Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Η Τουρκία ξεκινά εκτεταμένες έρευνες για πετρέλαιο στη Μεσόγειο

Του Ηλία Γ. Μπέλλου 

Σεισμικές έρευνες στην Μεσόγειο σπεύδει να πραγματοποιήσει η Τουρκία καθώς κλιμακώνονται οι αντίστοιχες ενέργειες της Αθήνας, της Λευκωσίας και του Τελ Αβιβ και η ευρύτερη περιφέρεια έχει αρχίσει να χαρακτηρίζεται ευρέως ως αναδυόμενη αγορά των υπεράκτιων εξορύξεων υδρογονανθράκων. 

Για να επιταχύνει την εμπλοκή της στην αγορά αυτή και να συμμετάσχει στην διαμόρφωση των ισορροπιών που θα την χαρακτηρίζουν, η Άγκυρα εγκαταλείπει, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, το πρόγραμμα ναυπήγησης ερευνητικού

σκάφους 131 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε δρομολογήσει, καθώς μια τέτοια παραγγελία δεν θα μπορούσε σύμφωνα με τους αναλυτές να παραδοθεί πριν τα τέλη του 2014.
 Στράφηκε έτσι και προχωρά στην εξαγορά ενός υπερσύχρονου ερευνητικού πλοίουεπιστρατεύοντας παράλληλα την εγνωσμένου κύρους ιδιοκτήτριά του, στην διαχείρισή του. Πλοίου που δύναται να προσφέρει εκ των πλέον λεπτομερών τρισδιάστατων απεικονίσεων του υπεδάφους του θαλάσσιου βυθού και εκ των ποιοτικότερων ερευνών. 

Συγκεκριμένα ο τουρκικός κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Turkish Petroleum Corp (TPAO) κάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα για αποκλειστικές, καταληκτικές διαπραγματεύσεις (final negotiations) τηννορβηγική, εισηγμένη στο Οσλο, ναυτιλιακή offshore σεισμικών ερευνών, Polarcus με αντικείμενο την εξαγορά του ολοκαίνουργιου πλοίου σεισμικών ερευνών «Polarcus Samur», ναυπήγησης 2001 και την υπογραφή μακροχρόνιας σύμβασης διαχείρισής του. 

Εφόσον το deal προχωρήσει, η γειτονική χώρα εκτιμάται ότι μπορεί να παραλάβει το πλοίο εντός του πρώτου τριμήνου του 2013. 

Το συγκεκριμένο πλοίο, που έχει δυνατότητα να λαμβάνει τρισδιάστατες εικόνες ταυτόχρονα από οκτώ σένσορες (eight-streamer, Ulstein SX-133, X-bow shape) είναι κατασκευασμένο από τα κορυφαία για τον κλάδο ναυπηγεία της Ulstein και, στα πλαίσια της συναλλαγής, πρόκειται να αλλάξει και σημαία. Ενέργεια την οποία αναλυτές αποδίδουν στην πρόθεση της Άγκυρας «να δημιουργήσει ένα αδιαφιλονίκητο φαβορί της σε μια περιφέρεια όπου ελλοχεύουν κίνδυνοι από τις ανταγωνιστικές διεκδικήσεις κυρίαρχου χώρου». 

Η νορβηγική τράπεζα DNB, η οποία ειδικεύεται στις ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις αποτιμά την αξία του πλοίου που αγοράζει η Turkish Petroleum Corp στα 165 εκατομμύρια δολάρια. Τα 34 εκατομμύρια παραπάνω από τον αρχικό της προϋπολογισμό τα οποία εμφανίζεται να είναι διατεθειμένη να καταβάλει η πετρελαϊκή για να αποκτήσει νωρίτερα αυτό που θέλει, αποκαλύπτουν και το μέτρο της σπουδής της να μπει με αξιώσεις στο παιχνίδι των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου δυναμικά και άμεσα. 

«Η TPAO σχεδιάζει να πραγματοποιήσει εκτεταμένες τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες σε περιοχές της τουρκικής υφαλοκρηπίδας της» αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της Polarcus, Rolf Ronningen. 

Η επίσημη ανακοίνωση της εισηγμένης στο Οσλο, Polarcus μιλά για έρευνες τόσο στη Μεσόγειο όσο και την Μαύρη Θάλασσα αλλά και για μια επωφελή συνεργασία σε μια από τις «αναδυόμενες αγορές ενέργειας». 

Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται ένα χρόνο μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Turkish Petroleum Corporation και της βρετανο-ολλανδικής Royal Dutch Shell για την διεξαγωγή ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στα παράλια της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και την ενδοχώρα αλλά και την πραγματοποίηση εξορύξεων στην τουρκική αποκλειστική οικονομική ζώνη (energy exploration and production sharing agreement). 

Η συμφωνία έχει ξεκινήσει από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που έχουν διαπιστωθεί στα ανοιχτά της επαρχίας Antalya. Η Shell εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτήσει μόνον το έργο αυτό με 300 εκατ. δολ. και σύμφωνα με την Hürriyet τα έσοδα από τα όποια κοιτάσματα αντληθούν θα μοιραστούν εξίσου στις δύο πετρελαϊκές. 

Η ανακοίνωση των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων της TPAO με την Polarcus για την αγορά του υπερσύγχρονου ερευνητικού πλοίου συμπίπτει με την επίσκεψη αυτό το Σαββατοκύριακο του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου στο Καστελλόριζο στο πλαίσιο περιοδείας σεστρατιωτικές μονάδες της Δωδεκανήσου και φυλάκια και στρατιωτικές φρουρές ακριτικών νησιών όπως η Ρω και η Στρογγύλη. 

Τον υπουργό συνόδευαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γκίνης. 

Πηγή: Κεφάλαιο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...