάδα με εντολή των Αμερικανών και εν συνεννοήσει με τον Καραμανλή και το Μακάριο…
Αυτό είναι το σενάριο με την εκδοχή Σαμψών…
Να ανοίξει ο φάκελος της Κύπρου! Βγαίνουν στις επετείους και δε λένε λέξη για το άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου…
Όχι, όλοι το υποστηρίζουν και επιμένουν γι’ αυτό…
Αλλά δεν το κάνουν.
Ο στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης στην πολύκροτη συνέντευξη που είχε δώσει στην εφημερίδα μας σπάζοντας τη σιωπή του, είχε υποστηρίξει ότι Μπονάνος, Αραπάκης ευθύνονται για την προδοσία γιατί αυτοί ανακάλεσαν τις στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες επέστρεψαν στην Ελλάδα.
Είχε πει ότι ο Αραπάκης κάλεσε τα 2 υποβρύχια που βρίσκονταν ήδη στην Πάφο και είχαν στα σκόπευτρά τους τον Τουρκικό αποβατικό στόλο να επιστρέψουν στην Ελλάδα γιατί δήθεν γινόταν εισβολή Τουρκικών δυνάμεων στη Ρόδο. Και είδαν με τα περισκόπιά τους τουρίστες στις παραλίες.
Είχατε δηλώσει πως κάθε υποβρύχιο έφερε 18 τηλεκατευθυνόμενες τορπίλες και ότι τα τουρκικά αποβατικά ήταν 38.
Ακριβώς. Λάβετε υπόψη ότι τα Φάντομ τα ελληνικά, γιατί η Τουρκία δεν είχε Φάντομ, είχαν ξεκινήσει για να ισοπεδώσουν την περιοχή των 500 μέτρων εισβολής. Προδότες ήταν οι Μπονάνος, Αραπάκης και Ντάβος.




    ΝΙΚΟΣ  ΣΑΜΨΩΝ
Ο  Νίκος  Σαμψών  γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 1935. Ξεκίνησε να εργάζεται από νεαράς ηλικίας ως δημοσιογράφος, στις εφημερίδες «Φιλελεύθερος», «Αλήθεια», «Cyprus Mail» και  «Times Of Cyprus».
Από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ εντάχθηκε στον απελευθερωτικό αγώνα αποτελώντας το φόβο και τον τρόμο των Βρετανών.
Πολλοί Άγγλοι αποικιοκράτες έχασαν τη ζωή τους από το Νίκο Σαμψών (ή «Άτρωτο», όπως ήταν το επαναστατικό του ψευδώνυμο) που έσπερνε πανικό στις τάξεις τους και δημιουργώντας το θρύλο του «Μιλίου του θανάτου» στη Λήδρας όπου πολλοί Βρετανοί έπεσαν από ελληνικά πυρά.


Μεγάλες του στιγμές στον αγώνα ήταν η απελευθέρωση δύο συναγωνιστών του (Αργύρη Καραδήμα- Παναγιώτη Γεωργίου) στο Νοσοκομείο Λευκωσίας , η εκτέλεση του φρικτού Λοχαγού Ουίλσον και η απελευθέρωση του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη, η εκτέλεση δύο Βρετανών αστυνομικών το 1956 και η εκτέλεση του δημοσιογράφου Μακ Ντόναλντ. Στις 30 Ιανουαρίου 1957 συλλαμβάνεται στο Δάλι μετά από προδοσία των κομμουνιστών, φυλακίζεται, βασανίζεται αγρίως από τους αποικιοκράτες και καταδικάζεται 2 φορές εις θάνατον. Μάλιστα, λόγω του ότι είχε κριθεί ιδιαιτέρως επικίνδυνος, μεταφέρθηκε στις φυλακές των αποικιοκρατών στην Αγγλία!
Μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της νήσου, δημιουργεί την πολιτική ομάδα «Οργάνωσις Προστασίας των Κυπρίων» και μόλις άρχισαν οι ταραχές με τους Τούρκους της Κύπρου, τον Δεκέμβριο του 1963, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Διακρίθηκε ιδιαίτερα στην μάχη της Ομορφίτας, όπου συνέτριψε τους Τούρκους τρομοκράτες, που τον βάφτισαν «Χασάπη της Ομορφίτας»
Στις 15 Ιουλίου 1974, μετά την ανατροπή του Μακαρίου του ανετέθη η προεδρία της Κύπρου. Τις ημέρες της τουρκικής εισβολής, εξαναγκάστηκε από τους προδότες της Κύπρου να παραιτηθεί από την προεδρία.
Παρά την αμνηστία που είχε δώσει ο Μακάριος, τον Ιανουάριο του 1976 κατά τη διάρκεια του μνημόσυνου του Γεώργιου Γρίβα οι δηλώσεις του Νίκου Σαμψών αποτέλεσαν την αφορμή για την ποινική δίωξη του. Ο Νίκος Σαμψών συλλαμβάνεται στις 16 Μαρτίου του 1976 και στις 27 Απριλίου παραπέμπεται στο Κακουργιοδικείο.
Στις 31 Αυγούστου 1976 ο Σαμψών κρίνεται ένοχος για σφετερισμό του αξιώματος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και για συμμετοχή σε ένοπλες επιχειρήσεις κατά του κράτους. Του επιβλήθηκε τελικά  ποινή φυλάκισης 20 ετών.
Τα απανωτά προβλήματα υγείας που παρουσίασε ανάγκασαν τον τότε Πρόεδρο Κυπριανού να αναστείλει με διάταγμα την ποινή φυλάκισης του και να σταλεί για θεραπεία σε κλινική του εξωτερικού.
Ο Σαμψών μετέβη στη Δυτική Γερμανία και κατόπιν στη Γαλλία για αποθεραπεία όπου και παρέμεινε μέχρι το 1990. Επέστρεψε στην Κύπρο και περίπου έναν χρόνο αργότερα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε την αποφυλάκιση του.
Απεβίωσε στις 9 Μαΐου του 2001, χτυπημένος από τον καρκίνο. Η σορός του εξετέθη σε λαϊκό προσκύνημα στα γραφεία της εφημερίδας του, της «ΜΑΧΗΣ» όπου και χιλιάδες κόσμου πέρασε για το ύστατο χαίρε στον  Έλληνα αγωνιστή.



