- Η Τουρκία αρχικά απέρριπτε την ύπαρξη των τρομοκρατικών οργανώσεων στο έδαφός της. Όμως, όσο εξελίσσονταν τα γεγονότα στη Συρία, ο αμερικανικός, ο ευρωπαϊκός και στη συνέχεια και ο τουρκικός Τύπος άρχισαν να αναγνωρίζουν ότι στις παραμεθόριες περιοχές βρίσκονται στρατόπεδα όπου εκπαιδεύονται μαχητές ή μέσω των οποίων πραγματοποιείται η μεταφορά τους από διάφορες χώρες και συγκεκριμένα από το Λίβανο.

Αποδείξεις της συμμετοχής της Άγκυρας στην εκπαίδευση των μαχητών κατάφερε να βρει και η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch. Η οργάνωση αυτή καλεί τις τουρκικές Αρχές να πάρουν τα αυστηρότερα μέτρα σ΄αυτό τον τομέα,- είπε στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο εμπειρογνώμονας για τη Συρία και το Λίβανο Λάμα Φατίχ.
- Καταφέραμε να μάθουμε ότι η μπλεγμένη στη δολοφονία 190 αμάχων ομάδα, αποτελόταν από ξένους μαχητές, οι οποίοι, κατά τη γνώμη μας, μεταφέρθηκαν στη Συρία μέσω Τουρκίας. Διαπιστώσαμε επίσης ότι ορισμένα πρόσωπα που είχαν χρηματοδοτήσει αυτές τις επιχειρήσεις, το έκαναν αυτό από χώρες του Περσικού Κόλπου.
Χάρη στη γενναιόδωρη χρηματοδότησή τους οι τρομοκρατικές οργανώσεις που συσπειρόνονται γύρω από την Αλ Κάιντα έχουν αποκτήσει κυριολεκτικά δεύτερη πνοή. Μάλιστα, η Συρία έγινε πεδίο έμπρακτης εκπαίδευσης των μισθοφόρων σε μαχητικές συνθήκες, - είπε ο Μοχάμεντ Γιασίν αλ-Ντιλάσι, πολιτικός αναλυτής της Τυνησίας.
- Από την αρχή της συριακής κρίσης σε ορισμένες χώρες άρχισαν να στρατολογούν μαχητές. Ιδιαίτερα πολλά τέτοια «κέντρα» υπάρχουν στη Λιβύη και την Τυνησία. Τους εκπαιδευμένους μαχητές απ’ αυτές τις χώρες τους στέλνουν μέσω της Τουρκίας και της Ιορδανίας στη Συρία. Οι άνδρες από την Τυνησία μετριούνται σε χιλιάδες. Στη Λιβύη έχουν δημιουργηθεί βάσεις με πολύ καλό τεχνικό εξοπλισμό, όπου οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν την τέχνη του πολέμου. Εκπαιδευτές εκεί είναι μέλη της Αλ Κάιντα, που έρχονται από την γειτονική Αλγερία.
Οι κύριοι χρηματοδότες της τζιχάντ, απ’ ότι φαίνεται, δεν θέλουν να μάθουν τίποτα. Ας σημειωθεί σχετικά με αυτό ότι το πρώτο ισλαμικό εκστρατευτικό Σώμα είχε συγκροτηθεί με την υποστήριξη των ΗΠΑ ακόμα κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν 1979-1989. Μερικές δεκάδες χιλιάδες ιθαγενείς του αραβικού κόσμου, καθώς επίσης και Πακιστανοί, πολέμησαν εναντίον του σοβιετικού στρατού με την ενεργό υποστήριξη των ειδικών υπηρεσιών της Δύσης και της Μέσης Ανατολής. Μετά ξέσπασε μεγάλο κύμα βίας: οι βομβιστικές επιθέσεις έλαβαν χώρα στη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, την Αλγερία και το Μαρόκο. Στη συνέχεια ακολούθησε ο «μαύρος» Σεπτέμβριος του 2001 στις ΗΠΑ, οι βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη και το Λονδίνο και τελευταία - η τρομοκρατική επίθεση στη Βοστώνη. Παρόλα αυτά, η Δύση εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι «νέοι μουτζαχεντίν» είναι μόνο μαριονέτες στα χέρια της, χωρίς να βλέπει ότι το λουρί που τους έδενε έχει σπάσει από καιρό.

 * Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.