Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΥΡΙΖΑ‏

Ο  ΤΣΙΠΡΑΣ  ΚΑΙ   ΤΟ  ΕΒΡΑΙΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ  ΚΟΜΜΑ  
"ΣΥΡΙΖΑ"   
 ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ  ΚΑΙ  ΤΗΝ  ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  "ΚΑΛΛΕΡΓΗ".
   ΤΙ ΑΛΛΗ ΣΥΜΦΟΡΑ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ;

ΟΙ  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΔΕΝ  ΜΠΟΡΟΥΝ  ΝΑ  ΘΑΨΟΥΝ 
ΟΥΤΕ  ΤΟΥΣ  ΝΕΚΡΟΥΣ  ΤΟΥΣ.
ΠΑΡΑΤΟΥΝ  ΤΟΥΣ  ΝΕΚΡΟΥΣ  ΣΤΑ  ΨΥΓΕΙΑ ΤΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Δεν  υπάρχουν  χρήματα, για να κάνουν την ταφή.
         Το βάρος αναλαμβάνουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα και οι δήμοι. 

 ***
Ούτε τα χρήματα, για να θάψουν τους αγαπημένους ανθρώπους τους που έφυγαν από τη ζωή, έχουν οι οικογένειές τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αποτέλεσμα είναι οι σοροί δεκάδων ασθενών που πεθαίνουν σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης να παραμένουν έως και δύο μήνες στα ψυγεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, μέχρι να βρεθεί τρόπος να ταφούν.

Μόνον στο “Ιπποκράτειο” καταγράφηκαν δεκαπέντε τέτοιες περιπτώσεις μέσα στο 2015, ενώ μία φορά το μήνα και το “ΑΧΕΠΑ” έρχεται αντιμέτωπο με παρόμοια περιστατικά.
Στις περιπτώσεις αυτές αρχίζει ένας αγώνας δρόμου από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων, που απευθύνονται στους οικείους δήμους, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα για μία στοιχειώδη κηδεία. Συνήθως το κόστος αναλαμβάνουν οι δήμοι, οι ίδιοι οι δήμαρχοι -ουκ ολίγες φορές πληρώνουν από την τσέπη τους- ή συγγενείς, γείτονες και συγχωριανοί των εκλιπόντων έπειτα από έρανο, τους οποίους εντοπίζουν οι κοινωνικές υπηρεσίες νοσοκομείων και δήμων. Μάλιστα δήμαρχος του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης έχει πληρώσει από την τσέπη του τα έξοδα για 20 κηδείες συνανθρώπων μας.
Την ίδια στιγμή, παρότι το φαινόμενο των άταφων νεκρών εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων έχει λάβει δραματικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, η πολιτεία είναι ανύπαρκτη. Κι αυτό διότι δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση, που να επιτρέπει στους δήμους με νόμιμο τρόπο να δαπανούν τέτοια κονδύλια, ούτε το κράτος έχει διαθέσει ποτέ χρήματα στους δήμους για το συγκεκριμένο σκοπό.
“Μέσα στο 2015 είχαμε συνολικά δεκαπέντε περιπτώσεις ασθενών που κατέληξαν στο νοσοκομείο μας και οι συγγενείς τους τούς παράτησαν, γιατί δεν είχαν χρήματα να τους θάψουν. Μάλιστα στις δέκα περιπτώσεις καταφέραμε να εντοπίσουμε τους συγχωριανούς, οι οποίοι έκαναν έρανο και μάζεψαν χρήματα για την κηδεία. Υπήρξε και μία περίπτωση αλλοδαπού που φροντίσαμε να φύγει στο εξωτερικό. Όλα γίνονται πάντα σε συνεννόηση με την κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου και προσπαθούμε να βρούμε λύση. Ερχόμαστε σε επαφή με το δήμο και τα κοιμητήρια. Συνήθως οι σοροί μένουν μία εβδομάδα στο ψυγείο και είναι κυρίως ηλικιωμένων ατόμων. Όσον αφορά τους συγγενείς τους, που αδυνατούν να βρουν χρήματα για την κηδεία, είναι στην πλειοψηφία Έλληνες”, δηλώνει στη “ΜτΚ” ο αναπληρωτής διοικητής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Νικόλαος Φαρμάκης.

ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΕΩΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο “Παπαγεωργίου”. Όπως επισημαίνει στη “ΜτΚ” ο πρόεδρος του δ.σ. του νοσοκομείου Βασίλειος Παπάς, “δυστυχώς το φαινόμενο υπάρχει και στο νοσοκομείο μας. Κάποιοι ασθενείς που νοσηλεύονται εδώ πεθαίνουν και οι συγγενείς τους μας ενημερώνουν ότι δεν έχουν χρήματα για την κηδεία, οπότε τους αφήνουν σε εμάς. Τους βάζουμε στα ψυγεία του νοσοκομείου, όπου μπορεί να παραμείνουν από μία εβδομάδα έως και δύο μήνες. Μέσα στο 2015 είχαμε τέσσερις τέτοιες περιπτώσεις, εκ των οποίων τρεις αφορούσαν Έλληνες και μία έναν αλλοδαπό. Ερχόμαστε σε επαφή με το δήμο όπου ανήκουμε διοικητικά και προσπαθούμε να συνεννοηθούμε, ώστε να μπορέσει να ταφεί ο νεκρός”.
Από την πλευρά του ο διοικητής του “ΑΧΕΠΑ” Παναγιώτης Παντελιάδης εξηγεί στη “ΜτΚ” ότι “μία φορά το μήνα έχουμε τέτοια περιστατικά. Η οικογένεια του νεκρού δεν έχει χρήματα για την ταφή και τον αφήνει στο νοσοκομείο. Συνήθως δεν μπορούμε να βρούμε ούτε συγγενείς, για να αναλάβουν τα έξοδα. Έτσι ερχόμαστε σε επαφή με την εκκλησία, ενώ έχουμε ως νοσοκομείο ένα ποσό το οποίο χειρίζεται τριμελής επιτροπή της κοινωνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου μας και αφορά τέτοιες περιπτώσεις”.
Παρόμοια περιστατικά αντιμετωπίζει και το “Γ. Γεννηματάς”. Όπως σημειώνει ο διοικητής Παύλος Παπαδόπουλος, “δεν αφήνουμε κανέναν άπορο ή ανασφάλιστο στην τύχη του. Πριν από έξι μήνες είχαμε αντιμετωπίσει δύο τέτοια περιστατικά, ενώ προσπαθούμε να κρατάμε τις σορούς το λιγότερο μία εβδομάδα στο ψυγείο του νοσοκομείου. Υπήρξε και ασθενής από βαλκανική χώρα που πέθανε στο νοσοκομείο μας και επικοινωνήσαμε με το προξενείο και μπόρεσε να γίνει η ταφή. Έχουμε την κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου μας και κοινωνική λειτουργό που αναλαμβάνει τις υποθέσεις αυτές. Αρχικά προσπαθούμε να βρούμε συγγενείς του νεκρού, και αν δεν βρούμε, η ταφή γίνεται είτε από το δήμο με τον οποίο έχουμε επικοινωνία είτε από ανθρώπους που κάνουν δωρεές και αξιοποιούμε ένα ποσό για το σκοπό αυτό. Επιπλέον συνεννοούμαστε και με τα γραφεία τελετών, που παίρνουν μισή τιμή για τις κηδείες αυτών των ασθενών”.

ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. Την τραγική κατάσταση που επικρατεί περιγράφει στη “ΜτΚ” ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος επισημαίνει ότι εξαιτίας της έντασης της οικονομικής κρίσης τα περιστατικά αυτά αυξάνονται.
“Από την 1η Ιανουαρίου του 2013 που είμαι δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης μέχρι σήμερα έχω συναντήσει και βιώσει τόσα και τέτοια περιστατικά σχετικά με το ζήτημα αυτό, που μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι δυστυχώς το κράτος διαχρονικά μέχρι σήμερα στην πράξη είναι ανύπαρκτο, για να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο με τις κοινωνικοπρονοιακές υπηρεσίες του”, δηλώνει ο κ. Κυρίζογλου και προσθέτει: “Δεν είναι λίγες οι φορές που πληρώνουμε από την τσέπη μας χρήματα στα γραφεία τελετών ο δήμαρχος και οι άλλοι αιρετοί. Τις περισσότερες φορές γείτονες και λοιποί συγγενείς συγκεντρώνουν χρήματα κι έτσι λύνεται το πρόβλημα. Γνωρίζω επίσης ότι επί μακρό χρονικό διάστημα παραμένουν στα ψυγεία των νοσοκομείων άταφοι νεκροί. Το έχω δει με τα μάτια μου. Μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία των άταφων νεκρών είναι Έλληνες ανεξαρτήτως ηλικίας”.Ο ίδιος καταγγέλλει την ανυπαρξία νομοθετικής ρύθμισης για τη διάθεση με νόμιμο τρόπο κονδυλίων για το συγκεκριμένο σκοπό. Επιπλέον αναφέρει ότι το ελάχιστο ποσό που απαιτείται, για να ταφεί ένας νεκρός στο Κοιμητήριο του Συνδέσμου Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης, στον Εύοσμο, είναι 350 ευρώ μόνον για τον τάφο (δικαιώματα κοιμητηρίου). Αν σε αυτά προσθέσουμε φέρετρο και νεκροφόρες, δηλαδή τα πιο φθηνά έξοδα ενός γραφείου τελετών, το λιγότερο που στοιχίζει είναι 750-800 ευρώ. “Ενδεικτικά αναφέρω μία οικογένεια εργαζομένων που ο άνδρας είχε δική του δουλειά ως ελεύθερος επαγγελματίας και η σύζυγός του εργαζόταν ως ιδιωτική υπάλληλος. Το παιδί τους προσβλήθηκε σε ηλικία 14 ετών από καρκίνο και επί τρία χρόνια δαπάνησαν όλες τις οικονομίες τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ασθένεια, έναν καρκίνο επιθετικού τύπου. Έχασαν και οι δύο τη δουλειά τους, τρέχοντας πίσω από το παιδί τους, δεν είχαν να φάνε και δεν ήταν σε θέση ούτε το ρεύμα του σπιτιού τους να πληρώσουν. Για την αντιμετώπιση των εξόδων κηδείας του παιδιού συνεισφέραμε από κοινού ο δήμαρχος, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, όπου πήγαινε το παιδί, και οι γείτονες”, θυμάται ο κ. Κυρίζογλου.

