Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

"Ξεκλειδώνουν" 400.000 πάπυρους από την αρχαία Ελλάδα!


Βρέθηκαν 400.000 κομμάτια παπύρων γραμμένα από τους προγόνους μας και που με μια καινούργια μέθοδο μπορούν να διαβαστούν .

H έγκυρη βρετανική εφημερίδα Independent σε ένα άρθρο της έγραψε... "Eureka! Εκπληκτική ανακάλυψη αποκαλύπτει τα μυστικά των αρχαίων Ελλήνων" .
Χιλιάδες χειρόγραφα που έως τώρα δεν μπορούσαμε να διαβάσουμε και που περιέχουν σπουδαία κείμενα της κλασσικής φιλολογίας τώρα μπορούν να διαβαστούν για πρώτη φορά με μια τεχνολογία που πιστεύεται ότι θα ξεκλειδώσει τα μυστικά των αρχαίων ελλήνων .
Μεταξύ των άλλων θησαυρών που έχουν ήδη ανακαλυφθεί από μια ομάδα επιστημόνων του Παν/μίου της Οξφόρδης υπάρχουν και άγνωστα έως τώρα έργα κλασσικών γιγάντων όπως ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης και ο Ησίοδος.

Αόρατη με το κοινό φώς, η ξεβαμμένη μελάνη γίνεται καθαρά ορατή κάτω από υπέρυθρο φώς, με τεχνικές ανάλογες με την επισκόπηση από δορυφόρους.
Τα κείμενα της Οξφόρδης αποτελούν μέρος ενός μεγάλου αριθμού παπύρων που βρέθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα σε έναν αρχαίο σκουπιδότοπο της ελληνο-αιγυπτιακής πόλης του Οξυρύγχου.

Απομένουν χιλιάδες κείμενα να διαβαστούν μέσα στην επόμενη δεκαετία, περιλαμβανομένων έργων του Οβιδίου και του Αισχύλου.
Υπάρχουν περίπου 400,000 κομμάτια παπύρων φυλαγμένα σε 800 κιβώτια στην Βιβλιοθήκη Sackler της Οξφόρδης και αποτελούν το μεγαλύτερο όγκο κλασσικών ελλήνων χειρογράφων του κόσμου.
Οι ακαδημαϊκοί χαιρέτησαν με ενθουσιασμό την νέα ανακάλυψη η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση κατά 20% των σωζόμενων ελληνικών έργων.
Μέσα στα έως τώρα άγνωστα κείμενα που κατόρθωσαν να διαβάσουν με την τεχνική αυτή, περιλαμβάνονται τμήματα της χαμένης από καιρό τραγωδίας «Επίγονοι» του Σοφοκλή, μέρος μιας χαμένης νουβέλας του έλληνα συγγραφέα Λουκιανού του 2ου αιώνα, άγνωστο κείμενο του Ευριπίδη, μυθολογική ποίηση του ποιητή Παρθένιου του 1ου αι. π.Χ, έργο του Ησίοδου του 7ου αι., και ένα επικό ποίημα του Αρχίλοχου, ενός διαδόχου του 7ου αι. του Ομήρου, που περιγράφει γεγονότα που οδήγησαν στον Τρωικό πόλεμο.
«Είναι τα πιο φανταστικά νέα.
Υπάρχουν δύο πράγματα εδώ. Το πρώτο είναι πόσο φοβερά επηρέαζαν τις επιστήμες και τις τέχνες οι Έλληνες. Το δεύτερο είναι πόσο λίγα από τα γραπτά τους σώζονται » λένε οι άγγλοι επιστήμονες.

http://www.alfavita.gr/

4 σχόλια :

