Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

ΤΑ ΟΣΤΑ 11.911 ΣΚΟΤΩΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ.


ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ  ΝΑ  ΕΠΕΣΤΡΕΦΑΝ,  ΜΕΤΑ  42 ΧΡΟΝΙΑ,  ΤΑ  ΟΣΤΑ  ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ  Ή  ΒΡΕΤΤΑΝΩΝ    ΕΒΡΑΙΩΝ...)  ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ  ΠΟΥ  ΕΧΑΣΑΝ  ΤΗΝ  ΖΩΗ  ΤΟΥΣ  ΣΤΗΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΑ  ΤΗΣ  ΠΑΤΡΙΔΟΣ  ΤΟΥΣ.  ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ  ΔΕΝ  ΚΟΥΝΗΘΗΚΕ  ΦΥΛΛΟ.  (ΜΑΛΑΜΟΥΛΗΣ  ΔΗΜΗΤΡΗΣ,  ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΦΙΛΟΝΟΗ).    

Φαντασθεῖτε νὰ ἐπέστρεφαν, μετὰ  ἀπὸ 42 χρόνια, τὰ ὀστᾶ Ἀμερικανῶν ἤ Βρεταννῶν στρατιωτικῶν, ποὺ ἔχασαν τὴν ζωή τους στὴν ὑπηρεσία τῆς Πατρῖδος τους.
Ὁ πρόεδρος Ὀμπάμα (ἀρχηγὸς τῶν Ἐνόπλων Δυνάμεων), ἀλλὰ καὶ οἱ δύο ὑποψήφιοι γιὰ τὴν προεδρία, θὰ ἦταν ἐκεῖ, μαζὺ μὲ ὅλα τὰ ΜΜΕ, γιὰ νὰ ἀποτίσουν φόρο τιμῆς σὲ αὐτοὺς τοὺς νεκρούς.
Ἀνάλογες σκηνὲς θὰ εἴχαμε καὶ στὴν Μεγάλη Βρεταννία, τὴν Ῥωσσία καὶ ἄλλα σοβαρὰ ἔθνη τῆς ὑφηλίου.

Στὴν πατρίδα μας δὲν κουνήθηκε φύλλο καὶ τὸ πληροφορήθηκα ἀπὸ τοὺς λίγους χρυσαυγίτες, ποὺ ἐξακολουθῶ νὰ ἔχω φίλους στό προφίλ μου.



  
Το στενό πέρασμα της Κλεισούρας κόβει στην κυριολεξία την ανάσα... Το ύψωμα 731... Μια ταπεινή πλάκα, εκεί που δόθηκε η φονικότερη μάχη του ελληνικού στρατού, τον Μάρτιο του 1941 Στον  Ναό  της Αναστάσεως βρίσκονται εδώ και δέκα χρόνια περίπου, οι οστεοθήκες 280 Ελλήνων στρατιωτών, που σκοτώθηκαν στις φονικές μάχες του 40-41. Άγνωστοι... Μόνο ένας αναγνωρίστηκε από τη βέρα που φορούσε στο χέρι του!
Δίπλα από  τον Ναό της Αναστάσεως, με πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, κατασκευάστηκε ένα οργανωμένο στρατιωτικό νεκροταφείο, προκειμένου να ενταφιαστούν τα οστά όσων Ελλήνων στρατιωτών έχουν εκταφεί από τα πεδία των μαχών και τα πρόχειρα νεκροταφεία της εποχής του πολέμου.
Το νεκροταφείο, τα μνήματα με τους σταυρούς, στέκουν εκεί για περισσότερα από πέντε χρόνια.
Όμως οι τάφοι παραμένουν κενοί, αφού η αλβανική πλευρά δεν έχει δώσει το "πράσινο" φως για τον ενταφιασμό των οστών, παρά την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, τον Νοέμβριο του 2008.
Αποτέλεσμα τα οστά εκατοντάδων Ελλήνων νεκρών, που έπεσαν στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου να παραμένουν στοιβαγμένα, περιμένοντας την ... "αιώνια ανάπαυση".
Ένα νεκροταφείο χωρίς νεκρούς... Και τους ήρωες να περιμένουν...
Στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου σκοτώθηκαν 11.911 Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες.
Η συντριπτική πλειοψηφία έπεσε, εντός της αλβανικής επικράτειας.
Σήμερα το μοναδικό οργανωμένο νεκροταφείο είναι στους Βουλιαράτες. Άλλα τρία, τα οποία περιελάμβανε η συμφωνία που έχουν υπογράψει Ελλάδα κι Αλβανία –Κλεισούρα, Χειμάρα και Κορυτσά- μένουν στα χαρτιά...
Με εξέχουσα βέβαια την περίπτωση της Κλεισούρας, όπου το νεκροταφείο έγινε, αλλά παραμένει κενό...
Οι λιγοστοί κάτοικοι της Βορείου Ηπείρου, που φτάνουν εδώ, αφήνουν τα δάκρυά τους να κυλήσουν. Για εκείνους που βρίσκονται στις οστεοθήκες, αλλά και για όσους παραμένουν στα βουνά, ξεχασμένα από μια πατρίδα για την οποία θυσιάστηκαν.
Για μια πατρίδα που λησμόνησε τους νεκρούς της...

