Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Υπό ατμόν οι ισχύουσες ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο



  • Η ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ «τροχοπέδη» στην κυπριακή ΑΟΖ 
  • «Θα συνομιλήσουμε με την Τουρκία για το φυσικό αέριο»
Υπό ατμόν τίθενται οι ισχύουσες ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ αναμένεται να αποτελέσει καίριο ρυθμιστή των επικείμενων εξελίξεων, από τις οποίες ούτε η Ελλάδα ούτε κυρίως, η Κύπρος δεν πρόκειται να εξέλθουν αλώβητες. 

Μάλιστα, το επίσημο «συγγνώμη» του Ισραήλ προς την Τουρκία, αναφορικά με την επίθεση στου τουρκικό καράβι «Μαβί Μάρμαρα» το οποίο απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας,θέτει εν αμφιβόλω ακόμα και την συμφωνία Ισραήλ – Κύπρου για την εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ. 

Μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «CNNTURK», ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Α. Λιελ, καθιστά σαφές πως η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Κληθείς να απαντήσει εάν «θα διακόψετε την συνεργασία σας με την Κύπρο και θα επιδιώξετε την συνεργασία της Άγκυρας στο πεδίο των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο», ο Ισραηλινός πολιτικός απέφυγε να απαντήσει ευθέως. Τέλος, όσον αφορά το φυσικό αέριο, ο Α. Λιελ διαμήνυσε πως «θα συνομιλήσουμε με την Τουρκία», βάζοντας «βόμβα» στις ισχύουσες διακρατικές σχέσεις. 

Πηγή: Βanking Νews

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...