Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Απίστευτο τι πλήρωσε στους ξένους μόλις προχθές η "χρεοκοπημένη" Ελλάδα…

Η Ελλάδα πλήρωσε «ακούρευτο» ομόλογο (ύψους 193.000.000 ευρώ) του ΟΣΕ στους ξένους

Του Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλου
Δημοκρατία 

Προχθες η χρεοκοπημένη αλλά «έντιμη» Ελλάδα πλήρωσε στο ακέραιο ένα ακόμα «ακούρευτο» ομόλογο (το τρίτο κατά σειρά), ύψους 193.000.000. Ηταν του ΟΣΕ και ήταν από εκείνα που αρνήθηκαν να μπούν στο PSI.

Η Ελλάδα αποδεικνύεται ιδιαίτερα γαλαντόμα με τους ξένους ομολογιούχους που επέλεξαν να μείνουν εκτός PSI, αλλά δεν φαίνεται να δείχνει το ίδιο ή και λιγότερο ενδιαφέρον για τους 10.000 μικρούς επενδυτές που αγόρασαν ελληνικά ομόλογα και έχασαν σε μία νύχτα τα μισά τους χρήματα. Πρόσφατα, πάντως, η Ελλάδα είχε πληρώσει και 3,2 δισ. για ένα ομόλογο που έληγε και ήταν στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το οποίο ήταν επίσης εκτός PSI.
Αυτή τη φορά κανένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Ε. δεν «υποσχέθηκε» να βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει ή να μην αποπληρώσει το συγκεκριμένο ομόλογο. Η φάμπρικα αυτή με την πληρωμή στο ακέραιο ομολόγων εκτός PSI ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, με τη λήξη τίτλου αξίας 436.000.000. Τότε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε υποσχεθεί βοήθεια στην Ελλάδα, υπονοώντας ότι θα μας στήριζε η Ενωση, ώστε να μην το πληρώσουμε. Τελικά, όταν ήρθε η ώρα, δεν μας στήριξε κανείς και έκτοτε η Ελλάδα πληρώνει κανονικά τα αντίστοιχα ομόλογα.

Η αρχή με το να πληρώνει η χώρα στο ακέραιο τα ομόλογα που δεν είχαν ενταχθεί στο PSI έγινε στα μέσα του περασμένου Μαΐου, όταν με εισήγηση του Λουκά Παπαδήμου (ήταν ήδη πρώην πρωθυπουργός) πληρώθηκε ένα δάνειο με τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε, ύψους 436.000.000 ευρώ.

Τότε οι πολιτικοί αρχηγοί «πείστηκαν» από την εισήγηση του Λουκά Παπαδήμου να πληρωθεί το δάνειο των 436.000.000 ευρώ, καθώς ο πρώην τραπεζίτης έβαλε στο τραπέζι το επιχείρημα της ανώμαλης κατάστασης που υπήρχε στην Ελλάδα και δεν έπρεπε να επιβαρυνθεί περισσότερο από την ενεργοποίηση των CDS.

Πριν από την απόφαση εκείνη, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η χώρα θα «στηριχθεί κατάλληλα», ώστε να αποφύγει την πληρωμή του συγκεκριμένου τίτλου. Την κρίσιμη όμως ώρα οι διαβεβαιώσεις Γιούνκερ φάνηκαν ότι δεν είχαν καμία αξία και η Ελλάδα πλήρωσε τα 436.000.000 στηνDart Container Corporation, ένα αρπακτικό επενδυτικό fund, του Αμερικανού επιχειρηματία Kenneth Dart.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο προαναφερόμενος, όπως είχαν γράψει παλαιότερα οι «New York Times»,κατέχει την «πατέντα» της αγοράς ομολόγων χωρών που χρεοκοπούν, ώστε στη συνέχεια να βγάζει τεράστια κέρδη. Ο βίος και η πολιτεία του επιχειρηματία/επενδυτή είναι ο ορισμός των «αρπακτικών» επενδυτικών εταιριών (vulture funds) που επωφελούνται από την καταστροφή που φέρνει σε μια χώρα η χρεοκοπία. 

Η Ελλάδα δεν είναι το πρώτο θύμα. Μαζί με το επίσης κερδοσκοπικό κεφάλαιο Elliott Associates,ο Dart κυνηγάει ακόμα στα δικαστήρια την Αργεντινή, η οποία χρεοκόπησε το 2002, και απαιτεί περί τα δύο δισ. δολάρια μέσω των αμερικανικών δικαστηρίων. Οπως και η Elliott Associatesφέρεται ως ενορχηστρωτής αντίστοιχων κερδοσκοπικών παιχνιδιών με τα ομόλογα χωρών όπως η Ρωσίαη Τουρκίαη Βραζιλία και το Εκουαδόρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...