Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Οικονομική αιμορραγία της Τουρκίας λόγω Συρίας

Του Σάββα Καλεντερίδη

Στο άρθρο μας της 12ης Φεβρουαρίου στην Κυριακάτικη Δημοκρατία, που αναφερόταν στις κινήσεις που έκανε η Κύπρος και η Ελλάδα προς την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων και της χάραξης των ορίων των θαλασσίων ζωνών, κλείνοντας το σημείωμά μας λέγαμε: «Θα ήταν δε ευχής έργον η εξέλιξή τους να συμπέσει χρονικά με τη μακροχρόνια εμπλοκή της Τουρκίας σε μέτωπα όπως η Συρία, το Ιράν και το Κουρδικό. Λέτε
Αυτό που γράφαμε τον Φεβρουάριο, τουλάχιστον ως προς το ένα σκέλος, αυτό που αφορά την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία και το Κουρδικό, προχωρεί κανονικά. Δηλαδή, η Τουρκία εγκλωβίστηκε σε μια εξαιρετικά ρηχή και παιδαριώδη πολιτική στην κρίση της Συρίας και τώρα αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, που αρχίζουν από την επιδείνωση των οικονομικών της δεικτών και την αναζωπύρωση του Κουρδικού και φθάνουν μέχρι την επιδείνωση των σχέσεών της με το Ιράκ, το Ιράν και εσχάτως με τη Ρωσία.

Όσον αφορά την εμπλοκή της Τουρκίας στο μέτωπο της Συρίας και τις επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα, να αναφέρουμε ότι προσφάτως ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, δήλωσε ότι διέθεσε 400 εκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό για τις ανάγκες των Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στο τουρκικό έδαφος, συμπληρώνοντας ότι τα γενικά έξοδα του κράτους και των δήμων για το ίδιο θέμα ξεπερνούν το ως άνω ποσό.
Όμως, το πρόβλημα δεν σταματά εδώ. Από τότε που έκλεισαν οι πύλες εισόδου και εξόδου προς τη Συρία, έχει σταματήσει εντελώς το διασυνοριακό εμπόριο και οι εξαγωγές προς τη Συρία, όπως και η διέλευση φορτηγώνTIR που μεταφέρουν τουρκικά εμπορεύματα προς ένδεκα χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των τουρκικών εξαγωγών, αφού αφ’ ενός μεν η γραμμήRO-RO Μερσίνας-Αλεξάνδρειας, που εξυπηρετεί τις ως άνω ένεκα χώρες, δεν έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει τον αριθμό των φορτηγών και αφ’ ετέρου, τα προϊόντα, αντί σε τέσσερις ημέρες, φθάνουν στον προορισμό τους σε είκοσι, με προφανή την επιβάρυνση του κόστους.
Να σημειωθεί ότι πριν την κρίση μέσω Συρίας εκινούντο προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής εννέα χιλιάδες τουρκικά φορτηγά το μήνα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων το 2010 πέρασαν τράνζιτ από τη Συρία 106 χιλιάδες τουρκικά φορτηγά! Εδώ και ένα χρόνο, η κίνηση είναι μηδενική!
Οι εξαγωγές φρέσκων οπωροκηπευτικών προς τη Συρία και τις χώρες της περιοχής ήταν 2,8 δις δολάρια και τώρα έχουν μηδενιστεί, ενώ έχει μηδενιστεί και το διασυνοριακό εμπόριο με τη Συρία που ξεπερνούσε το ένα δις δολάρια ετησίως και κρατούσε ζωντανές δεκάδες πόλεις κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων.
Ένα άλλο θέμα που τραυματίζει την τουρκική οικονομία, είναι η επιβάρυνση του κόστους των προϊόντων που μεταφέρονται αεροπορικώς, λόγω της παράκαμψης του εναέριου χώρου της Συρίας, που επιβαρύνει την κάθε πτήση με 1500 δολάρια.
Τέλος, κλείνοντας το σημείωμά μας, να σημειώσουμε ότι και οι μετακινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, όπου 250 άρματα και εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα είναι έτοιμα να λιώσουν τους Κούρδους, που δυστυχώς δεν διαθέτουν αντιαρματική άμυνα, έχουν σοβαρό κόστος που επιβαρύνουν την τουρκική οικονομία, ενώ είναι προφανές ότι μια πολεμική εμπλοκή της Τουρκίας, θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στην τουρκική οικονομία, που μετά από τις εποχές της Άνοιξης και του Καλοκαιριού, φαίνεται ότι περνάει από το Φθινόπωρο προς έναν παγερό Χειμώνα.
Τις ακριβείς επιπτώσεις της κρίσης στη Συρία και της εμπλοκής της Τουρκίας σ’ αυτήν, θα τις δούμε στο τέλος του χρόνου και όταν δημοσιευθούν τα επίσημα στοιχεία. Όμως, ενώ φαίνεται ότι η εμπλοκή της Τουρκίας στα μέτωπα της Συρίας και του Κουρδιστάν θα είναι μακροχρόνια και οι επιπτώσεις στην οικονομία, που είναι το ισχυρό χαρτί της Άγκυρας στην άσκηση της μεγαλοϊδεατικής – νεοοθωμανικής της πολιτικής, θα είναι εξαιρετικά σοβαρές, δυστυχώς η πατρίδα μας καταρρέει και αντί να υλοποιήσει το στρατηγικό σχεδιασμό -πιστεύουμε να υπάρχει- για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, των θαλασσίων ζωών και της ΑΟΖ, υποδέχεται και επιτρέπει στον Νταβούτογλου να παρουσιάζει με πολιτική και διπλωματική αναίδεια εξαιρετικά προκλητικές θέσεις, όπως για παράδειγμα ότι το Καστελόριζο εξαιρείται των διαπραγματεύσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη
Όσον αφορά δε τους σχεδιασμούς Ερντογάν-Νταβούτογλου για τη Θράκη, που είναι εξόχως ανθελληνικοί και φρικώδεις, είναι κάτι που θα το αφήσουμε για άλλο άρθρο.
 Κυριακάτικη Δημοκρατία
Σχετικά άρθρα:

Κατόπιν εορτής...


Κατόπιν εορτής 2 και "Ανώτερος στρατηγικός σχεδιασμός και ΑΟΖ"

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...