Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ




  
     Χωρίς  επιστήμονες κινδυνεύει να μείνει η Θεσσαλονίκη, αφού κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των αποφοίτων Πανεπιστημίων που επιλέγει να εργαστεί  εκτός χώρας. Το επιστημονικό προσωπικό της περιοχής «μένει Ευρώπη» όχι όμως Ελλάδα, αφού βλέπει πως τα πολλά χρόνια στα θρανία, οι μελέτες, οι έρευνες και η επιμονή στην εκπαίδευση όχι μόνο δεν αναγνωρίζονται αλλά είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης.


Οι επαγγελματικοί σύλλογοι και τα συνδικαλιστικά σωματεία σβήνουν και σβήνουν την τελευταία τριετία μέλη τους, αφού δικηγόροι, γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και μηχανικοί είτε επιλέγουν την εργασία στο εξωτερικό είτε αλλάζουν τελείως αντικείμενο. Η εικόνα είναι ζοφερή, ενώ τα πράγματα αναμένεται να χειροτερεύσουν εάν «περάσουν» από τη Βουλή οι προωθούμενες αλλαγές του ασφαλιστικού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι γιατροί της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι όχι μόνο εγκαταλείπουν την πόλη, αλλά και την ίδια τη χώρα προκειμένου να εξακολουθούν να εργάζονται ως γιατροί. Με τον έναν φόρο να διαδέχεται τον άλλον, τις υπερωρίες που δεν πληρώνονται και τις μη ικανοποιητικές απολαβές οι γιατροί που στο παρελθόν θεωρούντο… πλούσιοι είναι για λύπηση.

Σύμφωνα με τους ίδιους ένας γιατρός με τζίρο 6.000 ευρώ το μήνα αναγκάζεται να ζήσει μόλις με 1.000, καθώς τα υπόλοιπα δαπανώνται για τις ασφαλιστικές του εισφορές, το ενοίκιο του ιατρείου του, τις λειτουργικές ανάγκες κ.α.


Γιατροί   από  Θεσσαλονίκη

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος το 30% των ιατρών της Θεσσαλονίκης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό. «Έχουμε αύξηση των μεγάλων ηλικιών που φεύγουν. Οι γιατροί που παραδοσιακά μετακινούνταν στο εξωτερικό για σπουδές, πλέον δεν επιστρέφουν πίσω» λέει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, ένας γιατρός που στην Ελλάδα αμείβεται για την εργασία του με 900 ευρώ για την ίδια δουλειά (ειδικευόμενου) στη Γερμανία λαμβάνει τέσσερις χιλιάδες ευρώ. Οι Έλληνες γιατροί επιλέγουν για να εργαστούν και να ζήσουν σε χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο μάλιστα, η Κεντρική Ευρώπη χρυσοπληρώνει το ιατρικό προσωπικό της χώρας μας επειδή σε πολλές χώρες υπάρχουν ελλείψεις.

Ο σαραντάρης ορθοπαιδικός χειρούργος τραυματολόγος, Νίκος Ξυλούρης  λέει: «Ετοιμάζομαι να φύγω για εξειδίκευση αλλά μάλλον θα παραμείνω εκεί για να εργαστώ» λέει. Μεταξύ των χωρών υποδοχής Ελλήνων συγκαταλέγονται η Αγγλία όπου ο μισθός ενός γιατρού ξεπερνά τις 3.000 λίρες, η Γερμανία και η Σουηδία. Ο κ. Ξυλούρης ζητά από την Πολιτεία να δοθούν κίνητρα στους νέους επιστήμονες, διαφορετικά η ζημιά από την εξαγωγή «εγκεφάλων» δεν θα μπορέσει να αποκατασταθεί.


Οδοντίατροι  από  Θεσσαλονίκη

Όμως και ο κλάδος των οδοντιάτρων αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Δεβλιώτης οι νέοι οδοντίατροι που την τελευταία τετραετία ζήτησαν πιστοποιητικό για να μεταβούν στο εξωτερικό ανέρχονται περίπου στους 250 σε σύνολο 1580 οδοντιάτρων που υπάρχουν στην πόλη. «Στο εξωτερικό δίνονται υψηλοί μισθοί. Όπως υψηλές είναι και οι παροχές από το κράτος, κάτι που δεν έχουμε στην Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Δεβλιώτης. «Σας διαβεβαιώνω ότι στο μέλλον οι επιστήμονες που θα παραμείνουν στην πόλη θα είναι ελάχιστοι» καταλήγει ο πρόεδρος.


Μηχανικοί  από  Θεσσαλονίκη

Σε ένα χρόνο έφυγαν 2500 μηχανικοί

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στον χώρο των μηχανικών. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης/ τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας ο ένας στους δυο μηχανικούς που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο Πολυτεχνείο δεν εγγράφονται στο ΤΕΕ, για να αποφύγουν τα έξοδα ασφάλισης. «Από αυτούς που εγγράφονται, δηλαδή τους μισούς απόφοιτους των Εκπαιδευτικών μας Ιδρυμάτων μετά από τρία χρόνια, το 30% ζητά να διαγραφεί από τα μητρώα του ΤΕΕ και να αναζητήσει την τύχη του εκτός Ελλάδας» αναφέρει ο κ. Μπίλιας.