 


  ΛΟΧΙΑΣ  ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ  ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ  ΗΛΙΑΣ  ΕΚ  ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ
 Έπεσε  μπροστά  από  τις  εγκαταστάσεις  του  Εφεδρικού,  μέσα  στο  άρμα  του,  την  15η  Ιουλίου  1974.  



 
O  "ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ" ΤΗΣ  ΕΠΟΧΗΣ 

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ  ΜΠΟΝΑΝΟΣ


Στο Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων ο "ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ" Γρηγόριος Μπονάνος καθησύχαζε τους πάντες ότι επρόκειτο για τουρκική άσκηση και ότι δεν υπήρχε κίνδυνος εισβολής.


 ΣΤΗΝ  ΑΓΓΛΙΑ:



Παρασκευή 19 Ιουλίου 1974:
Το BBC μεταδίδει ότι σε λιγότερο από 20 ώρες η Τουρκία θα εισβάλει στην Κύπρο.



ΣΤΗΝ  ΤΟΥΡΚΙΑ:



Στη Μερσίνα, στρατεύματα επιβιβάζονται στα αποβατικά σκάφη.



ΣΤΗΝ  ΚΥΠΡΟ:



Στη Λευκωσία, οι τούρκοι σε πλήρη επιφυλακή και ο Ντενκτάς διατάζει το κλείσιμο όλων των διοδίων από και προς τους τουρκικούς θύλακες. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η τουρκική επιδρομή εις βάρος της Κύπρου είναι ζήτημα ωρών.

ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ:

ΤΑ  ΓΡΑΦΕΙ  Ο  ΙΔΙΟΣ  O  "ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ"  ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ  ΜΠΟΝΑΝΟΣ  ΣΤΟ  ΒΙΒΛΙΟ  ΤΟΥ  «Η  ΑΛΗΘΕΙΑ».

1.   Ο  Μπονάνος  στο  βιβλίο  του αναφέρει για κάποιες παραπλανητικές πληροφορίες που έφτασαν στο Επιτελείο από ξένες δυνάμεις, σχετικά με τα «σχέδια» των τούρκων να επιτεθούν και σε άλλα σημεία, πέραν της Κύπρου, γεγονός που «δικαιολογούσε», κατά τη γνώμη του, την μη αποστολή δυνάμεων στην Κύπρο:

«Αργότερα, μετά την μεταπολίτευσιν, επληροφορήθην ότι αι πληροφορίαι αυταί δεν ήσαν αληθείς και μάλλον ενετάσσοντο στην όλην προσπάθειαν δημιουργίας συγχύσεως, ώστε έτσι να εξυπηρετηθούν ευκολώτερα τα σχέδια όσων επεδίωκαν την «διά μιας εθνικής συμφοράς» ανατροπή του καθεστώτος»

ΚΛΙΜΑΚΙΟ  ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ  ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ  ΣΤΟ  ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΑΡΧΗΓΕΙΟ  ΕΝΟΠΛΩΝ  ΔΥΝΑΜΕΩΝ  ΣΤΟ  ΚΑΘΕΣΤΩΣ  ΤΗΣ  ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ  ΙΩΑΝΝΙΔΗ - ΑΛΑΖΡΑΚΗ.
2.    «Ολίγον προ του μεσονυκτίου της 20ης Ιουλίου 1974, πρώτης επαναλαμβάνω ημέρας του αγώνος κατά των εισβολέων εν Κύπρω, μου ετηλεφώνησεν ο Ελληνοαμερικανός Συνταγματάρχης των ΗΠΑ, Φράνκ Άθανσον, εκ μέρους του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών εις Αθήνας, Χένρυ Τάσκα, και με ηρώτησεν εάν συμφωνώ να εγκατασταθή στο Αρχηγείον Ένοπλων Δυνάμεων ένα κλιμάκιον της αμερικανικής πρεσβείας, προς πληρεστέραν και αμεσωτέραν ενημέρωσιν!

