Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Οι 5 λόγοι που επανέφεραν την Τουρκία στην αγκαλιά του Ισραήλ


Συρία, Ιράν, οικονομία και οι προεδρικές φιλοδοξίες Ερντογάν, οδήγησαν στην “αναθέρμανση” των σχέσων Τουρκίας-Ισραήλ, υποστηρίζουν οι Iσραηλινοί. 

Στο κεντρικό της άρθρο η εφημερίδα Times of Israel (που μεταφέρει το onalert), αναφέρει τους λόγους που οδήγησαν στην τηλεφωνική συνομιλία Νετανιάχου-Ερντογάν παρουσία του Ομπάμα. Σύμφωνα με το άρθρο οι λόγοι της επανσύνδεσης είναι: 

• Συρία. Το πλέον επείγον θέμα είναι η διαφανόμενη κατάρρευση του καθεστώτος ΄Ασαντ στη Συρία. Το Ισραήλ δεν θέλει να έχει “απέναντι” την

Τουρκία σ΄ αυτή τη περίπτωση και προφανώς το κατάφερε. Και η Τουρκία βέβαια δεν θα επιθυμούσε σε περίπτωση χάους στη Συρία να έχει ανοιχτό το μέτωπο με το Ισραήλ. 

• Ερντογάν και Προεδρία. Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να διεκδικήσει την προεδρία της Τουρκίας, αφού πρώτα αλλάξει το Σύνταγμα και δώσει σημαντικές εξουσίες στον Πρόεδρο. Όπως εκτιμά ο ο Δρ Ely Karmon, ανώτερος ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Herzliya για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, “ο Ερντογάν θέλει να γίνει Τσάβες”. Και για να το πετύχει θέλει να εξασφαλίσει ηρεμία. Σε μία εβδομάδα κατόρθωσε να πετύχει εκεχειρία με το PKK και να δεχτεί τη συγνώμη του Ισραήλ. 


 Νταβούτογλου και “μηδενικά προβλήματα”. Η πολιτική Νταβούτογλου έχει παταγωδώς αποτύχει και αυτό ο Ερντογάν το έχει καταλάβει. Η πρωτοκαθεδρία που επιχείρησε στον αραβικό κόσμο δεν είχε τα ανάλογα αποτελέσματα κυρίως λόγω των αντιδράσεων της Αιγύπτου. Οι σκληρές του δηλώσεις κατά του Σιωνισμού τον οποίο εξομοίωσε με τον ναζισμό είχαν μόνο αποτέλεσμα τις επιπλήξεις των Αμερικανών και ο Ερντογάν κατάλαβε ότι έπρεπε να αναδιπλωθεί. 


• Οικονομία. Από οικονομική άποψη, επίσης, η Τουρκία έχει κάθε λόγο να διορθώσει τους δεσμούς της με το Ισραήλ. Το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2011, με σαφή εξαγωγικό πλεόνασμα για την Τουρκία. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις κατά του Ιράν,σημαίνει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να γυρίσει την πλάτη της στο Ισραήλ - μία από τις λίγες οικονομίες που αναπτύσσονται στην περιοχή και η μόνη σε σταθερή κατάσταση . 


 Ιράν. Είναι αναμφισβήτητο, το γεγονός ότι η Τουρκία διαδραματίζει έναν κεντρικό ρόλο στην εναέρια άμυνα του Ισραήλ κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Μια βάση ραντάρ του ΝΑΤΟ στην ανατολική Τουρκία, που δημιουργήθηκε το 2011 και είναι επανδρωμένη με Aμερικανούς στρατιώτες , μπορεί να αναμεταδώσει κρίσιμες πληροφορίες στο Ισραήλ. 


Πηγή: Βόρεια

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...