Από την πλευρά του ο Άνθιμος Αμανατίδης, γενικός γραμματέας του ΤΕΕ/ ΤΚΜ αναφέρει πως οι μηχανικοί αναγκάζονται να ζουν με 1000 ευρώ το χρόνο. «Μιλάμε για γενοκτονία μηχανικών» λέει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο η πλειοψηφία των νέων μηχανικών εγκαταλείπουν την Ελλάδα και επιλέγουν να ζήσουν και να εργαστούν στην Ολλανδία και τη Γερμανία (ηλεκτρολόγοι μηχανικοί), στην Αγγλία (πολιτικοί μηχανικοί) και την Γαλλία (αρχιτέκτονες). Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και είναι ενδεικτικοί της κατάστασης. Τον τελευταίο χρόνο, όπως λέει ο κ. Αμανατίδης, περίπου 2500 μηχανικοί εγκατέλειψαν την Κεντρική Μακεδονία και αναζήτησαν εργασία στο εξωτερικό.


Δικηγόροι  από  Θεσσαλονίκη

Όμως και οι δικηγόροι αναγκάζονται είτε να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, είτε να αλλάξουν επάγγελμα. Όπως εκτιμά μάλιστα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαντωνόπουλος μετά την ψήφιση του προτεινόμενου νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου το φαινόμενο θα ακολουθήσει ρυθμούς γεωμετρικής προόδου.

«Ο νέος σίγουρα δεν βγάζει χρήματα και καλείται να πληρώσει ποσά που ξεπερνούν κάθε παρανοϊκή σκέψη» αναφέρει ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ο Νίκος Βαλεργάκης μάλιστα, σχολιάζει πως οι νέοι δικηγόροι, πριν αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα προσπαθούν να «το παλέψουν» μειώνοντας τα λειτουργικά τους έξοδα. Ένας τρόπος για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΘ είναι να δηλώνουν ως γραφείο το… σπίτι τους.

«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι δικηγόροι καλούνται να πληρώσουν το 96% των εισοδημάτων τους στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αφανίζονται» λέει από την πλευρά της η δικηγόρος και μέλος του δ.σ. του ΔΣΘ, Γιάννα Παναγοπούλου. Αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης την τελευταία τριετία 681 μέλη του εγκατέλειψαν το επάγγελμα. Σε ό,τι αφορά τους νέους ανθρώπους οι περισσότεροι που σπουδάζουν στο εξωτερικό, δεν επιστρέφουν ποτέ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, Γιώργο Βήττα οι νέοι δικηγόροι αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητά τους. «Εάν ένας πελάτης καταβάλλει 7.500 ευρώ για μια συκοφαντική δυσφήμηση, στο δικηγόρο θα φτάσουν μόλις 314 ευρώ προ φόρων. Δεν διαμαρτυρόμαστε γιατί μας χτύπησε η κρίση, αλλά δεν αντέχουμε ακόμα μεγαλύτερη φορολογία» σχολιάζει. Όπως λέει ο κ. Βήττας ένας νέος δικηγόρος το χρόνο πραγματοποιεί από μηδέν έως πέντε παραστάσεις στο δικαστήριο. «Αυτό σημαίνει ότι βγάζουν μόνο τα έξοδα του γραφείου τους» αναφέρει.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος, Στέφανος Πούλιος εξηγεί ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες δικηγόροι εγκαταλείπουν τη χώρα για να εργαστούν στο εξωτερικό. «Η εκροή των νέων επιστημόνων δεν θα έχει τέλος» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος σχολιάζει ότι οι νέοι δικηγόροι με εισόδημα περίπου 1000 ευρώ το μήνα θα πρέπει να αποδώσουν στο κράτος και το ασφαλιστικό ταμείο ποσό που ξεπερνά τα 800 ευρώ, και θα πρέπει με τα υπόλοιπα 200 να πληρώσουν ενοίκιο γραφείου και λοιπές επαγγελματικές και προσωπικές υποχρεώσεις.

«Ο κλάδος μας έχει υποστεί μια τεράστια εξαθλίωση. Ειδικότερα οι νέοι δικηγόροι έχουν καταφύγει στο εξωτερικό στην προσπάθειά τους να βρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αυτοί που έμειναν στην Ελλάδα δουλεύουν πολλές ώρες χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες οικονομικές απολαβές» σημειώνει η δικηγόρος Αγγελική Χαραλαμπίδου.


Φαρμακοποιοί  από  Θεσσαλονίκη

Λουκέτα σε φαρμακεία

Και οι νέοι φαρμακοποιοί μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της καθημερινότητας κλείνουν τα φαρμακεία τους και εργάζονται σε άλλες άσχετες δουλειές, σύμφωνα με τον πρόεδρο του φαρμακευτικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκο Θεοδοσιάδη. Όπως λέει ο ίδιος τα τελευταία τρία χρόνια έχουν βάλει «λουκέτο» στη Θεσσαλονίκη φαρμακεία που αντιπροσωπεύουν το 12% του κλάδου. «Αν θεσμοθετηθεί το νέο ασφαλιστικό ο αριθμός αυτός θα εκτοξευτεί στα ύψη» καταλήγει ο κ. Θεοδοσιάδης.-
ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...