Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Πάγωσαν οι αναλήψεις από τα ATM στην Κύπρο

Χασαπόπουλος Νίκος  
Εσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους οι κύπριοι τα ξεμερώματα του Σαββάτου
του απεσταλμένου του Βήματος στη Λευκωσία 
Σοκ προκάλεσε στην Κύπρο η απόφαση του Eurogroup σε εφάπαξ εισφορά 9,9 % για τις καταθέσεις σε κυπριακές Τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και 6,7 % για τις καταθέσεις που είναι κάτω των 100.000.  
Ηταν μία απόφαση που δεν έχει προηγούμενο τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι κύπριοι έμαθαν τα ξημερώματα του Σαββάτου τα άσχημα

νέα και κατέκλυσαν τα ATM (το Σάββατο οι Τράπεζες είναι κλειστές) όπου και έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.
Πολύ γρήγορα διαπίστωσαν ότι τα ΑΤΜ δε λειτουργούσαν και δεν μπορούσαν να προσωρήσουν σε αναλήψεις με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση. Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι οι Τράπεζες δεν επιτρέπουν την ανάληψη οποιουδήποτε ποσού από τις αυτόματες ταμειακές μηχανές. 
Ο γενικός διευθυντής της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας κ. Ερωτόκριτος Χρωρακιώτης δήλωσε ότι έχει παγώσει το ηλεκτρονικό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών και συνέστησε ψυχραιμία λέγοντας ότι «φορείς του Συνεργατικού Κινήματος θα προσπαθήσουν να χειριστούν τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία για το μνημόνιο στο Eurogroup».
Στη συμφωνία του Eurogroup υπάρχουν ακόμη δυσμενέστεροι όροι εφόσων προβλέπει και την φορολόγηση των καταθέσεων 20-25% ενώ οι εταιρικοί φόροι (που ήταν το ισχυρότερο οικονομικό χαρτί της Κύπρου) αυξάνονται από 10-12%.
Η πολιτική συμφωνία Κύπρου-Eurogroup θεωρείται από τους κύπριους οδυνηρή και οι εταίροι ζήτησαν και πήραν κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων για τις οποίες, έως την Παρασκευή, τόσο το ΟΙκονομικό Επιτελείο της κυβέρνησης όσο και ο νεοεκλεγής πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης απέκλειαν. Σημειώνεται ότι για να ισχύσει η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή. 
Στη Λευκωσία έχουν αυξηθεί οι φωνές ότι υπήρξε ενα είδος εκβιασμού προς την Κύπρο υπό την απειλή του κλεισίματος τραπεζών από την ΕΚΤ. Πηγές από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για βραδιά θρίλερ με ρίξεις και εμπλοκές ενώ η κυπριακή αντιπροσωπεία απείλησε ακόμη και με αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση. Ο κ. Σαρρής αποκάλυψε ότι αντί του κουρέματος από το ΔΝΤ 40% επιτεύχθη ένα εφάπαξ τέλος αλληλεγγύης εκ των καταθέσεων το οποίο θα συνοδεύεται από ισόποση ανταπόδοση του συγκεκριμένου ποσού με μετοχές συγκεκριμένων τραπεζικών οργανισμών. Είπε ακόμη ότι απεφεύχθησαν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, ημικρατικά και τραπεζικών λογαριασμών διατήρησαν την αυτονομία τους και πρόσθεσε ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί ως βοήθεια στην Κύπρο θεωρείται βιώσιμό και διαχειρίσμο και δεν θα αποτελέσει δυσβασταχτο βάρος για τις επόμενες γενιές. 
Πάντως στη Λευκωσία θεωρούν περίεργο το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξε απόσυρση ρωσικών καταθέσεων από κυπριακές Τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...