    
Βορειοηπειρωτικό  μέτωπο το 1941, στο ύψωμα Σκουτάρα. Αξιωματικοί του 5ου λόχου του 6ου Συντάγματος Πεζικού. Τέρμα δεξιά κάθεται ο Ρεθεμνιώτης Έφεδρος υπολοχαγός Αντώνιος Βιστάκης 
ΕΛΛΑΔΑ 10.11.2013
(ΑΠΟ  ΤΗΝ  «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Ο δεύτερος «θάνατος» των ηρώων της Αλβανίας
Του απεσταλμένου μας στην Αλβανία Σταύρου Τζίμα
Κατά την επιμνημόσυνη δέηση που ετελέσθη φέτος, ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, στο νεκροταφείο των Ελλήνων στρατιωτών του ελληνοϊταλικού πολέμου στην Κλεισούρα της Αλβανίας, πλησίασε τον ακόλουθο Αμυνας της πρεσβείας μας στα Τίρανα, Σπύρο Ρώσση, ένας άγνωστός του ηλικιωμένος.
Παρουσία και άλλων μελών της διπλωματικής αποστολής, δήλωσε ότι ονομάζεται Απόστολος Αναστασόπουλος, κατάγεται από την Κοζάνη, και έδειξε με δάκρυα στα μάτια μια φωτογραφία του πατέρα του με στρατιωτική στολή, λέγοντας πως ψάχνει επί δεκαετίες να εντοπίσει τα οστά του. Ο σεβάσμιος άνδρας προσφέρθηκε μάλιστα να υποβληθεί σε έλεγχο DNA, εφόσον προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία για την αναγνώριση και ταυτοποίηση και άλλων πεσόντων, ενώ παρέδωσε και έγγραφα με τα στοιχεία του πατέρα του, τα οποία και παρέλαβε ο κ. Ρώσσης.
Εβδομήντα τρία χρόνια μετά το έπος του '40, χιλιάδες Ελληνες στρατιώτες που έπεσαν στα βουνά της Αλβανίας καταδιώκοντας τους Ιταλούς, «προσμένουν» τη «δεύτερη ταφή» τους. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των πρόχειρων «κοιμητηρίων» τους, η εκταφή των οστών και ο ενταφιασμός τους σε δύο μεγάλα νεκροταφεία, που έχουν δημιουργηθεί στην Κλεισούρα και τους Βουλιαράτες, κατόπιν συμφωνίας των δύο χωρών, κωλυσιεργούν. Η αλβανική πλευρά, μολονότι έχουν ρυθμισθεί οι λεπτομέρειες για την όλη διαδικασία, εμποδίζει με διάφορες προφάσεις τη σύγκληση της μεικτής επιτροπής.
Ετσι, τα συνεργεία δεν έχουν ανεβεί ακόμη στα βουνά προκειμένου να αρχίσουν να σκάβουν στα σημεία που έχει υποδείξει η Ελλάδα, με βάση στρατιωτικούς χάρτες της αλλά και άλλους που έδωσε η Ιταλία, όπου υπάρχουν μικρά νεκροταφεία που φτιάχτηκαν τις μέρες του πολέμου για να ενταφιαστούν οι νεκροί στρατιώτες.
Προς τι αυτή η κωλυσιεργία, αφού Αθήνα και Τίρανα υπέγραψαν τον Απρίλιο του 2010, σε επίπεδο πρωθυπουργών, συμφωνία για τη δημιουργία δύο μεγάλων νεκροταφείων για τη μεταφορά εκεί των οστών των Ελλήνων στρατιωτών που θα εντοπίζονταν στα αλβανικά βουνά, η οποία, μάλιστα, επικυρώθηκε το 2010 από το Κοινοβούλιο της Αλβανίας;
Επισήμως δεν δίδεται κάποια πειστική εξήγηση, ακόμα και στις επίσημες διμερείς συναντήσεις όταν τίθεται το θέμα από ελληνικής πλευράς, με τους Αλβανούς να προβάλλουν τεχνικής φύσεως ζητήματα. Ανεπισήμως αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι κατά καιρούς αλβανικές κυβερνήσεις δείχνουν να μην τολμούν να αγνοήσουν τις αντιδράσεις ακραίων εθνικιστικών κύκλων, κάποιων διανοούμενων με επιρροή στην κοινή γνώμη και μερίδας των ΜΜΕ.
