Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Τα χημικά όπλα ως εκστρατεία σπίλωσης;

Είναι απόλυτα δυνατό ότι στους Σύριους αντάρτες δεν έμεινε τίποτα άλλο, από τη χρήση χημικών όπλων, προκειμένου να στραφεί προς το μέρος τους η προσοχή της κοινής γνώμης, θεωρεί ο εμπειρογνώμονας.


Τα χημικά όπλα ως εκστρατεία σπίλωσης;

Προς το παρόν δεν υπάρχει οποιαδήποτε έγγραφη απόδειξη ότι στα περίχωρα της Δαμασκού έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα. Οι πληροφορίες για τη χρήση δηλητηριωδών ουσιών στις 21 Αυγούστου μεταδόθηκαν από αραβικά τηλεοπτικά κανάλια. Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, ως αποτέλεσμα της επίθεσης σκοτώθηκαν δήθεν 500 έως 1200 άνθρωποι.


Οι επίσημες Αρχές της Συρίας απέρριψαν τις κατηγορίες ότι τα χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από τα κυβερνητικά στρατεύματα και χαρακτήρισαν αυτές τις

πληροφορίες πρόκληση των ενόπλων της αντιπολίτευσης.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε στις 23 Αυγούστου ότι σκοπεύει να στείλει στη Συρία την αντιπρόσωπο του ΟΗΕ για τα θέματα του αφοπλισμού Άντζελα Κέιν. Και κάλεσε την κυβέρνηση της Συρίας να συνεργαστεί με την ευρισκόμενη στη χώρα ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να μπορέσουν να διερευνήσουν χωρίς καθυστέρηση το τελευταίο περιστατικό στα ανατολικά προάστια της Δαμασκού.

Στο ΣΑ του ΟΗΕ η Ρωσία και η Κίνα έχουν μπλοκάρει την προσπάθεια επίρριψης όλης της ευθύνης για τη δήθεν χρήση δηλητηριωδών ουσιών στο καθεστώς Άσαντ. Η Μόσχα και το Πεκίνο τόνισαν την ανάγκη να διεξαχθεί πρώτα λεπτομερής έρευνα όλων των γεγονότων και περιστάσεων από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε για άλλη μιά φορά ότι μέχρι σήμερα όλες οι παρόμοιες πληροφορίες τελικά αποδεικνύονταν αναληθείς. Βασιζόμενη σε πληροφορίες από δικές της πηγές, η Ρωσία δήλωσε ότι ο πύραυλος με χημική ουσία είχε εκτοξευτεί από τους μαχητές της αντιπολίτευσης. Η Μόσχα επίσης επιμένει στην ταχύτερη διερεύνηση αυτού του περιστατικού, είπε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Λουκασέβιτς. Όμως αυτό δεν είναι εύκολο.

- Η εν λόγω περιοχή,- είπε ο Λουκασέβιτς, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Θεωρούμε ως δεδομένο ότι η Αποστολή του ΟΗΕ πρέπει να συμφωνήσει για τη διεξαγωγή έρευνας με τις συριακές Αρχές ως φιλοξενούσα πλευρά. Δεν είναι τυχαίο που ο Α΄ αναπληρωτής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γιαν Έλιασον είπε σαφώς ότι για τέτοιες ενέργειες πρέπει τουλάχιστον να διακοπούν οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά την περίοδο της διερεύνησης.

Οι περισσότεροι δυτικοί εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα μπορούσαν να προβούν σε τόσο παράλογο βήμα. Τέτοια άποψη εκφράζει, π.χ., ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Άμυνα» της Ανώτατης Σχολής Εθνικής Ασφάλειας της Γαλλίας Ρισάρ Λαμπεβιέρ. Είναι απόλυτα δυνατό ότι στους Σύριους αντάρτες δεν έμεινε τίποτα άλλο, από τη χρήση χημικών όπλων, προκειμένου να στραφεί προς το μέρος τους η προσοχή της κοινής γνώμης, θεωρεί ο εμπειρογνώμονας:

- Χρειάζεται άκρα προσοχή κατά τη διερεύνηση όλων των περιστάσεων της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία. Αυτό το θέμα εμφανίζονται κάθε φορά που η συριακή αντιπολίτευση εξασθενίζει. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί στο Ιράκ. Πρόκειται, μάλλον, για ψυχολογικό πόλεμο και προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Εν τω μεταξύ για επίλυση της κατάστασης στη Συρία «με χρήση δύναμης» άρχισαν να μιλάνε απροκάλυπτα η Τουρκία, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία. Τον τόνο δίνει το Παρίσι. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BMFTV ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε ότι ο χρόνος της «βίαιης απάντησης» έχει ήδη φτάσει. Επίσης είπε ότι «αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορεί να υιοθετήσει απόφαση για τα γεγονότα στη Συρία, σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν με άλλο τρόπο».

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Λουκασέβιτς χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Φαμπιούς για την ένοπλη απάντηση κατά παράκαμψη του ΣΑ του ΟΗΕ – παράξενη. Πολύ περισσότερο που καμιά επιβεβαίωση γεγονότων χρήσης χημικών όπλων δεν υπάρχει.

Οι ΗΠΑ προς το παρόν δεν λένε ότι η βίαιη επιλογή είναι αναπόφευκτη. Ο Πρόεδρος Ομπάμα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έδωσε εντολή στα κατασκοπευτικά όργανα των Ηνωμένων Πολιτειών να συγκεντρώσουν και να αναλύσουν όλες τις πληροφορίες περί της δήθεν χρήσης χημικών όπλων στα περίχωρα της Δαμασκού.

Αντρέι Φεντιάσινhttp://greek.ruvr.ru/2013_08_23/236423171/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...