Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Ο συνωστισμός ως μάθημα διαρκείας στο ελληνικό σχολείο‏

"Χάθηκε ο Παράδεισος της ανεκτικότητας το 1922 στη Σμύρνη" μας λέει μια ταινία που είδαν πολλοί μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου το 2013-14. Αυτός ήταν ένας από  τους  τρόπους που χρησιμοποίησε  το Υπουργείο Παιδείας για να μεταβάλλει τον τίτλο του ιστορικού κεφαλαίου «Μικρασιατική Καταστροφή» σε «Κοσμοπολιτική Καταστροφή».
 



Ένα κείμενο του Στέργιου Ζυγούρα για τα πολιτικά, νομικά, επιστημονικά και παιδαγωγικά ζητήματα τα οποία ανακύπτουν από την επίσημη προώθηση του ιστορικού ντοκιμαντέρ “Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922” στο ελληνικό σχολείο. Η κριτική ανάλυση επικεντρώνεται στα στοιχεία εκείνα που δείχνουν ότι το δίλημμα "παλιά ή νέα ιστορική άποψη;" είναι πολιτικό και όχι ιστορικό. Επιπλέον, αν αμφότερες οι προσεγγίσεις είναι ελλιπείς ή λανθασμένες, το δίλημμα είναι και ανύπαρκτο.
(εδώ σε εκτυπώσιμη μορφή)



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...