ΟΙ  ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ  ΑΝΗΣΥΧΟΥΣΑΝ  ΓΙΑ  ΤΟΥΣ  ΜΠΟΥΝΤΑΛΑΔΕΣ  ΤΟΥΡΚΟΥΣ
Δεν γνωρίζω εάν η πρότασις του αυτή προήρχετο πράγματι από τον Τάσκα, το γεγονός όμως ότι διετυπώθη, όπως και το γεγονός ότι ο Τάσκα προσεπάθει επιμόνως να συναντηθεί με τον Ιωαννίδη χωρίς να το επιτυγχάνει, με ωδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοί ανησυχούσαν διά την αποτυχίαν των Τούρκων εισβολέων, παρά τας συνεχείς προσπάθειες των, να δημιουργήσουν ικανόν προγεφύρωμα στην Κύπρον κατά την πρώτη ημέραν της εισβολής των και επιθυμούσαν να τους βοηθήσουν διά της μεταδόσεως πληροφοριών περί των ενεργειών και των προθέσεών μας.»








ΣΗΜΕΙΩΣΗ  Ζ.Π. 


Ενώ οι μάχες μαίνονται στην Κύπρο, απ’ την Κρήτη απογειώνονται τέσσερα PHANTOM, αεροσκάφη υπερσύγχρονα την εποχή εκείνη, που η παρουσία τους στον ουρανό της Μεγαλονήσου είναι βέβαιο πως θα άλλαζε όλα τα δεδομένα του παιχνιδιού.

Στον εναέριο χώρο μεταξύ Κρήτης και Κύπρου επεμβαίνει ο 6ος Αμερικανικός στόλος που τις ημέρες εκείνες είχε αποκλείσει αεροναυτικά την Μεσόγειο. Με την απειλή της κατάρριψης, αναγκάζει τους Έλληνες πιλότους να επιστρέψουν στη βάση τους, στερώντας απ’ τα μαχόμενα τμήματά μας, τη σωτήρια εναέρια κάλυψη.



 
 
 
 


ΟΙ  ΑΓΓΛΟΙ  ΘΑ  ΚΑΤΕΡΡΙΠΤΑΝ  ΤΑ  ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ,  ΟΧΙ  ΟΜΩΣ  ΤΑ  ΤΟΥΡΚΙΚΑ.


3.  «Την επομένην, 22α Ιουλίου, οι Άγγλοι μάλλον εκ κατασκόπων πληροφορηθέντες τα της αεροπορικής αφίξεως δυνάμεως εις Κύπρον, απέστειλαν προς το ΑΕΔ σήμα, διά του οποίου υπενθύμιζαν ότι βάσει των Συμφωνιών Εγκαθιδρύσεως των Βρεταννικών βάσεων εις Κύπρον, η Βρεταννία διετήρει την ευθύνην του ελέγχου του εναερίου χώρου της Κύπρου. Και μας προειδοποιούσαν ότι εφ’ εξής θα αναχαιτίζουν κάθε αεροπλάνον το οποίον θα υπερίπταται της Κύπρου άνευ αδείας των. Το σήμα ελήφθη από τον ΔΑΚ/ΑΔΕ Υποστράτηγον Χανιώτην. Όταν μου το προσεκόμισε και το ανέγνωσα, διηρωτήθην διατί αυτή η αγγλική ευαισθησία έναντι των ελληνικών αεροσκαφών; Τα τουρκικά αεροπλάνα που εβομβάρδιζαν την Κύπρον, είχον λάβει άδεια από τους Βρετανούς;»








ΣΗΜΕΙΩΣΗ  Ζ.Π. 

22  τουρκικά  αεροσκάφη κατερρίφθησαν κατά την πρώτη φάση του πολέμου στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

Σε δύο από αυτά μάλιστα, (ΝΑΙ,  ΤΩΝ  ΤΟΥΡKΙΚΩΝ  ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ  ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ)  οι κυβερνήτες ήταν βρετανοί πιλότοι.

Αυτοί  σύντομα θ’ αφήνονταν ελεύθεροι, έπειτα από απειλές προς την Κυπριακή ηγεσία, πως επίσημη καταγραφή του γεγονότος θα οδηγούσε στην απώλεια ολόκληρης της νήσου. Μαρτυρίες ανώνυμων στρατιωτών κάνουν λόγο και για άλλους Άγγλους πιλότους, των οποίων τα σκάφη κατερρίφθησαν, που δεν κατάφεραν όμως να διασωθούν, καθώς δεν αιχμαλωτίστηκαν από στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά από εξαγριωμένους άτακτους χωρικούς.
 
