Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ μέρος Σ' - Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΚΑΙ Η ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ

Με μεγάλη ικανοποίηση παραθέτω την εργασία ενός φίλου του ιστολογίου, ο οποίος μέσα από τα υψηλού επιπέδου σχόλια των σχολιαστών του ιστολογίου, έκανε μιααποτύπωση της παρούσας κατάστασης του λόφου
Καστά σε συνδυασμό με τηνσεισμική τομογραφια της εργασίας της ομάδας του κ.Πολυμενάκου, για να αποκτήσουμε έτσι μια πρώτη εικόνα για την τοποθεσία όπου γίνεται η ανασκαφή.

=======

Θα ήθελα να δηλώσω πως ούτε αρχαιολόγος ή ιστορικός είμαι, ούτε και γεωλόγος. Επομένως όλα όσα περιγράφω και συμπεραίνω είναι  μια ερασιτεχνική προσέγγιση ενός ανθρώπου που ενδιαφέρεται για το  συγκεκριμένο θέμα και απλά έκανε μερικές διαπιστώσεις. 

Αρχίζω από το τεχνικό μέρος:

Χρησιμοποίησα σαν σημείο αναφοράς την απεικόνιση του τύμβου Καστά  απόδορυφόρο της Google, (ημερομηνία λήψης εικόνων 31-1-2013), ώστε η κλίμακα ναδίνει 100μ με 4 υποδιαιρέσεις (ανα25μ). Φρόντισα ο Βορράς να είναι στο άνω μέρος, όπως είναι και ο προκαθορισμένος προσανατολισμός στο Google Earth.

Πάνω σε αυτό υπερέθεσα σταδιακά την εικόνα της σεισμικής τομογραφίας 7α από την εργασία Polymenakos and All, της οποίας ο υπάρχων κάναβος είχε βήμα 25μ και ο Βορράς είναι επίσης στο άνω μέρος.

Το αποτέλεσμα φαίνεται διαδοχικά στις παρακάτω εικόνες:

 



  

Τώρα για να εντοπίσω το σημείο των ανασκαφών, μιας και η εικόνα του δορυφόρουήταν από τον Ιανουάριο του 2013, χρησιμοποίησα την λήψη από ελικόπτερο τουτύμβου από το κανάλι ΕΝΑ, δημιουργώντας ένα νοητό κάναβο από τις σειρές των δένδρων που βρίσκονται νότια του τύμβου:


Συμπεράσματα:
Αυτό που συμπεράνει κανείς, είναι πως η ανασκαφή στόχο είχε αρχικά το σημείο Η7, το οποίο εύλογα υποθέτει κανείς πως είναι μία πιθανή λιθοδομή, λόγω της αυξημένης ταχύτητας των ηχητικών κυμάτων. 
Ο στόχος της ανασκαφής στο μέλλον φαντάζομαι πως θα είναι τα Η5, L1 και L2.Πράγμα που σε μερικές περιπτώσεις θα είναι δύσκολο λόγω των χωμάτων που έχουν αποτεθεί από την ανασκαφή.

Τις παραπάνω διαπιστώσεις παραδίδω στον Εμπεδότιμο και τους υπόλοιπους ταξιδιώτες του παρόντος ιστοτόπου, σαν βάση για  εποικοδομητική συζήτηση και εξαγωγή συνθετότερων συμπερασμάτων.

Ζήνων ο Κιτιεύς 






Η παραπάνω αποτύπωση μπορεί να γίνει πιο κατανοητή μέσα από ένα βίντεο που έφτιαξε ο φίλος Ζήνων :

ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΣΤΑ





http://empedotimos.blogspot.gr/2014/09/blog-post_28.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...