Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Βρέχει διαμάντια στον Δία και τον Κρόνο!

Φαίνεται πώς οι υπόλοιποι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος κρύβουν εντυπωσιακά μυστικά, όπως αποκάλυψαν πρόσφατα Αμερικανοί ερευνητές. Συγκεκριμένα, το έδαφος του Δία και του Κρόνου είναι πιθανό να κρύβει τόνους διαμάντια τα οποία κυριολεκτικά πέφτουν από τον ουρανό τους.

Ο Κέβιν Μπέινς του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν- Μάντισον και η Μόνα Ντελίτσκι της California Specialty Engineering, μελέτησαν τις συνεχείς ηλεκτρικές καταιγίδες που πλήττουν τους δύο γιγάντιους πλανήτες και φαίνεται πώς γεννούν μεγάλες ποσότητες σωματιδίων του άνθρακα, τα οποία, στη συνέχεια, λόγω των ακραίων ατμοσφαιρικών συνθηκών, μετασχηματίζονται σε στερεά διαμάντια.

Μέχρι σήμερα, οι μόνοι πλανήτες που οι επιστήμονες υπέθεταν ότι παράγουν διαμάντια ήταν ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας καθώς το ατμοσφαιρικό αέριο

μεθάνιο μπορεί να μετατρέπεται απευθείας σε διαμάντια, που πέφτουν ως στερεή βροχή στην επιφάνεια.

Ωστόσο, όπως ανακάλυψαν πρόσφατα οι ερευνητές μία διαφορετική διαδικασία παραγωγής διαμαντιών, μπορεί να συμβαίνει στον Δία και τον Κρόνο. Οι δύο επιστήμονες θεωρούν ότι η όλη διαδικασία πυροδοτείται από τις ισχυρές αστραπές στη διάρκεια των καταιγίδων και οι οποίες διασπούν τα μόρια του ατμοσφαιρικού μεθανίου σε άτομα άνθρακα.

Καθώς τα άτομα άνθρακα πέφτουν προς την επιφάνεια του πλανήτη, λόγω της αυξανόμενης συνεχώς πίεσης, αρχικά μετατρέπονται σε αιθάλη, μετά σε γραφίτη και τελικά μεταμορφώνονται σε διαμάντια.

Οι δύο πλανητικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται περίπου χίλιοι τόνοι διαμαντιών τον χρόνο και έτσι σταδιακά έχουν συσσωρευτεί περίπου δέκα εκατομμύρια τόνοι στερεών διαμαντιών που έχουν θαφτεί ανάμεσα σε υγρό υδρογόνο και ήλιο στο έδαφος των πλανητών.

Μάλιστα οι επιστήμονες εικάζουν ότι στα μεγαλύτερα βάθη του Δία και του Κρόνου, όπου η πίεση είναι 500 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από εκείνη πάνω στη Γη και η θερμοκρασία ξεπερνά τους 8.000 βαθμούς Κελσίου, δεν αποκλείεται να υπάρχει ένας τεράστιος ωκεανός υγρών διαμαντιών, καθώς τα στερεά διαμάντια θα έχουν πια λιώσει.

iefimerida.gr

Πηγή: http://www.logiosermis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...