Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Αρχαιολογικό θρίλερ στην Αμφίπολη - Σαμαράς: "Κάντε υπομονή λίγες μέρες"

Με τη σύσταση "κάντε υπομονή λίγες μέρες", ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απευθύνθηκε στους κατοίκους της Αρχαίας Αμφίπολης, με τους οποίους είχε σύντομη συνάντηση στο δημοτικό αναψυκτήριο λίγο προτού μεταβεί στον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής.Ο πρωθυπουργός, ιδιαίτερα ευδιάθετος, συνομίλησε με τους κατοίκους και στη
συνέχεια μετέβη στον Τύμβο Καστά, όπου ξεναγήθηκε στον χώρο της ανασκαφής από την υπεύθυνη αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη και ενημερώθηκε για τα ευρήματα.
Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία και τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, έφτασε στην Αρχαία Αμφίπολη γύρω στις 10 παρά 15 το πρωί.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αμφίπολης Κωνσταντίνος Μελίτος σημείωσε ότι "η επίσκεψη του πρωθυπουργού της χώρας σημαίνει πως κάτι πολύ μεγάλο και σημαντικό έχει δώσει η ανασκαφή" και πρόσθεσε ότι "η περιοχή και όλη η Ελλάδα πρόκειται να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο".
Ο Τύμβος κρατάει ακόμη το μυστικό του 

Ολοι προσδοκούν και όλα τα σημάδια δείχνουν ότι πρόκειται για μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη. Γιατί στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης Σερρών (και συγκεκριμένα στον Τύμβο Καστά), τα τελευταία 24ωρα υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη και περιφρουρεί τον χώρο της ανασκαφής. Πολλοί λένε -μιας που η προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, δεν αποκαλύπτει τίποτα- ότι πρόκειται για κάποιο σπουδαίο βασιλικό τάφο που παραπέμπει στην οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό ισχυροποιείται επειδή έχει αποκαλυφθεί ένας μοναδικός σε μέγεθος ταφικός περίβολος, που αγγίζει τα 500 μέτρα! Αυτή η πληροφορία είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Μάρτιο, στην 27η αρχαιολογική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την ίδια την κ. Περιστέρη. Σύμφωνα, πάντως, με όσα είχε πει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Περιστέρη κατά τη διάρκεια εκείνης της αρχαιολογικής συνάντησης, «κατά την περίοδο που χρονολογείται ο ταφικός περίβολος, μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, διαδραματίζονται σπουδαία ιστορικά γεγονότα στην περιοχή της Αμφίπολης. Σημαντικοί στρατηγοί και ναύαρχοι του Μ. Αλεξάνδρου εμπλέκονται με την περιοχή. Εδώ ο Κάσσανδρος εξορίζει και θανατώνει το 311 π.Χ. τη Ρωξάνη, νόμιμη σύζυγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τον γιο τους, Αλέξανδρο Δ΄».

Οσο για τον ταφικό περίβολο που έχει βρεθεί, χρονολογείται κατά την περίοδο 325-300 π.Χ. και φέρεται να έχει την υπογραφή του φημισμένου αρχιτέκτονα της εποχής εκείνης, Δεινοκράτη, που θεωρείται από τους στενούς φίλους του Μ. Αλεξάνδρου.

Το υλικό που έχει βρεθεί είναι μάρμαρο Θάσου, ενώ έχουν βρεθεί ίχνη μεγάλων ειδικών γερανών από ξύλο, σίδηρο και μολύβι, που φαίνεται ότι είχαν συμβάλει στην τοποθέτηση μαρμάρινων δόμων που προέρχονταν από την Αλυκή Θάσου. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ένα μεγάλο μέρος του περιβόλου πρέπει να είχε αποξηλωθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, κι έτσι αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη του δεν βρίσκονται στη θέση τους. Οι αρχαιολόγοι στην προσπάθειά τους να τα εντοπίσουν οδηγήθηκαν στην περιοχή όπου βρίσκεται ο Λέων της Αμφίπολης, όπου κάποια από τα χαμένα μέλη του περιβόλου βρέθηκαν είτε διάσπαρτα είτε εντοιχισμένα στη βάση του Λέοντος. Να σημειωθεί εδώ ότι τόσο η χρονολόγηση του ταφικού περιβόλου όσο και του Λέοντος συμπίπτουν (τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ.).

«Μετά την ανακάλυψη του ταφικού περιβόλου του Τύμβου Καστά, όπως απέδειξε η έρευνά μας, το ταφικό μνημείο του Λέοντος συνδέεται με το ταφικό σήμα του Τύμβου, που στην πραγματικότητα είναι το θεμέλιό του και τοποθετείται στην κορυφή του Τύμβου βάσει και της γεωμετρίας που μας δίνει ο ταφικός περίβολος» είπε όταν παρουσίασε τις ανασκαφές η προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα, πάντως, με τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται μετά δυσκολίας, ο τάφος ενδεχομένως να είναι ασύλητος. Θα χρειαστεί ασφαλώς μεγάλη προσοχή για τη συνέχιση των ερευνών για να μην κινδυνεύσει το οικοδόμημα κατά την ανασκαφή. Ετσι δεν είναι γνωστό πότε θα έχουμε περισσότερα ανασκαφικά (και κυρίως ανακοινώσιμα) αποτελέσματα.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε, όμως, να είναι ένας ακόμα σταθμός στην ανασκαφική ιστορία της χώρας.

http://www.kathimerini.gr/779632/article/epikairothta/ellada/arxaiologiko-8riler-sthn-amfipolh---samaras-kante-ypomonh-liges-meres

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...