Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Ο Κίρο Γκλιγκόροφ ήθελε ως ονομασία το "Σλαβική Μακεδονία"!

Ο Κίρο Γκλιγκόροφ, πρώην πρόεδρος των Σκοπίων, είχε αποδεχθεί την ονομασία „Словенска Македонија“,[ Σλοβένσκα Μακεντόνια]  δηλ. Σλαβική Μακεδονία, αν συμφωνούσαν οι Αλβανοί και οι Τούρκοι στη χώρα. Σαφώς πιο πραγματιστής ο Κίρο Γκλιγκόροφ δεν είχε καμία διάθεση να γίνει "γραφικός" διεκδικώντας την ελληνική ιστορία, αλλά και τη ..Γέννηση του Ιησού Χριστού, ή τον ...Ντράγκαν που ανακάλυψε την Αμερική!

Αυτό αναφέρει ο ακαδημαϊκός της Κροατίας, Πρέντραγκ Μάτεβιτς, στο βιβλίο του «Od patot niz Makedonija», το οποίο εκδόθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και δημοσιεύεται σε συνέχειες από την εφημερίδα των Σκοπίων “Nova Macedonija”.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο Κίρο Γκλιγκόροφ είχε δηλώσει ότι τα Σκόπια δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις και για το «Σλαβική Μακεδονία» θα συμφωνούσε αλλά «επιθυμούσε να το συζητήσει με τους Αλβανούς και τους Τούρκους της χώρας οι οποίοι δεν είναι Σλάβοι, εάν συμφωνούν με την πρόταση αυτή».

Αλλά, τελικά το θέμα αυτό καθυστέρησε, σημειώνει ο Πρέντραγκ Μάτεβιτς, του οποίου το βιβλίο είναι καταστάλαγμα εντυπώσεων του από ένα οδοιπορικό στα Σκόπια.

Τουλάχιστον ο Γκλιγκόρωφ δεχόταν ότι δεν υπήρχε καμία "ιστορική" συγγένεια με το αρχαίο ελληνικό μακεδονικό φύλο, αν και το Μακεδονία στο σύνθετο όνομα που επιδίωκε, πάλι αποτελούσε απειλή για την Ελλάδα.


Πηγή: http://logioshermes.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...