Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Ο ΝΕΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ.


Ο οίκος αξιολόγησης Fitch: 

«Κίνδυνος δημοσιονομικού σοκ από το δημογραφικό  πρόβλημα  για τη Δύση».
Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι εάν δεν ληφθούν σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τότε κατά μέσο όρο το κόστος για το ΑΕΠ θα είναι 0,6% μέχρι το 2020 και 4,9% έως το 2050 στις χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.





Τον «κώδωνα του κινδύνου» για το εντεινόμενο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δυτικές κοινωνίες κρούει ο οίκος πιστοληπτικός αξιολόγησης Fitch Raitings.

Περά από την τρέχουσα κρίση χρέους, η γήρανση του πληθυσμού είναι ένας ακόμη κίνδυνος για τις δυτικές οικονομίες σύμφωνα με νέα έκθεση του οίκου η οποία προειδοποιεί για τον κίνδυνο σοβαρού δημοσιονομικού σοκ.

Ο οίκος
αξιολόγησης αναφέρει ότι εάν δεν ληφθούν σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τότε κατά μέσο όρο το κόστος για το ΑΕΠ θα είναι 0,6% έως το 2020, και 4,9% έως το 2050 στις χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. «Κατά συνέπεια, πολλές από αυτές τις χώρες θα δουν σημαντική επιδείνωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ» προειδοποιεί η Fitch.

Συγκεκριμένα προβλέπει ότι στην ΕΕ, ο μέσος λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 6,9% το 2020 και κατά 119,4% το 2050.


Η  ΚΥΠΡΟΣ

Η Fitch θεωρεί ότι σε Ιαπωνία, Ιρλανδία και Κύπρο θα καταγραφεί η μεγαλύτερη γήρανση του πληθυσμού στην επόμενη δεκαετία.


ΔΥΟ  ΤΥΠΙΚΕΣ  ΧΩΡΕΣ

Η  ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ



Μείωση του πληθυσμού παρά την αύξηση των γεννήσεων στην Πορτογαλία


Ο αριθμός των κατοίκων στην Πορτογαλία υποχώρησε κατά 0,34% έναντι μιας μείωσης 0,50% το 2014, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ine. Ο δείκτης των γεννήσεων, που είχε φθάσει σε ιστορικό χαμηλό το 2013, 1,23 παιδιά ανά γυναίκα, συνέχισε την ανάκαμψή του φθάνοντας τα 1,30 παιδιά.


Η μείωση του πληθυσμού στην Πορτογαλία συνεχίστηκε το 2015, πέφτοντας στα 10,34 εκατομμύρια κατοίκους, παρότι αυξήθηκαν οι γεννήσεις και η μετανάστευση υποχώρησε εκ νέου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (Ine) που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Ο αριθμός των κατοίκων στην Πορτογαλία υποχώρησε κατά 0,34% έναντι μιας μείωσης 0,50% το 2014, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ine. Ο δείκτης των γεννήσεων, που είχε φθάσει σε ιστορικό χαμηλό το 2013, 1,23 παιδιά ανά γυναίκα, συνέχισε την ανάκαμψή του φθάνοντας τα 1,30 παιδιά.


Το πορτογαλικό γραφείο στατιστικής εξακολουθεί να παρατηρεί μια «διπλή δημογραφική γήρανση» στη χώρα, αφενός λόγω της αύξησης του αριθμού των προσώπων ηλικίας 65 ετών και πάνω (+316.200 πρόσωπα) και αφετέρου λόγω της μείωσης του αριθμού των νέων κάτω των 15 ετών (-208.100 πρόσωπα).

Έτσι, η Πορτογαλία έχει 147 ηλικιωμένους για κάθε 100 νέους το 2015, έναντι 109, δέκα χρόνια νωρίτερα.


Η  ΙΑΠΩΝΙΑ

Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 244.000 ανθρώπους το 2013 αριθμός ρεκόρ για τη χώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας της χώρας..

Τα νέα δημογραφικά στοιχεία επαναβεβαιώνουν τις ανησυχίες για ένα διαρκώς συρρικνούμενο εργατικό δυναμικό που υποστηρίζει έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των συνταξιούχων στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Εκτιμάται ότι το 2013 γεννήθηκαν 1.031.000 μωρά, κάτω από περίπου 6.000 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, ανέφερε το υπουργείο.

Την ίδια στιγμή, περίπου 1.275.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους – περισσότεροι κατά 19.000 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ως αποτέλεσμα, η φυσική μείωση του πληθυσμού έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ των 244.000 ανθρώπων, ανέφερε το υπουργείο Υγείας, υπερβαίνοντας την προηγούμενη υψηλότερη πτώση των 212.000 ανθρώπων το 2012.

Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας ανήλθε σε 126.393.679 άτομα ως τις 31 Μαρτίου 2013, κάτω από 0,21% σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Η Ιαπωνία «γερνάει» ραγδαία, με περισσότερο από 20% του πληθυσμού να είναι ηλικίας 65 ετών και άνω -ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ηλικιωμένων ανθρώπων στον κόσμο.



Ιαπωνία: Μείωση ρεκόρ των γεννήσεων για 4η συνεχή χρονιά στη χώρα το 2014

Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που η Ιαπωνία καταγράφει αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των γεννήσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας


Το 2014 ο εκτιμώμενος αριθμός των γεννήσεων στην Ιαπωνία έπεσε στο 1,001 εκατομμύριο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα αυτή ο πληθυσμός της οποίας γερνά
Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που η Ιαπωνία καταγράφει αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των γεννήσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, 1,269 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν το 2014, αριθμός που παρουσιάζει αύξηση για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, που κάνει λόγο για περιθώριο λάθους χιλίων νεογέννητων, ο αριθμός των γεννήσεων ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι μικρότερος του ενός εκατομμυρίου.


Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί διότι «ο αριθμός των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία μειώνεται», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Η γήρανση του πληθυσμού είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την πολιτική τάξη της Ιαπωνίας, η οποία καλείται να λύσει μια δύσκολη εξίσωση: τη χρηματοδότηση των συντάξεων από ένα συνεχώς μειούμενο αριθμό εργαζόμενων για έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό συνταξιούχων.
Η  κυβέρνηση είχε ανακοινώσει  πριν  λίγο  καιρό   ότι ο πληθυσμός της Ιαπωνίας μειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και ότι οι ηλικιωμένοι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο των κατοίκων.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης γεννητικότητας είναι 1,4 παιδί ανά γυναίκα, την ώρα που χρειάζονται 2,1 παιδιά ανά γυναίκα για να διασφαλιστεί η ανανέωση των γενιών-


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...