 
 
 

 

 
 
 
   ΛΟΧΙΑΣ  ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ 
  ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ  ΗΛΙΑΣ,    ΕΚ  ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ.
 Ένα  παιδί  του  Ελληνικού  λαού,  ένα  φανταράκι  που  έκανε  την  υπηρεσία  του  προς την  Ελληνική  πατρίδα, υπηρετούσε  την  στρατιωτική  θητεία  του  το  καλοκαίρι  του  1974  στην  Κύπρο. Έπεσε  μπροστά  από  τις  εγκαταστάσεις  του  Εφεδρικού,  μέσα  στο  άρμα  του,  την  15η  Ιουλίου  1974.
Ξεκίνησε  από  την  αγαπημένη  του  πατρίδα,  την  Τρίπολη  και  πήγε  στην  Κύπρο  για  να  αφήσει  εκεί  τα  κόκκαλά  του.  Οι  βρωμεροί  εβραιοκομμουνιστές  της  Κύπρου  (ΑΚΕΛ)  τον  αποκαλούν  «αιμοβόρο  πραξικοπηματία».  (Από:  Δημητριάδης  Κωνσταντίνος,  Φιλονόη,  με  τροποποίηση).
 

 

      
 
ΜΕΡΙΚΑ  ΑΚΟΜΗ  ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1.   «Το στρατιωτικόν πραξικόπημα οργανώθη και εξετελέσθη υπό εξωγενών δυνάμεων αίτινες και ευρίσκονται εκτός Κύπρου, τούτ’ όπερ αποκλείει οιανδήποτε εντεύθεν δίωξίν των»


 ( Κρανιδιώτης: «Ανοχύρωτη Πολιτεία…», Εστία, 1985 Β’, σελ 552).



2.   «Σε καμία κατάθεση δεν αναφέρεται ότι το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) διέταξε πυρ κατά των εισβολέων. Αντίθετα από πολλές καταθέσεις προκύπτει ότι το ΓΕΕΦ συνιστούσε αυτοσυγκράτηση σύμφωνα με τις τηλεφωνικές οδηγίες που έπαιρνε από το Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΕΔ) μέχρι τις 8:40 της 20.7.74»


( Φ. Κύπρου, «Πόρισμα …», σελ. 97).


3.   «Πεζικόν: Ηθικόν καταπεπτωκός και μαχητική αξία μηδαμινή (…) Άμεσος ανάγκη καταπαύσεως του πυρός, προς αποφυγήν ολοσχερούς διαλύσεως των Μονάδων ΕΦ…»

(ΓΕΕΦ προς ΑΕΔ, αναφορά 28/7).

2.   «Η Εθνοφρουρά βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης και αυτοδιάλυσης, με ποσοστό λιποταξιών και ανυποταξιών που φτάνει μέχρι και το 80% της προβλεπόμενης δύναμης των μονάδων (…) με πολλούς εφέδρους να εγκαταλείπουν τον οπλισμό τους επί τη θέα του εχθρού και να τρέπονται σε φυγή»

(«Πόρισμα. ..», σελ. 169).

4.   «Μεταξύ των πολλών περιπτώσεων αναφέρεται ενδεικτικώς η περίπτωση του 256 τάγματος πεζικού το οποίον ευρεθέν κατά την περίοδον της εκεχειρίας εις περιοχήν ΛΑΠΗΘΟ, εδέχθη με το τελευταίο φως της 6.8.74, καταιγιστικά πυρά, και ετράπη εις άτακτον φυγήν συμπαρασύραν και τα 301 και 304 τάγματα πεζικού»

(«Πόρισμα. ..», σελ. 252). 


5.   Οι  Έλληνες  αξιωματικοί  υποχρεώθηκαν  τον  Νοέμβριο  του  1974  να  καταστρέψουν  τις  εκθέσεις -  αναφορές   τους  για  τα  γεγονότα  της  Κύπρου.

ΟΙ  ΣΚΙΣΜΕΝΕΣ  ΣΕΛΙΔΕΣ  ΤΟΥ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΓΕΝΙΚΟΥ  ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ.

6.   Το  επίσημο  ημερολόγιο  της  αίθουσας  επιχειρήσεων  του  Γενικού  Επιτελείου  έχει  σκισμένες  και  χαμένες  τις  σελίδες  από  τις  15/7/1974  μέχρι  τις  20/8/1974.    Έγινε  μία  Ε.Δ.Ε.  χωρίς  να  προκύψει  τίποτε.


  ΟΙ  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΝΕΚΡΟΙ,  ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ  ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ.

Ο  ΤΟΥΡΚΟΣ  ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ

Τμήμα  από συνέντευξη του Χουσείν Καρσιόγλου, τούρκου  Λοχαγού ε.α. - Ανθυπολοχαγού το 1974 στην Κύπρο - στο παράνομο Κουρδικό Περιοδικό της Κωνσταντινούπολης RASTI - Φεβ. 1979.

 ΟΙ  ΤΟΥΡΚΟΙ  ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΣΑΝ  ΤΙΣ  ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ  ΣΤΗΝ  ΚΟΙΛΙΑ.

«Μπήκαμε στο χωριό. Ο Υπαξιωματικός Ακσού χώρισε τους άντρες του και ζήτησε και από τους ντόπιους συνοδούς μας, (Μουτζαχίτ Μαχητές) να πάνε μαζί, ένας με κάθε ομάδα και να ξετρυπώσουν τους άντρες του χωριού που μάλλον θα κρύβονταν. Κάποια στιγμή ακούω ένα πυροβολισμό και βρισιές.
​Πάω κοντά και βλέπω έναν στρατιώτη μου να έχει πιαστεί στα χέρια με έναν Μαχητή.

