Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Η αρχαία Ελευθερόπολις στην Ιουδαία




Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί  στην αρχαία Ιουδαία, στο σύγχρονο Ισραήλ, που σήμερα αποκαλείται εθνικό πάρκο Beit Guvrin,  που δίνουν το στίγμα του μακεδονικού ελληνισμού που κατέκτησε την περιοχή, υπό τον Μέγα Αλέξανδρο το 332 π.Χ.


Μετά την κατάκτηση, οι Έλληνες  εγκαθίστανται στην σημερινή περιοχή  Μαρέσα και ενισχύουν τον πληθυσμό της πόλης που ήταν τότε από 6 έως 10 χιλιάδες.



 Οι Έλληνες σύμφωνα με ισραηλινό δημοσίευμα οικοδομούν περιτοίχισμα στην πόλη και δημιουργούν μια πρωτότυπη διοργάνωση στο εκτεταμένο  σύνολο σπηλαίων στην περιοχή.





Η πόλη ονομάστηκε από τους Έλληνες Μακεδόνες ως Ελευθερόπολις και σε αυτήν έχουν ανακαλυφθεί ταφές σε σπηλιές με την λαμπρότητα των Μακεδόνων, καθώς και δομές μεταγενέστερες, όπως ένα μεγάλο εβραϊκό νεκροταφείο, ρωμαϊκό αμφιθέατρο, βυζαντινά κτίσματα, βυζαντινή εκκλησία, δημόσια λουτρά και τα απαράμιλλα ψηφιδωτά  στις σπηλιές που χρησιμοποιήθηκαν ως τάφοι.



Πηγές ιστορικών του βυζαντίου αναφέρουν ότι στην πόλη αυτή  ζούσαν Έλληνες και Εβραίοι μαζί.

Στην περιοχή Μαρέσα  έγινε αρχαιολογική ανασκαφή πρώτη φορά το 1898-1900, όπου ανακαλύφθηκε η Ελευθερόπολις,  που περιβάλλονταν από ένα τείχος με δύο πύργους.
Συστηματικές ανασκαφές άρχισαν μετά το 1989 και το ιδιαίτερα μετά το 1992 από ισραηλινούς αρχαιολόγους.


Εντοπίστηκε αμφιθέατρο που χτίστηκε κατά τη ρωμαϊκή εποχή, ένα μεγάλο οίκημα ρωμαϊκής εποχής με μπάνιο και από την περίοδο των σταυροφόρων ένα φρούριο και μια εκκλησία.

Οι σπηλιές της περιοχής έχουν διακοσμηθεί και χρησιμοποιήθηκαν ως τάφοι επιφανών ελλήνων κυβερνητών της περιοχής κατά τα ελληνιστικά χρόνια.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίουπαραγωγήςhttp://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...