Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Η Δίκη των Δικαστών (επίκαιρο απόσπασμα)



Ολόκληρη την ταινία  "Η Δίκη των Δικαστών" μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ

2 σχόλια :

  1. Δεν γνωρίζω αν το λάθος όνομα (Αθανάσιος αντί Αναστάσιος) μπήκε σκόπιμα στην ταινία για να δώσει κάποιο μύνημα. Ίσως να έχω επηρεαστεί από τα αστυνομικά που βλέπω.
    Πάντως μετά βεβαιότητας, ο Πολυζωίδης ταξίδεψε στο Λονδίνο με τους απεσταλμένους του Μαυροκορδάτου για το δάνειο και γυρίζοντας μαζί με τις λίρες, ενώ ο εμφύλιος κορυφώνεται, γράφει στον Μαυροκορδάτο από το Άργος μεταξύ άλλων:

    " Με πόσην χαράν με είδον και με υπεδέχθησαν ολ’ οι καλοί πατριώται, το συμπεραίνετε και μόνοι σας, χωρίς να σας είπω εγώ τίποτε. Αφού ενεχείρισα όλα όσα έφερον μετ’ εμαυτού έγγραφα προς την Διοίκησιν και εξεφώνησα εν μικρόν λογίδριον, το οποίον ηκροάσθη μετ’ ευχαριστίας και ενέκρινε να δημοσιευθή δια των τύπων, μετέβην την ακόλουθον ημέραν εις Ύδραν, προς εντάμωσιν των εκεί προκρίτων και κοινοποίησιν όλων όσα το χρέος της από Λονδίνον αποστολής μου με υπαγόρευε"

    Ο Ορλάνδος είχε γράψει στην "κυβέρνηση" από το Λονδίνο ότι ο σκοπός του ταξιδιού του Πολυζωίδη θα γνωστοποιηθεί επί τόπου (top secret)

    Δηλαδή ο «λογιώτατος υπάλληλος του Μαυροκορδάτου» κατά τον Π.Π. Γερμανό, εκτός από την εξόντωση του Καποδίστρια, συνέδραμε και στην εξόντωση του Κολοκοτρώνη. Άλλη μια απόδειξη για το πώς ήταν τα στρατόπεδα, αυτά που τα ονόμασαν με λάθος όρους.

    Η περίπτωση Πολυζωίδη είναι η επανάληψη της περίπτωσης Παπαφλέσσα; Δεν μπορώ να το πω, με βάση τα στοιχεία που γνωρίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάθε ιστορικό γεγονός που υπογραμμίζεις αγαπητέ μου Λάμπη ξεκαθαρίζει το "τοπίο" της Επαναστατικής Ελλάδος. Θησαυρός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...