Μπροστά του το πτώμα μιάς ψηλής γυναίκας. 

Όμορφη γυναίκα και από τα καλά ρούχα της φαινόταν όχι γυναίκα χωριού. Σαν τις γυναίκες μας στην Ιστανμπουλ, τις καλοντυμένες. Είχε πυροβοληθεί στην κοιλιά. Είχε την κιλότα της σκισμένη όπως και την φούστα της. Τα μάτια της ανοιχτά.

 Ρωτώ       τι      συνέβη.
- Ανθυπολοχαγέ εγώ την είδα πρώτος. Και ο Μεφσούτ θέλησε να μου την πάρει. Μάλιστα δεν έδωσε σημασία στον άντρα της που έτρεξε και χάθηκε προς την χαράδρα. Δεν τον κυνήγησε προκειμένου να γαμήσει την γυναίκα του. Νευρίασα. Και την ώρα που πήγε να την γαμήσει την σκότωσα.
- Ανθυπολοχαγέ εφέντημ' αυτή η γυναίκα επί 20 χρόνια μας αγνοούσε. Ούτε καλημέρα δεν μας έλεγε επειδή ήμασταν Τούρκοι. Και αποφάσισα να την κάνω να το μετανιώσει. Να δει πως γαμάνε οι Τούρκοι που τους αγνοούσε. Και ήλθε το "μεχμετζίκ" εδώ και μου την σκότωσε. Πριν την γαμήσω.

Τώρα πεθαμένη δεν θα  έχει  πιά   γούστο.

ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΣΤΑ ΙΨΑΛΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ "ΤΡΑΚΙΑ" (Θράκης).
ΓΙΑ ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΝΑ ΜΠΑΙΝΑΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΓΙΟΥΝΑΝΗΔΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ.
ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΒΙΑΣΟΥΝ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΗΝ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ...

Εξαφνα    μου  ανακατώθηκε το     στομάχι.
Αλλά είπα μέσα μου. Εδώ ήλθαμε να κάνουμε μια δουλειά. Και θα την κάνουμε.
Άλλωστε έτσι  είναι ο Πόλεμος.

Έφτυσα στο χώμα την πικρίλα που είχα στο στόμα μου και τους είπα και στους δύο: «Σιχτίρ φύγετε από μπροστά μου. Θάψτε την, μην πιάσουμε αρρώστιες και χαθείτε από τα μάτια μου».




ΙΣΤΟΡΙΚΑ  ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ  ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ.

1974.  Ο  Αρχιεπίσκοπος  Μακάριος  ανοίγει  τις  πύλες  της  Κύπρου  στους  τούρκους  και  σε  αντάλλαγμα  ο  Κίσσινγκερ  τον  επαναφέρει  στην  προεδρία  της  Κύπρου.
 


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ  ΚΑΙ  ΤΟ  ΑΡΘΡΟ:

 





ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ «ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ», Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ, ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΣΣΙΝΓΚΕΡ, ΚΑΛΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974: ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΜΟΥΣΚΟΥ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ, ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ... 



 




Το  1953  η  Τουρκία  τίμησε  τον  Πατριάρχη  Γεννάδιο  με  έκδοση  γραμματοσήμου,  γιατί  παρέδωσε  την  Πόλη  στους τούρκους.

 




 






ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ  ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ: 
"ΠΝΙΞΤΕ  ΤΟΥΣ  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΣΤΟΝ  ΒΥΘΟ  ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ".
O Γεώργιος  Γεννάδιος  ή  Σχολάριος  έγραφε  το  1453:
«Χαίρε στρατιώτα Χριστού καί τής αυτού δόξης υπέρδικε, χαίρετε ώ μακάριαι χείρες τούς γούν δυσσεβείς καί αλάστορας Ελληνιστάς καί πυρί καί σιδήρω καί ύδατι καί πάσι τρόποις αξαγαγατέτης παρούσης ζωής ράβδιζε, είργε, είτα γλώσσαν αφαίρει, είτα χείραν απότεμνε, καί άν ούτω μένει κακός, θαλάττης πέμπε βυθώ».
"Έλλην ων τη φωνή, ουκ αν ποτέ φαίην Έλλην είναι, δια το μη φρονείν ως εφρόνουν ποτέ οι Έλληνες' αλλ' από της ιδίας μάλιστα θέλω ονομάζεσθαι δόξης. Και ει τις έροιτό με τις ειμι, αποκρινούμαι χριστιανός είναι".
 
 
 

 







ΠΟΙΟΙ  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ  ΑΝΟΙΞΑΝ  ΤΗΝ  ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ  ΣΤΟΥΣ  ΤΟΥΡΚΟΥΣ;


 ΕΝΑ  ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΟΝΟΗ

Κόης Ὀδυσσεὺς

      Ἡ ἄλλη ὄψις τῆς Ἁλώσεως

31 Μαΐου 2017
Ὑπάρχει ἔνα βιβλίο…

Ἕνα βιβλίο ποὺ ἐξεδόθη τὸ 1454 στὴν Βρεταννία ἀπὸ τὸν I.M. Neale κι ἐμεταφράσθη ἀπὸ τὸν Χ.Α. Παρμενίου.

