Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Το Ιερό Παλλάδιο

Το Ιερό Παλλάδιο. Δίσκος Ρωμαϊκής Εποχής.

Ετυμολογία

Η λέξη " Παλλάδιο" σχετίζεται ετυμολογικά με την λέξη "Παλλάς".

Η κατασκευή του

Υποτίθεται ότι το κατασκεύασε η ίδια η θεά Αθηνά ως εξύμνηση της θνητής φίλης της Παλλάδας που η ίδια εφόνευσε. Σύμφωνα με μερικούς είχε ύψος τρία μέτρα και στο ένα χέρι του κρατούσε το δόρυ και στο άλλο μια ρόκα. Κατά άλλους,
ήταν ένα μικρό ξύλινο αγαλματίδιο.

Η θεία ιδιότητά του

Ωστόσο το αντικείμενο αυτό απέκτησε μία εντυπωσιακή ιδιότητα. Προστάτευε μεν, απόλυτα, τον κάτοχό του και την περιουσία του αλλά εφόσον κάποιος το υπέκλεπτε τότε η προστασία αναιρούταν και νέος κάτοχος μπορούσε να πάρει στην κατοχή του τα υπάρχοντα του παλαιού.

Το Παλλάδιο στον Όλυμπο

Αρχικά τοποθετήθηκε στον Όλυμπο, στο θρόνο του Δία. Αλλά σύμφωνα με τις Μοίρες δεν έπρεπε να μείνει στον Ουρανό αλλά να επιστρέψει στην Γη καθώς ενδεχόμενη κλοπή του θα σήμαινε το τέλος της θεϊκής κυριαρχία του Δία.
Έτσι, ο Δίας το πρόσφερε στο βασιλέα της Τροίας Δάρδανο.

Το Παλλάδιο στην Τροία

Οι Τρώες τοποθέτησαν το ιερό αντικείμενο στο υπόγειο του ναού της Αθηνάς και η θεά έγινε η προστάτιδα της πόλης τους. Όμως, για κακή τους τύχη, η Αθηνά έπαψε να προστατεύει την Τροία από τη στιγμή που ο Πάρις, ο γιος του βασιλέα Πρίαμου, έδωσε το χρυσό μήλο στην Αφροδίτη, ως ομορφότερη από όλες τις θεές.
Η Ήρα και η Αθηνά θύμωσαν πολύ και με τις ενέργειές τους προκάλεσαν τον Τρωικό Πόλεμο. Έτσι οι Έλληνεςήρθαν στην Τροία και την πολιόρκησαν.

Η κλοπή του Παλλάδιου

Μαζί με τους χρησμούς για την άλωση της Τροίας ο μάντης Έλενος είχε αποκαλύψει στους Αχαιούς ότι η Τροία δεν θα κυριευόταν, αν δεν απομάκρυναν από την πόλη το ιερό Παλλάδιο, το ξύλινο άγαλμα που βρισκόταν στο ναό της Παλλάδας Αθηνάς και προστάτευε την πόλη. Η κλοπή του Παλλάδιου ανατίθεται στον Οδυσσέα, που θεώρησε σκόπιμο να μπει πρώτα στην Τροία ως κατάσκοπος για κατόπτευση και συλλογή πληροφοριών.
Εμφανίζεται μπροστά στους Τρώες ρακένδυτος, ζητώντας την προστασία τους από τους Αχαιούς που υποτίθεται ότι τον είχαν καταντήσει έτσι. Κανείς δε φαίνεται να τον αναγνωρίζει, εκτός ίσως από την Ελένη, που με σειρά έξυπνων ερωτήσεων προσπαθεί να ανιχνεύσει στοιχεία για την πραγματική του ταυτότητα ή ιδιότητα.
Ο Οδυσσέας με έξυπνες απαντήσεις καταφέρνει να μην προδοθεί. Τότε η Ελένη ζητά από τους Τρώες να τον μεταφέρει στην οικία της για να τον φροντίσει. Εκεί ο Οδυσσέας αποκαλύπτει στην Ελένη τα σχέδια των Αχαιών για την άλωση της Τροίας, αφού πρώτα ορκίστηκε ότι δε θα τους προδώσει. Στη συνέχεια, η Ελένη του δίνει τις σχετικές πληροφορίες και ο Οδυσσέας, αφού σκοτώνει τους σκοπούς που φρουρούσαν τις πύλες, γυρίζει στο στρατόπεδο των Αχαιών σώος και αβλαβής.
Την δεύτερη φορά ο Οδυσσέας, εισέρχεται στην πόλη από έναν υπόνομο μαζί με τον Διομήδη, φθάνουν στο ναό, σκοτώνουν τους φρουρούς, αρπάζουν το Παλλάδιο και φεύγουν.
Κατά μία εκδοχή, κατά την διαδρομή, ο Οδυσσέας ζητά από τον Διομήδη, να μεταφέρει εκείνος το Παλλάδιο στο στρατόπεδο. Ο Διομήδης αρνείται και ο Οδυσσέας, που βρίσκεται πίσω του, σηκώνει το ξίφος του για τον κτυπήσει. Ο Διομήδης το αντιλαμβάνεται και το αποτρέπει.
Το Παλλάδιο μένει στην κατοχή του Διομήδη που το μεταφέρει αρχικά στο Άργος και στην συνέχεια μετά την εκδίωξή του στην Αδριατική Θάλασσα όπου καταφεύγει.

Νεότερες Υποθετικές Μετατοπίσεις

Υποτίθεται ότι από τις Ελληνικές αποικίες της Αδριατικής το Παλλάδιο μεταφέρεται μυστικά στην Ρώμη.
Λίγο πρίν την καταστροφή της Ρώμης το Παλλάδιο υφαρπάζεται και μεταφέρεται στην Αγγλία.
Σύμφωνα με σύγχρονους αποκρυφιστές και συνωμοσιολόγους το Παλλάδιο έχει μυστικά αφαιρεθεί από τον μυστικό τόπο όπου φυλασσόταν στην Αγγλία και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ όπου φυλάσσεται σε "άκρως απόρρητη τοποθεσία", γνωστή μόνον στον εκάστοτε πρόεδρο και σε μερικά μέλη της μυστικιστικής οργάνωσης YPC.

http://el.science.wikia.com/wiki/%CE%9C%CF%85%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%A0%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B9%CE%BF

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...