Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΕΝΤΑΠΟΤΑΜΙΑ - PUNJAB / Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟΝ ΥΔΑΣΠΗ ΠΟΤΑΜΟ


Η περιοχή στην αρχαιότητα ονομαζόταν από τους Έλληνες Πενταποταμία, και αυτό σημαίνει και η λέξη Παντζάμπ στη γλώσσα χίντι (Παντζ = πέντε και αμπ = νερά). Η ονομασία οφείλεται στους πέντε παραπόταμους του Ινδού, τους "πέντε ποταμούς": Τζέλουμ, Τσενάμπ ή Τσινάμπ, Ράβι, Σάτλετζ και Μπίας ή Μπέας. Οι ποταμοί αυτοί είναι γνωστοί από την αρχαιότητα ως ΥδάσπηςΑκεσίνης,ΥδραώτηςΖάραδρος και Ύφασις.


Το 326 κατέκτησε το Παντζάμπ ο Μέγας Αλέξανδρος, οι στρατιές των διαδόχων του οποίου εγκατέλειψαν την περιοχή το 317 π.Χ., οπότε το Παντζάμπ προσαρτήθηκε στην Αυτοκρατορία των Μαουρύα. ΟΑσόκα, ο επικαλούμενος Μέγας, (Ασόκα Βαρντάνα), ήταν ο τελευταίος Αυτοκράτορας της Δυναστείας Μαούρυα της Ινδίας που κυβέρνησε τη χώρα του 50 χρόνια μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, από το 273 π.Χ. μέχρι περίπου το 232 π.Χ. Το όνομα Ασόκα, στη σανσκριτική, σημαίνει αλυπία: Α (στερητικό) + σόκα (= λύπη). Ασόκα = Άλυπος ή Αλύπιος, λοιπόν.

 Επιγραφή τού βασιλιά Ασόκα στα Ελληνικά και αραμαϊκά, 
που σήμερα φυλάσσεται στο Μουσείο της Καμπούλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...