Τὸ βιβλίο ἔγραψε ἡ Θεοδώρα Φραντζῆ, κόρη τοῦ Γεωργίου Φραντζῆ, μεγάλου πρωτοβεστιαρίου τοῦ Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.
Ἡ Θεοδώρα Φραντζῆ, λίγο πρὸ τῆς ἁλώσεως, ὑπανδρεύθη τὸν ἱππότη Ἐδουάρδο Ντὲ Ῥυστῶν, στρατιωτικὸ σύμβουλο τοῦ Παλαιολόγου.
Ἐδραπέτευσε δὲ μὲ τὸν σύζυτό της στὴν Μεγάλη Βρεταννία κι ἐκεῖ συνέγραψε τὸ περίφημο βιβλίο «Ἡ πτῶσις τῆς Κωνσταντινουπόλεως».
Τὸ βιβλίο εὑρίσκεται καταχωνιασμένο στὸν Ἐθνικὴ Βιβλιοθήκη…
Οὐδέποτε ἐπανεξεδόθη…
Διαβάζουμε κάποια ἀποσπάσματα, ἀπὸ κάποιαν φωτοτυπία του.
Γιὰ διευκόλυνση (διευκρινίζω) ὅτι ὅπως καταμαρτυρεῖ ἡ συγγραφεύς, ὁ σύζυγός της ἐγνώριζε καὶ παρηκολουθοῦσε τὶς συναντήσεις Τούρκων ἀξιωματούχων μὲ βυζαντινοὺς παράγοντες…
Γράφει λοιπὸν ἡ Φραντζῆ:
«Κατὰ τὶς ἑννέα ἡ ὥρα ἀνοιξε ἡ μικρὴ πόρτα τοῦ μοναστηρίου.
Ἕνας μοναχὸς κουκουλωμένος ἀπ’τὸ κεφάλι μέχρι τὰ νύχια, ἐξῆλεθ καὶ προχώρησε μὲ προφύλαξη μέχρι τὴν θάλασσα. Ὁ ἱππότης ντὲ Ῥυστὸν καὶ ὁ σωματοφύλαξ του τοὺς ἠκολούθησαν…
Κρυμμένοι σὲ μίαν γωνία κατάφεραν νὰ ξεχωρίσουν τὶς κουβέντες…»
«Ἀλλὰ πρέπει νὰ εἰμαστε ἐξασφαλισμένοι ἀπ’ ὅλες τὶς πλευρὲς πασσά μου, ἠκούσθη ἡ φωνὴ τοῦ Μεγάλου Δουκός.
Σᾶς ἀκούω λοιπόν, πέστε μας τὶς προτάσεις σας, εἶπε ὁ πασσᾶς.
Ὅσα ἀκούσετε νὰ τὰ πεῖτε στὸν ἀφέντη σας, εἶπε ὁ μοναχός.
Πρῶτον: Οἱ δέκα κυριώτερες ἐκκλησίες, καθὼς καὶ τὰ μοναστήρια, μαζὺ μὲ τὶς περιουσίες τους καὶ τὰ εἰσοδήματά τους, νὰ μείνουν στοὺς κατόχους τους.
Δεύτερον: Ζητοῦμε ἐγγυήσεις ζωῆς, ἰδιοκτησίας, οἰκιῶν, ὅσων τὰ ὀνόματα ἀναφέρονται στὸ ἔγγραφο ποὺ σᾶς παραδίδω.
Τρίτον: Ὅσοι χριστιανοὶ σωθοῦν (!!!!!!!) νὰ μὴν ὑποχρεωθοῦν νὰ ἀλλάξουν τρόπο ἐνδύσεως καὶ νὰ μποροῦν νὰ κυκλοφοροῦν ἐπάνω σὲ ἄλλογο.
Αὐτές εἶναι οἱ προτάσεις σας;
Αὐτὲς εἶναι ὅλες καὶ ζητοῦμε ἐγγυήσεις γιὰ τὴν τήρησή τους.»
Παρακάτω, ἡ Θεοδώρα Φραντζῆ περιγράφει πὼς οἱ προτάσεις ἔγιναν ἀποδεκτὲς ἀπὸ τὸν Μωάμεθ, ἐκτὸς ἀπὸ τὴν τρίτη, ποὺ δὲν τὴν ἐδέχθησαν οἱ μουφτῆδες.
Περιγράφει ἀκόμη πὼς οἱ συνωμότες συνελλήφθησαν ἀλλὰ ἀφέθησαν ἐλεύθεροι…
Πρόκειται γιὰ τὸν Μέγα Δούκα Λεόντιο, τὸν Ναύαρχο Νεόφυτο καὶ τὸ δεξὶ χέρι τοῦ Σχολαρίου, καλόγερο Ἰωάσαφ, ποὺ ἔγινε ὁ τρίτος πατριάρχης μετὰ τὴν ἅλωση.
Οἱ συζητήσεις ἐγίνοντο μὲ τὸν Ῥεσῆτ πασσᾶ τῆς Ἀδριανουπόλεως καὶ τὸν Χαλῆλ μπέη.