Ολοι αυτοί δείχνουν να φοβούνται τους νεκρούς! Θεωρούν την παρουσία κοιμητηρίων στις κορυφογραμμές από την Κορυτσά έως την Κλεισούρα και το Αργυρόκαστρο άτυπες προωθημένες «πυραμίδες» νοητών συνόρων που υποκρύπτουν εδαφικές διεκδικήσεις της Ελλάδας εις βάρος της Αλβανίας και τους Ελληνες νεκρούς του έπους του '40 «κατακτητές».
Γι' αυτό και πιέζουν εξάπτοντας με θεωρίες συνωμοσίας στην κοινωνία ανθελληνικά αισθήματα και ιστορικές φοβίες ώστε να μπλοκάρουν την όλη διαδικασία ή και να τη στρέψουν στην κατεύθυνση να πάρουν οι Ελληνες τους νεκρούς τους και να τους θάψουν στην Ελλάδα.
Κάπου εκεί βρίσκεται σήμερα το όλο θέμα, που άνοιξε το 1981 κατόπιν αιτήματος της Αθήνας προς τον κομμουνιστή ηγέτη Ενβέρ Χότζα για τον εντοπισμό και τη συγκέντρωση των οστών των Ελλήνων στρατιωτών. Η αλβανική ηγεσία ανταποκρίθηκε καθώς μάλιστα είχε προηγηθεί «συλλογή» από την Ιταλία των δικών της νεκρών και τότε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων με τη βοήθεια χωρικών της περιοχής εντόπισε 6.300 τάφους, όσους περίπου και οι Ιταλοί.
Η διαδικασία όμως «πάγωσε» καθώς όχι μόνο η Ελλάδα δεν πήρε τους νεκρούς της, όπως ήλπιζε ο Χότζα ότι θα κάνει μιμούμενη την Ιταλία, και να εξαλειφθεί έτσι για πάντα ένα τέτοιου είδους ελληνικό ιστορικό «αποτύπωμα» από τη χώρα του, αλλά το 1987 όταν ο τότε ΥΠΕΞ Κάρολος Παπούλιας επισκέφθηκε την Αλβανία και κατέθεσε στεφάνι σε κάποιο αυτοσχέδιο υποτυπώδες νεκροταφείο στην Κλεισούρα διεμήνυσε ότι «οι Ελληνες νεκροί είναι στον τόπο τους», δήλωση που προκάλεσε δυσφορία στα Τίρανα.
Η πρωτοβουλία του κ. Αναστάσιου
Διαρκούσης της μακράς νύχτας της δικτατορίας του Χότζα, Ελληνες μειονοτικοί της Αλβανίας έβρισκαν στα βουνά τάφους στρατιωτών και τους φρόντιζαν... Στο χωριό Βουλιαράτες, για παράδειγμα, όπου λειτούργησε νοσοκομείο του ελληνικού στρατού στον πόλεμο, οι κάτοικοι συντήρησαν μέχρι την πτώση του καθεστώτος το νεκροταφείο που είχε δημιουργηθεί για την ταφή των τραυματιών που υπέκυπταν.
Το 2005, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος ανέλαβε την ανακαίνιση, στην πραγματικότητα την ανέγερση εκ θεμελίων, του ιστορικού μοναστηριού του Αγίου Νικολάου στην Κλεισούρα της Πρεμετής και ως προέκταση της μονής έχτισε νεκροταφείο ώστε να τοποθετηθούν στο κενοτάφιο τα οστά των Ελλήνων πεσόντων που βρίσκονται διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή. Για την πρωτοβουλία του αυτή έγινε στόχος σφοδρότατων επιθέσεων, ακόμη και απειλών, από Αλβανούς εθνικιστές.
Στο σημερινό αλβανικό έδαφος σκοτώθηκαν περίπου 8.000 Ελληνες, ενώ στοιχεία υπάρχουν για 5.500. Σημαντική βοήθεια παρείχε μεταπολεμικά στην Ελλάδα η Ιταλία με τη χορήγηση χαρτών. Στο διάστημα 1941 - 1942 οι Ιταλοί συνέλεξαν και έθαψαν στα βουνά της Αλβανίας τούς εκεί νεκρούς τους, ενώ αρκετά χρόνια μετά μετέφεραν τα οστά τους στην Ιταλία. Σε ξεχωριστά νεκροταφεία έθαψαν και τους σκελετούς 6.300 Ελλήνων. Σε κάποιους τάφους μάλιστα έγραψαν «εχθροί στη ζωή - φίλοι στον θάνατο».-
Μοιρολόι κλαρίνου για τους άταφους ήρωες του '40.
 **********************************************

