Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Ο μίστερ 55.000 ευρώ την ημέρα που σάρωσε σχεδόν όλα τα κοιτάσματα χρυσού της χώρας

Ο μίστερ 55.000 ευρώ την ημέρα – και για την ακρίβεια κάθε εργάσιμη ημέρα – είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Πολ Ράιτ, η προσωποποίηση του σύγχρονου χρυσοθήρα και για πολλούς κυβερνητικούς στη χώρα μας ο επενδυτής – υπόδειγμα, ο άνθρωπος που μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια σάρωσε σχεδόν όλα τα κοιτάσματα χρυσού της χώρας και υπόσχεται χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τα καναδικά μέσα ενημέρωσης, ο Ράιτ το 2012 κέρδισε 18,7 εκατομμύρια καναδικά δολάρια, δηλαδή περίπου 13,3 εκατομμύρια ευρώ. Η αμοιβή του ήταν αυξημένη κατά 64% σε σύγκριση με το 2011 και κατέλαβε την πέμπτη θέση ανάμεσα στους πιο ακριβοπληρωμένους διευθύνοντες συμβούλους του Καναδά.

Ο μίστερ 55.000 ευρώ την ημέρα είναι ο επενδυτής για τον οποίο η κυβέρνηση κάνει βαθιές υποκλίσεις και μάλιστα για να είναι ανέφελη η επιχειρηματική του δραστηριότητα ποινικοποιεί την αντίθετη άποψη και διώκει με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης δεκάδες κατοίκους της Χαλκιδικής, που είναι αντίθετοι με την καταστροφή του τόπου τους από τα μεταλλεία χρυσού.

Μόνο που το ερώτημα είναι εάν ο μίστερ 55.000 ευρώ την ημέρα είναι πράγματι ο επενδυτής – υπόδειγμα, όπως θέλουν να λένε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, ή απλώς χαρακτηριστικό δείγμα παλαιάς κοπής χρυσοθήρα, που έχει μάθει να κάνει μπίζνες σε χώρες εξαιρετικά πειθήνιες, με επίσης παλαιάς κοπής πολιτικούς και υπάκουους κατοίκους, σε χώρες που όλες οι πόρτες τού ανοίγουν διάπλατα, ακόμα και εκείνες που οδηγούν στο Cabinet, όπως λένε οι λονδινοαναθρεμμένοι, ή στο Μαξίμου, όπως λέμε εμείς οι ιθαγενείς.

Θαυμαστής του Ερντογάν

Ο μίστερ 55.000 ευρώ την ημέρα είναι θαυμαστής του Ερντογάν και του τρόπου διακυβέρνησής του. Για να το κατανοήσουμε πλήρως, μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του με τίτλο «Στην Τουρκία ο Ερντογάν βρίσκεται στο πλευρό των επενδυτών» (5 Οκτωβρίου, εφημερίδα «Κεφάλαιο») μας το έκανε απολύτως σαφές με συγκεκριμένο παράδειγμα. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold, ο Ερντογάν και οι υπουργοί του μια φορά τον χρόνο συνεδριάζουν από κοινού με 12 διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα. «Ο σκοπός είναι ο πρωθυπουργός να βρίσκεται σε απευθείας επικοινωνία με τους επενδυτές και να αφουγκράζεται τα προβλήματά τους. Πρόκειται για μία εξαιρετικά καινοτόμο προσέγγιση, καθώς, κεκλεισμένων των θυρών, εξετάζαμε τι θα πρέπει να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση για να διευκολύνει το επενδυτικό περιβάλλον».

Ο Πολ Ράιτ, όπως αποκαλύπτουν οι δηλώσεις του και οι στρατηγικές του κινήσεις, έχει μια ιδιαίτερη αντίληψη για την επιχειρηματικότητα, την οποία επί της ουσίας συνδέει άμεσα με τη νομή της εξουσίας. Και εμμέσως πλην σαφώς μας στέλνει μήνυμα ότι πολύ θα ήθελε τη συμμετοχή του σε τακτικά προγραμματισμένα ιδιότυπα Υπουργικά Συμβούλια υπό τον πρωθυπουργό και με την ισότιμη συμμετοχή του!

Ο χρόνος που επέλεξε ο Ράιτ να κάνει τις δηλώσεις δεν είναι καθόλου τυχαίος, αφού πλέον είναι ο μοναδικός παίκτης – χρυσοθήρας, έχοντας στο τσεπάκι του τα πέντε πλουσιότερα γνωστά κοιτάσματα χρυσού της χώρας και συγκεκριμένα τρία στη Χαλκιδική (Ολυμπιάδα, Σκουριές, Στρατώνι), ένα στον Έβρο (Πέραμα) και εσχάτως το μεταλλείο Σαπών στην ακριτική Ροδόπη, μια περιοχή που ενδιαφέρει άμεσα και τον Ερντογάν.

