Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

ΟΙ ΜΑΥΡΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ  ΚΑΙ  ΤΑ  ΑΡΘΡΑ:
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΡΑΤΣΑΣ

8 ΙΟΥΝΙΟΥ 1967 ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΙΟΥΔΑΙΩΝ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ

ΟΙ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΝΟΝ



Μέλη της μειονότητας των «φελάσα», Εβραίων της Αιθιοπίας, συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις, το βράδυ της Πέμπτης, στην Ιερουσαλήμ.

Αιθίοπες Εβραίοι υπό διωγμό στο Ισραήλ
Εφημερίδα  «Καθημερινή»,  02.05.2015   

Συγκρούσεις σημειώθηκαν, αργά το βράδυ της Πέμπτης  30  Απριλίου  2015, στην Ιερουσαλήμ μεταξύ 2.000 διαδηλωτών, μελών της μειονότητας των «φελάσα», Εβραίων της Αιθιοπίας και αστυνομικών δυνάμεων.
Οι φελάσα διαμαρτύρονταν για τον ρατσισμό της αστυνομίας, η οποία τους στοχοποιεί συστηματικά στους ελέγχους της.



Οι διαδηλωτές πορεύθηκαν κατά μήκος της κεντρικής εμπορικής αρτηρίας της πόλης, προσεγγίζοντας την κατοικία του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού, κρατώντας τους διαδηλωτές μακριά από την πρωθυπουργική κατοικία. Οι δυνάμεις της αστυνομίας χρησιμοποίησαν επίσης δακρυγόνα, ενώ δύο από αυτούς τραυματίσθηκαν από πέτρες. Σύμφωνα με κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, δέκα διαδηλωτές φελάσα τραυματίσθηκαν ελαφρά και ακόμη δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά μπροστά στο αρχηγείο της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ, για να διαμαρτυρηθούν για κρούσματα αστυνομικής βίας με θύματα μέλη της κοινότητας των φελάσα τις τελευταίες ημέρες.

«Να σταματήσει η αστυνομική βία κατά των μαύρων Εβραίων», φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ ένα από τα πανό τους έγραφε: «Στην Ευρώπη, σκοτώνουν Εβραίους για το θρήσκευμά τους και
στο Ισραήλ σκοτώνουν Εβραίους επειδή είναι μαύροι».

Ο τοπικός Τύπος έγραφε την Παρασκευή ότι το μέλος της κοινότητας των φελάσα, Ουάλα Μπαγιάχ, δέχθηκε ξυλοδαρμό από αστυνομικούς της υπηρεσίας μετανάστευσης, κατά τη διάρκεια ελέγχου ταυτότητας στην πόλη Μπιρ Σέβα στο νότιο Ισραήλ, θεωρώντας ότι επρόκειτο για Αφρικανό μετανάστη χωρίς άδεια παραμονής. Σύμφωνα με την εκδοχή της υπηρεσίας μετανάστευσης, ο Μπαγιάχ ήταν αυτός που επιτέθηκε στους αστυνομικούς.

Την περασμένη εβδομάδα, βίντεο κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, στο οποίο δύο αστυνομικοί εμφανίζονταν να ξυλοκοπούν στρατιώτη αιθιοπικής καταγωγής, ο οποίος φορούσε τη στολή του στο προάστιο του Τελ Αβίβ, Χολόν. Οι δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε, τη νύχτα της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξαίροντας τη συμβολή της αιθιοπικής κοινότητας στην πρόσφατη ιστορία του Ισραήλ και καταδικάζοντας παράλληλα τις «μεμονωμένες» ενέργειες επίορκων αστυνομικών, όπως τους χαρακτήρισε.

Περισσότεροι από 120.000 Εβραίοι της Αιθιοπίας ζουν σήμερα στο Ισραήλ, απόγονοι της χιλιόχρονης μειονότητας στην αφρικανική χώρα. Η ενσωμάτωσή τους, όμως, στο σύγχρονο Ισραήλ είναι δύσκολη και επίπονη, με τους φελάσα να εξασφαλίζουν τις χειρότερες θέσεις εργασίας και να υπηρετούν στις πιο δυσμενείς μονάδες του στρατού, κυρίως στα Κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης.

Ογδόντα χιλιάδες φελάσα μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο Ισραήλ σε δύο μεγάλες επιχειρήσεις, το 1984 και το 1991.


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...