Υ.Γ. Ἡ «Ἱστορία τοῦ Πατριαρχείου», ἐκδόσεις Βόννης, σελίδες 158-159, ἀναφέρει τὸ ἐξῆς θαυμαστό: ἐπὶ σουλτάνου Σουλεϊμᾶν Β΄ἀμφισβητήθησαν αὐτὲς οἱ …παραχωρήσεις πρὸς τὸ Πατριαρχεῖο. Τότε ὁ Πατριάρχης Ἱερεμίας ὁ Α΄ προσεκόμισε ἔγγραφα, μὲ τὰ ὁποία ἀπέδειξε τὴν συμφωνία μὲ τὸν Μωάμεθ Β’.
 



 
ΙΣΤΟΡΙΚΑ  ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ  ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ.




1453.  O (Άγιος;)  Μωάμεθ  Β΄ ο Πορθητής παραχωρεί τα προνόμια του 
Πατριαρχείου στον Πατριάρχη


( Άγιο !) Γεννάδιο Σχολάριο,  γιατί 
(ο  Πατριάρχης)  του  παρέδωσε  την  Πόλη. 
Εικόνα  από  Ελληνική  Ορθόδοξη  Εκκλησία.  Για  να  το  καταλάβουμε:  σε  Ελληνική  Ορθόδοξη  Εκκλησία  παρουσιάζεται  σαν  Άγιος  της  Ορθόδοξης  Χριστιανικής  Εκκλησίας  ο  μουσουλμάνος  σφαγέας  Μωάμεθ  Β'; 






  ΔΙΑΒΑΣΤΕ  ΤΟ  ΒΙΒΛΙΟ:

Φραντζῆ Θεοδώρα ἡ πτώσις τῆς Κωνσταντινουπόλεως.


Θεοδωρα Φραντζη

η πτωσις της Κωνσταντινουπολεως

/ αγγλιστι συγγραφεισα υπο του ΑIδεσιμου I. M. Neale, κτλ. μεταφρασθεισα δε υπο Χ. Α. Παρμενιδου

 

Σισμανόγλειο  Μέγαρο  Ελληνικού  Γ. Προξενείου Κων/πολης

Εκδίδοται νυν το δεύτερον υπό Ι.Ε. Μάνου

Συγγραφείς:  Neale, I. M     Παρμενίδης, Χ. Α.

Τόπος έκδοσης  και  Ημερομηνία  Έκδοσης:

Εν Σμύρνη: Ι. Ε. Μάνος, 1879,  414 σ.; 13χ20 εκ


 (Από  Πέρσεια Ἑκάτη,  ΦΙΛΟΝΟΗ).

 

Τὸ χρονικὸ τῆς «ἁλώσεως» περιγράφεται ἀπὸ τὴν Θεοδώρα Φραντζῆ, κόρη τοῦ χρονικογράφου τῆς «ἁλώσεως» Γεωργίου Φραντζῆ, ποὺ ἤταν πρωτοβεστάριος τοῦ Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

 Ἡ ἐπιτροπή ποὺ θὰ διαπραγματευόταν τὴν παράδοσι τῆς Πόλης στον Σουλτάνο, ἦτο ἐξαμελῆς καὶ ἀπετελεῖτο ἀπὸ τὸν Ἱεροκήρυκα «τότε» Ἰωασὰφ (Ἰωσήφ) Κόκα, τὸν Μέγα Δοῦκα Λεόντειο καὶ ἄλλα τέσσερα ἄτομα.

 Ἡ ἐπιτροπὴ τῶν Τούρκων εἶχε ἀρχηγὸ τὸν Πασὰ τῆς Ἀδριανουπόλεως  Ῥεσίτ.

Ὁ Ἰωασὰφ καὶ οἱ προδότες συνελήφθησαν ἀπό τὶς αὐτοκρατορικὲς ἀρχὲς διὰ προδοσία, μετὰ ἀπὸ τὴν δεύτερη συνάντησι μὲ τοὺς Τούρκους.

 Ἐρωτηθεὶς ἐὰν ἀρνῆται τὴν κατηγορία τῆς συνομωσίας, ὁ Ἰωασὰφ ἀπήντησε: «Καυχιέμαι δι’ αὐτό. Ἤθελα νὰ σώσω τὴν ἐκκλησία ἀπὸ τὴν ἔνωσι μὲ τοὺς καταραμένους καθολικούς. Προτίμησα νὰ βάλω τέλος εἰς τὴν αὐτοκρατορία. Αὐτοκράτορα θὰ πέσει ὁ θρόνος σου καὶ θὰ καταπατηθεῖ».
 
  ΘΑ  ΠΕΣΟΥΜΕ  ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ
 Ὁ Αὐτοκράτορας τοῦ εἶπε ὅτι θὰ πέσουμε πολεμώντας καὶ ὁ προδότης ἀπαντᾷ: «Σὺ μὲ κρίνεις σήμερα, αὔριο θὰ σὲ δικάσει ὁ θεός»(!!!).