Πειράματα και δηλητήριο

Το δεύτερο δείγμα γραφής του επενδυτή – υπόδειγμα είναι ότι επιχειρεί στου κασίδη το κεφάλι. Και για να εξηγούμαστε, η Eldorado προωθεί στη Χαλκιδική μια πειραματική μέθοδο εξόρυξης χρυσού που δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο! Όπως έχει καταγγείλει ο Σύνδεσμος Γεωλόγων Μελετητών Ελλάδας (ΣΥΝΓΕΜΕ) για τη μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική, η μέθοδος της ακαριαίας τήξης (flash smelting) της φινλανδικής εταιρείας Outotec, που σκοπεύει να ακολουθήσει η Eldorado για τα συμπυκνώματα των μεταλλείων, είναι καθαρά πειραματική εφαρμογή: «Την ύπαρξη σημαντικών και πολυάριθμων τεχνικών προβλημάτων βεβαιώνει η ίδια η φινλανδική εταιρεία, απαριθμώντας σειρά από σοβαρές αβεβαιότητες για τη βιομηχανική εφαρμογή της μεθόδου στα συγκεκριμένα συμπυκνώματα των μεταλλείων του Στρατονικού Όρους», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΣΥΝΓΕΜΕ.

Και το τρίτο δείγμα γραφής είναι η επιλογή της επιφανειακής εξόρυξης στο Πέραμα και τις Σάπες, όπου η ανάκτηση του χρυσού προβλέπει τη χρήση του φονικού κυανίου, δηλητήριο το οποίο, όπως έχει επισημάνει το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, οδηγεί σε εκτεταμένη καταστροφή και αλλοίωση του φυσικού τοπίου, ενέχει σοβαρότατους κινδύνους ρύπανσης του εδάφους, όπως και των υπόγειων υδροφορέων και των επιφανειακών υδάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία ζήτησε από την Κομισιόν την πλήρη απαγόρευση της χρήσης κυανίου στη μεταλλουργεία ως τον μοναδικό ασφαλή τρόπο για την προστασία των υδάτινων πόρων, πρόταση που έπειτα από ισχυρές πιέσεις του πανίσχυρου λόμπι της μεταλλευτικής βιομηχανίας τελικά δεν έγινε δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και όμως ο μίστερ θέλω-να-συμμετέχω-στα-Υπουργικά-Συμβούλια πλασάρει τη μέθοδο του κυανίου ως «φιλική προς το περιβάλλον»!

Παιχνίδια στο ταμπλό

Η χρονική στιγμή που επέλεξε ο ισχυρός άντρας της Eldorado να προβάλει τον φίλο του Ερντογάν και να πετάξει μπηχτές ακόμα και κατά της πρόθυμης ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας με νόημα ότι «στην Τουρκία οι ξένες επενδύσεις είναι ιδιαίτερα επιθυμητές, με την ανάπτυξη του μεταλλευτικού τομέα να αποτελεί προτεραιότητά της» και υπονοώντας ευθέως ότι στην Ελλάδα του κάνουν νερά, είναι σημαδιακή, καθώς για τα μεταλλεία χρυσού σε Πέραμα και Σάπες εκκρεμούν οι εγκρίσεις για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ο μίστερ 55.000 ευρώ την ημέρα, που καλόμαθε με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να λειτουργούν λίγο πολύ ως εταιρείες σεκιούριτι στις Σκουριές και το πογκρόμ διώξεων κατά όσων διαφωνούν, φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος με την κυβέρνηση, η οποία – παρά τις διαβεβαιώσεις που έχει δώσει – δεν δίνει το πράσινο φως σε Έβρο και Ροδόπη και καθυστερεί, όπως λένε οι χρυσοθήρες, την έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η κυβέρνηση δεν κόπτεται ούτε για τη δημόσια υγεία ούτε για το περιβάλλον, αλλά καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να αναπτύξει άλλα δυο ισχυρότατα μέτωπα με τους κατοίκους και τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας, αφού ειδικά στον Έβρο και τη Ροδόπη διαφωνούν κάθετα με τα μεταλλεία χρυσού ακόμα και οι βουλευτές που τη στηρίζουν.

Το καταπληκτικό είναι ότι ο ισχυρός άντρας της Eldorado πιέζει με κάθε μέσο, με στόχο τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας και τα κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων που απορρέουν από το ταμπλό στα διεθνή χρηματιστήρια, αφού έτσι κι αλλιώς έχει παγώσει τα έργα σε Σκουριές και Πέραμα μέχρι το 2016 περιμένοντας να ανακάμψει η τιμή του χρυσού.



Πηγή: http://www.logiosermis.net/2013/11/55000.html#ixzz2lDVvRbUQ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...