Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Πρόκληση Βρετανικού Μουσείου: "Κατακερματίζει" τα γλυπτά του Παρθενώνα!

«Είναι σχεδόν βέβαιο πως το Βρετανικό Μουσείο θα ζητήσει να δανειστεί από την Ελλάδα αρχαία αντικείμενα για τη μεγάλη έκθεση της άνοιξης του 2015, η οποία θα παρουσιάζει το ελληνικό σώμα στην ελληνική γλυπτική και θα εξετάζει τις επιρροές που αυτό άσκησε στον παγκόσμιο πολιτισμό». Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή του Βρετανικού Μουσείου που ζητεί να κρατήσει την ανωνυμία της, για ευνόητους λόγους.
Ωστόσο, επίσημα το μουσείο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία. «Είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε από ποια ιδρύματα και από
ποιες χώρες θα ζητήσουμε να μας δανείσουν αρχαία αντικείμενα για τη μεγάλη έκθεση που θα φιλοξενήσει το Βρετανικό Μουσείο την άνοιξη του 2015» σημειώνει η εκπρόσωπος του Μουσείου, Νίκολα Έλβιν.

Όπως επισήμανε η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου «οι Έλληνες εφηύραν την ιδέα του ανθρώπινου σώματος στην τέχνη ως φορέα ομορφιάς και ιδεών. Αυτή την ιδέα θέλει να αναδείξει και η έκθεση που προγραμματίζει το Μουσείο». Παράλληλα, τόνισε πως «η έκθεση θα προσπαθήσει να προσεγγίσει με ένα νέο τρόπο το ελληνικό σώμα, όπως αυτό εκφράστηκε μέσα από την τέχνη και τη σκέψη. Επιπλέον θα εξετάσει τις επιρροές που άσκησε σε άλλους πολιτισμούς του κόσμου».

Η εν λόγω έκθεση «αναπόφευκτα θα προκαλέσει συναισθήματα οργής για τα πιο διάσημα και διαφιλονικούμενα γλυπτά στον κόσμο», όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκάρντιαν». Μάλιστα, όπως πολύ... έξυπνα επισημαίνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας, Μαβ Κένεντι, ο διευθυντής του Μουσείου, Νέιλ Μακγκρέκορ, αρνήθηκε να σχολιάσει «αν το Μουσείο θα ζητήσει κάποια από τα γλυπτά από τον ναό του Παρθενώνα, που η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει... υπό την κατοχή της». Το δημοσίευμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στη μετακίνηση μέρους της συλλογής των γλυπτών του Παρθενώνα στην γκαλερί «Σένσμπουρι», από τη μόνιμη αίθουσα, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα από το 1962.

Σημειώνεται πως, παρότι στο Βρετανικό Μουσείο η είσοδος των επισκεπτών στους χώρους των μόνιμων εκθεμάτων είναι ελεύθερη, η συγκεκριμένη έκθεση θα είναι περιοδική και συνεπώς θα υπάρχει εισιτήριο, το οποίο συνήθως, είναι εξαιρετικά ακριβό. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου για τη μη επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Οι Βρετανοί, εδώ και χρόνια, υποστηρίζουν πως τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της συλλογής του μουσείου, την οποία μπορούν να θαυμάσουν δωρεάν επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Πηγή: http://www.logiosermis.net/2014/07/blog-post_4.html#ixzz36UHVOdVj

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...