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ.  Τη δική του εμπειρία καταθέτει στη “ΜτΚ” και ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου Πέτρος Σούλας, ο οποίος θυμάται ότι πριν από την οικονομική κρίση ο δήμος χρειάστηκε να βοηθήσει μόνον σε ένα περιστατικό, όπου νεκρός παρέμενε άταφος εξαιτίας της οικονομικής ένδειας της οικογένειάς του.
“Μετά την οικονομική κρίση ένας δημότης μας, πέθανε μέσα στο νοσοκομείο και άφησε πίσω του σύζυγο και παιδί. Αυτοί ήρθαν και με βρήκαν και μου είπαν ότι δεν είχαν χρήματα για τα έξοδα της ταφής. Τα ανέλαβε ο δήμος. Υπήρξε και περίπτωση μοναχικού ατόμου που πέθανε σε μεγάλη ηλικία και ήρθαν οι γείτονες στο δήμο και είπαν ότι μένει άταφος. Το αναλάβαμε κι αυτό”, επισημαίνει ο κ. Σούλας, εξηγώντας ότι οι υπηρεσίες του δήμου και συγκεκριμένα το κέντρο κοινωνικής στήριξης πηγαίνει στο σπίτι του δημότη που καταθέτει το αίτημα, προκειμένου να πιστοποιήσει ότι πράγματι υπάρχει οικονομική αδυναμία της οικογένειας να αναλάβει την κηδεία.
“Ο δήμος μας βοηθά σε εθελοντική βάση και ζητά από τα γραφεία τελετών να κάνουν δωρεάν την κηδεία αυτών των ανθρώπων. Επίσης ενημερώνει τα κοιμητήρια να παραχωρήσουν δωρεάν έναν τάφο, ενώ δωρεάν γίνεται και η τελετή από την εκκλησία. Δεν προβλέπεται κονδύλι στον προϋπολογισμό του δήμου για τα περιστατικά αυτά. Ωστόσο προσπαθούμε σε κάποιες περιπτώσεις να εντάξουμε ένα ποσό που αφορά έξοδα ταφής άπορων δημοτών, το οποίο κάθε φορά αναμορφώνεται, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Αυτό έρχεται προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο, κι όταν βγει απόφαση, πληρώνει ο δήμος το γραφείο τελετών και την αγορά του τάφου”, τονίζει ο κ. Σούλας.
Αύξηση των περιστατικών με οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα κηδείας ανθρώπου τους καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο και στο δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με δημόσια νοσοκομεία της πόλης.
Σύμφωνα με τους αρμοδίους της διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας και Δημόσιας Υγείας του δήμου Θεσσαλονίκης παρέχεται δωρεάν χώρος ταφής σε όσους έχουν βιβλιάριο πρόνοιας, για να θάψουν το νεκρό άνθρωπό τους, αφού προηγουμένως έχει διερευνηθεί ότι τυχόν πλησιέστεροι συγγενείς επίσης δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για την κηδεία. Μόνον το 2015 καταγράφηκαν δεκαεννέα περιπτώσεις δωρεάν χορήγησης χώρου ταφής, ενώ οι πολίτες που απευθύνονται στο δήμο με το αίτημα αυτό είναι έλληνες ανασφάλιστοι, άνεργοι, με πολύ χαμηλά ή μηδενικά εισοδήματα.
Στην περίπτωση που υπάρχει ενημέρωση ότι παραμένει άταφος ένας συνάνθρωπός μας είτε σε νοσοκομείο είτε στο σπίτι του και δεν έχει συγγενείς να αναλάβουν τα έξοδα για την κηδεία του ή έχει, αλλά αποδεδειγμένα αδυνατούν, τότε το κόστος αναλαμβάνει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με κάποιο γραφείο τελετών.

Απλησίαστες οι τιμές για μια κηδεία
Στα περίπου 2.000 ευρώ κυμαίνεται η πιο οικονομική κηδεία στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο είναι απλησίαστο για πολλούς συνανθρώπους μας.
Είμαι 40 χρόνια στο χώρο και τέτοια κατάσταση δεν έχω συναντήσει.
Πολλοί άνθρωποι παίρνουν οι ίδιοι το νεκρό τους και πηγαίνουν και τον θάβουν μόνοι τους στα κοιμητήρια, προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν μόνον για τον τάφο. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε εξυπηρετήσει άτομα που δεν έχουν χρήματα για την κηδεία του δικού τους ανθρώπου. Μου λένε ‘κάνε κάτι, δεν έχω ούτε ένα ευρώ’. Και δωρεάν έχουμε κάνει κάποιες κηδείες. Άλλοι λένε ότι θα μας φέρουν τα χρήματα, όταν μπορέσουν. Ίσως και να μην τα πάρουμε ποτέ. Όταν όμως βλέπεις μία ηλικιωμένη να φέρνει 150 ευρώ, για να σε ξεπληρώσει λίγο λίγο, μπορείς να της τα πάρεις; Δεν θα το κάνεις. Έχουν αυξηθεί τα περιστατικά αυτά σε σύγκριση με πριν από δύο-τρία χρόνια”, λέει στη “ΜτΚ” ο ιδιοκτήτης γραφείου τελετών Φάνης Μπαμπούλας.-  
Της Νικολέττας Μπούκα,  «Μακεδονία».-

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...