Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

"Η Ελλάδα και το παράδειγμα της Ιρλανδίας"

Τα διδάγματα από την οικονομία της Ιρλανδίας από τις ημέρες της ανάπτυξης, αλλά και της επιβίωσης μετά την κρίση, παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Τζον Μπρούτον, σε σημερινή εκδήλωση της KPMG. Στην ομιλία του, με θέμα «Η Ελλάδα, το παράδειγμα της Ιρλανδίας και το μέλλον της ανάπτυξης στην Ευρώπη», ο κ. Μπρούτον ανέλυσε, μεταξύ άλλων, και τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την επίλυση της κρίσης και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Ξεκινώντας την ομιλία του, ανέφερε ότι η Ιρλανδία κατάφερε να αντιμετωπίσει, σε μεγάλο βαθμό, την οικονομική κρίση, καθώς έθεσε εφικτούς και ρεαλιστικούς στόχους και τους πέτυχε.
Επιπλέον, ο κ. Μπρούτον τόνισε ότι το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα επικεντρώθηκε στην παροχή δανείων για την αγορά καταναλωτικών αγαθών και περιόρισε, σε σημαντικό βαθμό, τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων, λόγω του ρίσκου.


Αναφορικά με τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας υπογράμμισε ότι αυτοί μειώθηκαν κατά 50% και έφτασαν στα επίπεδα του 2002, ενώ σημείωσε ότι απολύσεις αυτές καθεαυτές δεν έγιναν, αλλά μόνον εθελούσιες έξοδοι και έτσι οδηγήθηκαν αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι στη συνταξιοδότηση.

Σχετικά με το θέμα της ανεργίας στην Ιρλανδία, ο κ. Μπρούτον δήλωσε ότι το πρόβλημα της ανεργίας προήλθε, κυρίως από τη «φούσκα» της οικοδομής, που έσκασε και αρκετοί ήταν εκείνοι που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία και τον Καναδά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το 40% των ανέργων ήταν ανειδίκευτοι εργάτες στην οικοδομή, κάτω των 35 ετών. Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο ήταν προφανές ότι θα συνέβαινε, καθώς, όπως είπε, είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι η οικοδομή παρουσιάζει διακυμάνσεις.

Ο κ. Μπρούτον επεσήμανε ότι η οξύτητα της διαρθρωτικής αλλαγής έγινε αισθητή, κυρίως στα άτομα με μέτριες δεξιότητες και επεσήμανε ότι, λόγω του ανοίγματος των αγορών των προϊόντων, χρειάζονται πολιτικές που θα επιτρέψουν τον ανταγωνισμό. Για την επίτευξη της ισορροπίας στο τραπεζικό σύστημα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας σχολίασε ότι πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή εποπτεία και ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης, καθώς και μία προσπάθεια για διεύρυνση της διασυνοριακής λιανικής τραπεζικής.

Επίσης, ο κ. Μπρούτον ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει την εποπτεία των προϋπολογισμών και των 27 κρατών-μελών, προκειμένου να μην υφίστανται ανισορροπίες και να μην υπάρχουν ελλείμματα του ισοζυγίου πληρωμών. Όπως τόνισε, άμεση προτεραιότητα πρέπει να είναι και η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, ιδίως όσον αφορά την ενέργεια και τα πνευματικά δικαιώματα.

Αναλύοντας τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε η Ιρλανδία, και ωφέλιμο θα ήταν, σημείωσε, να εφαρμοστούν και από την ελληνική πλευρά, ο κ. Μπρούτον εξήγησε ότι η Ιρλανδία εισήγαγε μία υπηρεσία που διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των κρατικών συμμετοχών στις εταιρείες και μία προηγμένη νομοθεσία προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, παράγοντας που, όπως είπε, είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την προσέλκυση επενδύσεων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι επιτακτική ανάγκη και στην Ελλάδα είναι η αξιοποίηση του δημόσιου τομέα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και η αντιμετώπιση της διαφθοράς, που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τις επενδύσεις.

Ο κ. Μπρούτον υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προωθήσει τον τουρισμό της, προβάλλοντας περισσότερο τη χώρα, εστιάζοντας σε αυτούς που έχουν να ξοδέψουν και επεκτείνοντας τη σεζόν.
Για την προώθηση των επενδύσεων, διεμήνυσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει το δίκτυο γνωριμιών παγκοσμίως, είτε με Έλληνες του εξωτερικού είτε με άτομα που αγαπούν την Ελλάδα, προκειμένου να ανακάμψει. Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τόνισε ότι η τεχνολογία και, ειδικότερα, το ίντερνετ μπορεί να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να εξάγουν. Τέλος, σχολίασε ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση έπρεπε να γίνει στην Ελλάδα. Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μπρούτον ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το «success story» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ακουλούθησε πάνελ συζήτησης με θέμα «Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη».

Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Χρήστος Γκόρτσος, δήλωσε ότι τα χρήματα που θα εκταμιευθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της φερεγγυότητας τους. Ανέφερε ότι οι συνθήκες που θα λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα εντός της πενταετίας θα είναι ομογενοποιημένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Από την πλευρά τους, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος, Αντώνης Μακρής, δήλωσαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η φοροδιαφυγή. Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι ο σχεδιασμός του φορολογικού νομοσχεδίου δεν πρέπει να γίνεται με οριζόντια λογική που θα αναστατώσει την αγορά και υπογράμμισε ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι σταθερό και δίκαιο. Όπως ανέφερε, με την έναρξη της νέας χρονιάς, αρκετές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν «λουκέτο».
Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Φρουζής, δήλωσε ότι στόχος είναι να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου.
http://www.pro.com.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...