Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ

ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΟ: "ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ 
ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ".
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΚΦΩΝΗΣΗ: ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ & ΧΟΡΩΔΙΑ

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΗΛΙΑΣ ΚΛΩΝΑΡΙΔΗΣ - ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ & ΧΟΡΩΔΙΑ

1.-Ο ΟΡΚΟΣ:


ΛΟΓΟ - ΕΡΓΟ - ΝΟΗΜΑ!  


2.-Η ΥΛΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Κάμε ώστε ο μικρός Κύκλος, μέσα εις τον οποίο κινιέται η πολιορκημένη πόλη, να ξεσκεπάζει εις την ατμοσφαίρα του τα μεγαλύτερα συμφέροντα της Ελλάδας, για την υλική θέση, οπού αξίζει τόσο για εκείνους οπού θέλουν να τη βαστάξουν, όσο για εκείνους οπού θέλουν να την αρπάξουν, και, για την ηθική θέση, τα μεγαλύτερα συμφέροντα της Ανθρωπότητος.
Τοιουτοτρόπως η υπόθεση δένεται με το παγκόσμιο σύστημα. -Ιδές τον Προμηθέα και  εν γένει τα συγγράμματα του Αισχύλου. -Ας φανεί καθαρά η μικρότης του τόπου και ο σιδερένιος και ασύντριφτος κύκλος οπού την έχει κλεισμένη.
Τοιουτοτρόπως από τη μικρότητα του τόπου, ο οποίος παλεύει με μεγάλες ενάντιες δύναμες, θέλει έβγουν οι Μεγάλες Ουσίες.


3.-ΑΚΡΑ -ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ- ΣΙΩΠΗ


Ἄκρα τοῦ τάφου σιωπὴ στὸν κάμπο βασιλεύει·
Λαλεῖ πουλί, παίρνει σπειρί, κ᾿ ἡ μάνα τὸ ζηλεύει.
Τὰ μάτια ἡ πείνα ἐμαύρισε· στὰ μάτια ἡ μάνα μνέει·
Στέκει ὁ Σουλιώτης ὁ καλὸς παράμερα, καὶ κλαίει:
«Ἔρμο τουφέκι σκοτεινό, τί σ᾿ ἔχω ῾γὼ στὸ χέρι;
Ὁποῦ σὺ μοὔγινες βαρὺ κι ὁ Ἀγαρηνὸς τὸ ξέρει.»


                                          *****

Το Μεσολόγγι ανακηρύχθηκε ιερή πόλη με διάταγμα του πρώτου Κυβερνήτη τής Ελεύθερης Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια. Στην είσοδο τής πόλης -ακόμα και σήμερα- μπορεί κανείς να δεί γραμμένο το εξής: ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΤΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, υπό την έννοια ότι μετέχει στο ηρωικό πνεύμα εκείνων που μετέτρεψαν μια μικρή πόλη σε σύμβολο ενός ολόκληρου Αγώνα.

ΠΗΓΗ

ΠΥΡίΣΠΟΡΟΣ

1 σχόλιο :

  1. Άλλη μια προδομένη ιστορία. Απόφαση του Λονδίνου κι αυτή, μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής να πάει σε καθεστώς διαπραγμάτευσης αυτονομίας (προτεκτοράτου) μόνο η Πελοπόννησος. Ο Μιαούλης ξαφνικά έπαθε Αλτσχάιμερ και ξέχασε με ποιον τρόπο γινόταν η διάσπαση του ναυτικού αποκλεισμού. Η διοίκηση Κουντουριώτη ανακάλυψε ότι δεν είχε χρήματα και διέταξε εκποίηση κτημάτων, δηλαδή τη μέγιστη προδοσία, αφού θα τα παιρναν οι πλούσιοι, ή οι ημέτεροι ακόμα και χωρίς χρήματα. Αυτή ήταν η μέγιστη προδοσία, αφού ο κοινωνικός στόχος της Επανάστασης ήταν να μοιραστεί η γη και να δημιουργηθεί μεσαία τάξη.
    Η μεγαλύτερη απόδειξη όμως ότι ο μη εφοδιασμός του Μεσολογγίου ήταν πολιτική απόφαση και όχι αδυναμία ήταν α) όταν έφτασαν οι ομολογίες των Ξένων -που εφοδίαζαν το Μεσολόγγι- στο Λονδίνο, οι δανειστές δεν τις ενέκριναν και δεν πληρώθηκαν. β) η ίδια πολτική έγινε την επόμενη χρονιά στον Καραϊσκάκη, οπότε προδόθηκε η Ακρόπολη κι απ' έξω (Κόχραν και ΣΙΑ ΑΕ) κι από μέσα (Φαβιέρος δηλαδή τμήμα της ΣΙΑ).

    Κατά τα άλλα πολεμούσαμε με τους "Τούρκους" το 21.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...