Ὁ προδότης Ἰωασὰφ κατεδικάσθη εἰς θάνατο. Καθόλην τὴν διάρκεια τῆς ἀνακρίσεως, ἦτο προκλητικὸς καὶ αὐθάδης καὶ ὄχι μόνο δὲν ἠρνήθη τὴν κατηγορία, ἀλλὰ ἐκαυχήθη καὶ διὰ τὴν προδοσία, γεγονός ποὺ φανερώνει τὸ πνεῦμα ποὺ διεῖπε τὴν ἐπίσημο ἡγεσία τοῦ κλήρου, ἐκεῖνές τις κρίσιμες στιγμές.

Μετὰ ἀπὸ ἰσχυρὲς πιέσεις τῶν ὑπολοίπων στελεχῶν τῆς ἐπισήμου ἡγεσίας τοῦ κλήρου στὸν Αὐτοκράτορα, ἐκεῖνος ἔδωσε τελικὰ χάρι στὸν Ἰωασὰφ Κόκα, ἔναν προδότῃ ποὺ ἔκανε τὰ πάντα διὰ νὰ κυριευθῇ ἡ Κωνσταντινούπολη ἀπὸ τοὺς Τούρκους.

 Ὁ Ἰωασὰφ Κόκας εἶναι ὁ Γ’ μετὰ τὴν ἁλωσιν Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (1459-1463)…

«Ἡ Πόλις ΕΠΑΡΑΔΟΘΗ ἀπὸ τὴν θρησκευτικὴ μερίδα τῶν ἀνθενωτικῶν στοὺς ἀρχηγοὺς τοῦ πολιορκητικοῦ Στρατοῦ» (Καρολίδης – Ἱστορία Τῆς Ἑλλάδος)


 Σὲ παλιὸ λαϊκὸ τραγούδι τοῦ Πόντου ἀναφέρεται ἡ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ Τῆς Πόλεως  μὲ τὴν χαρακτηριστικὴ φράσι «ΕΔΩΚΑΝ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ»…
(Νικ. Πολίτης: Τραγούδια του ελληνικού λαού).
«Ο Γεννάδιος Σχολάριος είχε ξεσηκώσει τους καλογέρους προτρέποντας τους να ανοίξουν τις πύλες της Κωνσταντινούπολης και να επαληθευτούν οι γραφές. "Ανοίξτε τις πύλες του κάστρου, αντί να περιμένετε να τις ανοίξει ο εχθρός. Αφήστε τον να μπει στην πόλη. Τότε άγγελος εξολοθρευτής θα σας σώσει ...;Η από άνωθεν απόφαση υπόσχεται την βοήθειά της. Ούτε την βοήθεια των Λατίνων θέλουμε, ούτε την ένωση χρειαζόμαστε. Αφήστε τον άπιστο να περάσει. Τότε άγγελος εξολοθρευτής θα σας σώσει. Πιστεύσατε και θα σωθείτε. Μα αν είστε τόσο άπιστοι ώστε να κρέμεστε από την ανδρεία των στρατιωτών, τότε μάθετε πως η πατρίδα σας είναι χαμένη και σεις μαζί της" (Δούκας-Σάθας-Μόρτμαν)».
«Ο Δούκας Νοταράς ανθενωτικός, φίλος και συνεργάτης του Γεννάδιου Σχολάριου, παρακαλούσε να πέσει η πόλη μια ώρα γρηγορότερα ...;  Όταν έγινε η άλωση αυτός ο άθλιος προδότης βρέθηκε να φρουρείται στο σπίτι του από ισχυρή τουρκική δύναμη. Σκοτώθηκε αργότερα από τον Σουλτάνο λόγω πλεκτάνης που εξυφάνθηκε σε βάρος του από τους αντιπάλους του. Ο Αυτοκράτορας είχε δώσει εντολή «Να κλείσουν όλες οι πόρτες των τειχών», κάτι που δεν έγινε ποτέ, γιατί η αποστολή αυτή είχε ανατεθεί στους ιερωμένους».

    
Ο  Μακάριος  Μούσκος  σε  δημοσιογραφική  ερώτηση  εάν  προτιμάει  μία  τουρκική  κατοχή,  η  οποία  όμως  θα  διατηρήσει  τα  προνόμια  και  την  περιουσία  της  εκκλησίας,  απάντησε  σαν  τον  άλλο  άξιο  ιεράρχη  της  ορθοδοξίας,  τον  προδότη  της  πόλης  «άγιο  Γεννάδιο»:
«Προσωπικά  πιστεύω  ότι  μία  ξένη  κατοχή,  εάν  επιτρέπει  την  λατρεία  του  θεού  και  την  καθοδήγηση  του  ποιμνίου  από  την  εκκλησιαστική  ιεραρχία,  δεν  είναι  αποκρουστική».

 

 



 
ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
 

 

 
 









 

 





      





 
 






 


 
 
 
















 

 

 

 
 

 
 
 
 

1 σχόλιο :

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...