Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Η αρχαία ελληνική Στρατονίκεια μνημείο της Unesco!


Η αρχαία ελληνική πόλη Στρατονίκεια, η μεγαλύτερη μαρμάρινη πόλη στον κόσμο, που βρίσκεται σήμερα στην δυτική επαρχία Yatagan στα Μούγλα της Τουρκίας, αναμένεται να συμπεριληφθεί στην προσωρινή λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο επικεφαλής των ανασκαφών στην αρχαία πόλη καθηγητής Bilal Söğüt, του πανεπιστημίου Pamukkale, δήλωσε ότι η Στρατονίκεια είναι μία από τις σημαντικότερες πόλεις στη νοτιοδυτική Μικρά Ασία, η οποία σύμφωνα με τον αρχαίο ιστορικό Στράβων, ιδρύθηκε από τον Σελευκίδη βασιλιά Αντίοχο Α’ τον Σωτήρα(281-261 π.Χ. ). Η πόλη πήρε το όνομά της από τη σύζυγό του Στρατονίκη και στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορικής ζωής της, κατοικήθηκε κυρίως από ελληνικούς πληθυσμούς ή πληθυσμούς που μιλούσαν ελληνικά.


Ο Söğüt δήλωσε ότι αποκάλυψε σημαντικά ευρήματα κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών που πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο. «Αυτή είναι μια ζωντανή αρχαιολογική πόλη. Είναι μοναδική. Δεν υπάρχει άλλη πόλη όπου οι κατασκευές έχουν διασωθεί στο σύνολό τους από την αρχαία περίοδο. Για το λόγο αυτό η πόλη θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως χώρος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα τελειώσουμε την δουλειά φέτος και θα παραδώσουμε τα απαραίτητα έντυπα στην Γενική Διεύθυνση Μουσείων».

Οι ανασκαφές του 2012

Ο Söğüt δήλωσε ότι οι τελευταίες ανασκαφές άρχισαν στην Στρατονίκεια τον Ιούνιο του 2012 με τη συμμετοχή 50 ακαδημαϊκών και φοιτητών από οκτώ πανεπιστήμια,καθώς και 40 εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον ίδιο η κάθε ακαδημαϊκή εργασία διεξάχθηκε στον χώρο της ειδικότητας της,κυρίως στο αρχαίο θέατρο, στο γυμνάσιο, στη βασιλική, στους τάφους και στα τείχη της πόλης. «Κατασκευές από διαφορετικές περιόδους της αρχαίας πόλης αποκαταστάθηκαν προκειμένου να γίνουν επισκέψιμες για το κοινό. Ο επισκέπτης θα μπορεί να δει Ελληνικές, λατινικές και οθωμανικές γραφές μαζί με τα κτίρια. Η πόλη είναι πλούσια σε πολιτιστικό υλικό», προσθέτει.

Ο Söğüt ανέφερε ότι 725 αντικείμενα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του 2012 και όλα έχουν διατηρηθεί και αποκατασταθεί. «225 από αυτά τα αντικείμενα μπορούν να πάνε απευθείας για έκθεση στο κοινό. Όλες οι συζητήσεις σχετικά με τις εργασίες αποκατάστασης έχουν ολοκληρωθεί και τα αντικείμενα παραδόθηκαν στο Μουσείο στα Μούγλα. Οι στήλες που βρέθηκαν στη δυτική οδό αναστυλώθηκαν. Κοιτάζοντας κάποιος αυτό το φαρδύ δρόμο, πλάτους 10 μέτρων, είναι αρκετό για να κατανοήσει το μεγαλείο της Στρατονίκειας».

Λειτουργικό αποχετευτικό σύστημα

ΟSöğüt δήλωσε ότι το θέατρο της πόλης είχε κατασκευαστεί μαζί με ναό. «Η Στρατονίκεια είναι ένα από τα μέρη όπου κάποιος μπορεί να δει την άριστη σχέση θεάτρου και ναού. Το θέατρο, το οποίο έχει χωρητικότητα 15.000 ατόμων, έχει ανασκαφεί και οι εργασίες συντήρησης έχουν ολοκληρωθεί. Το πιο τέλειο αποχετευτικό σύστημα της αρχαίας εποχής έχει βρεθεί στο θέατρο. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, διότι είναι σε αρκετά καλή κατάσταση για να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σήμερα».

Ο Söğüt είπε επίσης ότι η αποκατάσταση του Οίκου HasanŞar στο εσωτερικό της αρχαίας πόλης θα ολοκληρωθεί φέτος με κονδύλια από το γραφείο του Διοικητή της περιφέρειας Μούγλων.

[Πηγή: Hurriyet Daily News via erroso.blogspot.gr]

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...