Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Ανακαλύφθηκε ασύλητος μυκηναϊκός τάφος στην Άμφισσα - Δείτε βίντεο

Στον ταφικό θάλαμο βρέθηκε μεγάλη ποσότητα οστεολογικού υλικού, το οποίο είχε σωρευθεί χωρίς τάξη περιμετρικά στα τοιχώματα του θαλάμου

Μοναδικό εύρημα, το πρώτο αυτού του είδους που έχει αποκαλυφθεί έως σήμερα στη Δυτική Λοκρίδα και ένα από τα ελάχιστα στη Στερεά Ελλάδα, είναι ο θολωτός μυκηναϊκός τάφος που αποκαλύφθηκε σε μικρή απόσταση από την Άμφισσα, στο
πλαίσιο της επίβλεψης των εκσκαφών του έργου «Αρδευτικό έργο ελαιώνα Άμφισσας, Π.Ε. Φωκίδας»

Η προκαταρκτική μελέτη των ευρημάτων δείχνει ότι ο τάφος χρησιμοποιήθηκε για περισσότερο από δύο αιώνες, από τον 13ο έως τον 11ο αι. π.Χ. 

Στον ταφικό θάλαμο βρέθηκε μεγάλη ποσότητα οστεολογικού υλικού, το οποίο είχε σωρευθεί χωρίς τάξη περιμετρικά στα τοιχώματα του θαλάμου, ενώ στο μέσο ερευνήθηκαν λίγες, κάπως καλύτερα διατηρημένες ταφές. 

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα σαράντα τέσσερα αγγεία με γραπτή διακόσμηση, τα δύο χάλκινα αγγεία τα οποία είναι αποσπασματικά σωζόμενα, καθώς επίσης και τα χρυσά δαχτυλίδια, τα χάλκινα κομβία, οι ψήφοι από ημιπολύτιμους λίθους, τα δυο χάλκινα εγχειρίδια, γυναικεία και ζωόμορφα ειδώλια, και μεγάλος αριθμός σφραγιδόλιθων με ζωικά, φυτικά και γραμμικά μοτίβα.


Play Button

ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑ by LAMIASTARGR 

Σημειώνεται πως η πλήρης επιστημονική δημοσίευση θα γίνει από ομάδα αρχαιολόγων και αναμένεται να προσφέρει νέα δεδομένα για τις γνώσεις μας που αφορούν στην αρχαιολογική και ιστορική εξέλιξη της περιοχής.


Δείτε φωτογραφίες στο lamiastar.gr

http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...