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

1 σχόλιο :

  1. ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ «ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» ΞΥΠΝΗΣΕ ΕΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ. ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΟΥΣ «ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ» ΚΑΙ Ο ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ;
    Ερώτηση στη «Βουλή» για το θέμα των «άταφων» πεσόντων στην Αλβανία από το έπος του 1940.

    «Ανοιχτή παραμένει η εθνική εκκρεμότητα των 7976 «άταφων» πεσόντων στη Βόρεια Ήπειρο κατά το έπος του 1940. Επί 76 χρόνια, διάσπαρτα οστά βρίσκονται στα πεδία των μαχών και σε ομαδικούς τάφους.
    Μετά από επίπονους αγώνες, το εθνικό αυτό χρέος φάνηκε να δρομολογείται με τη σχετική συμφωνία στις 09/2/09 μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την αναζήτηση, ταυτοποίηση και ενταφιασμό των Ελλήων πεσόντων στρατιωτικών. Για το σκοπό αυτό συστάθηκε μικτή επιτροπή Ελλάδας και Αλβανίας, η οποία συνεδρίασε μόνο μια φορά έως σήμερα και καμία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν δεν έχει υλοποιηθεί.
    Παρά την καθοριστική παρέμβαση του τέως αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Σούρλα, τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις από μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας και ακολούθως τις σχετικές επισημάνεις της Ελληνικής Πολιτείας προς την αλβανική πλευρά, ουδεμία θετική εξέλιξη δεν προέκυψε έως σήμερα.
    Στο εθνικό αυτό ζήτημα-χρέος για την Ελλάδα, παρέμβαση έκανε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προς τον Πρόεδρο του Αλβανικού Κοινοβουλίου κ. Μέτα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη γείτονα χώρα.
    Επειδή ο σεβασμός στους νεκρούς των μαχών αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό όλων των λαών και των πολιτισμών, ιδίως των Ελλήνων,
    Επειδή στενεύουν τα χρονικά περιθώρια άντλησης πληροφοριών από υπερήλικες βορειοηπειρώτες για τους προσωρινούς τάφους των πεσόντων,
    Επειδή για την διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίες απαιτείται τήρηση των κανόνων διεθνούς δικαίου και εφαρμογή των δεσμεύσεων που κάθε μέλος αναλαμβάνει, ιδιαίτερα τώρα που η γειτονική χώρα επιδιώκει την ένταξή της στην ΕΕ και επιζητά την ελληνική βοήθεια,
    Ερωτάται ο υπουργός:
    1. Γιατί δεν υλοποιήθηκε καμία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν από τη μικτή ελληνο-αλβανική επιτροπή;
    2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να τεθεί εκ νέου και πιο αποτελεσματικά το ζήτημα της δημιουργία στρατιωτικού κοιμητηρίου στην Κορυτσά;»

    ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...