  1. ΤΟ ΣΛΟΓΚΑΝ σας που τελειώνει με το "είμαστε ελεύθεροι αυτόχθονες Έλληνες" θα ήθελα να σχολιάσω. Κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι παραπλανητικό και θα προσπαθήσω να αποδείξω τον λόγο: Στην πραγματικότητα ενώ κάνετε μια ΦΥΛΕΤΙΚΗ δήλωση ταυτότητας τα θέματα σας έχουν ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ταυτότητα. Άρα συγχέετε το ΦΥΛΕΤΙΚΟ με το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ που όμως είναι δύο πράγματα άλλης τάξης το καθένα. Το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ αφορά βασικές φιλοσοφικές ή/και θεολογικές αποδοχές (που κάνει ο άνθρωπος από ΕΠΙΛΟΓΗ όχι λόγω κάποιου βιολογικού μηχανισμού) για την φύση του σύμπαντος, του ανθρώπου, του Θεού καθώς και για το νόημα της ζωής που παράγει επιστήμη, τεχνολογία, τέχνη, ήθη και έθιμα και καθημερινότητα. Αυτή την λειτουργία σε κάθε πολιτισμό την κάνει η θρησκεία ή ο συνδυασμός των θρησκειών που κυριάρχησαν στις επιλογές ενός λαού στην ιστορία του. Το ΦΥΛΕΤΙΚΟ από την άλλη χρωματίζει επιβεβαιώνοντας ή αδυνατίζοντας τις επιλογές που στηρίζουν τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. Ο Ελληνικός λαός πέρασε από τον παγανισμό στην Ορθοδοξία και οι δύο αυτές θρησκευτικές αντιλήψεις θα τον ακολουθούν πάντα ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ. Εσείς γιατί έχετε μόνο θέματα που αφορούν την Αρχαία Θρησκεία και Πολιτισμό; ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΙΑ: δηλώνετε ανεξήθρησκοι ενώ είναι φανερή μια κλήση προς τον παγανισμό και ταυτοχρόνως μια (ΑΥΤ-)ΑΠΑΤΗ διότι ενώ δεν υπάρχει Πολιτισμός μη θρησκευτικός εσείς βαυκαλίζεστε πως είστε ΆΘΡΗΣΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Βεβαίως τα χαρακτηριστικά της φυλής επηρεάζουν τις απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα ο ΦΥΛΕΤΙΣΜΟΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ που στηρίζουν ένα πολιτιστικό εποικοδόμημα, δηλ άλλο το ένα άλλο το άλλο να μην μπερδεύουμε ΤΟ ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ. Δικαίωμα σας να το μπερδεύετε αν το θέλετε τόσο πολύ βέβαια ....Να ξέρετε όμως πως το μοντέλο αυτό, πιο ραφιναρισμένο βέβαια και με την χρήση του τοπιολογικού φυλετισμού ΠΡΟΥΠΑΡΧΕΙ εδώ και χρόνια ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΠΟΛΛΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑ για παράδειγμα στα γραφτά του ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ στο κείμενο για τον ζωγράφο Θεόφιλο. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Είδατε κανένα άλλον λαϊκό ζωγράφο να γεννάει το τοπίο της Λέσβου; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΓΕΝΝΑΝΕ ΛΑΙΚΟΥΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥΣ.
    Φανταστείτε αγαπητοί πως τουλάχιστον ο ΤΟΠΙΟΛΟΓΙΚΟΣ φυλετισμός ΕΧΕΙ κάποια μορφικά χαρακτηριστικά για να πατήσει κανείς....Ο σκέτος ΦΥΛΕΤΙΣΜΟΣ που είναι μια εντελώς αφηρημένη έννοια τι καρπούς άραγε να μπορεί να φέρει πέρα από ένα μεγάλο ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ; Σας αγαπώ καταλαβαίνω την αγωνία σας αλλά νομίζω πως πρέπει να το ψάξετε λίγο βαθύτερα. Καπετάν Μύγας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή για να είσαι ελεύθερος πολίτης δεν πρέπει να έχεις φυλετική και πολιτιστική ταυτότητα!
    Το πνεύμα των λόγων σου είναι κατανοητό από μία άποψη.
    Το ζητούμενο όμως είναι ακριβώς αυτό!
    Σε μία κοινωνία της νοητικής υποταγής, του πολυφυλετισμού, του καταναγκασμού και του ελέγχου, σε ένα περιβάλλον στο οποίο έχουν χαθεί οι ισορροπίες και το μέτρο το έχει αντικαταστήσει η υπερβολή, σε μία κοινωνία της οικονομικής, πνευματικής, πολιτιστικής ηθικής και αξιακής κρίσης, ο μόνος τρόπος για να επιβιώνεις ως Έθνος και να διατηρήσεις την οντότητα σου είναι αυτός της επίγνωσης της ταυτότητας σου και του πολιτισμού σου. Όταν διευρύνεις τους ορίζοντες σου διαμέσου της γνώσης και της Εθνικής αυτογνωσίας σου αυτομάτως καταργείς κάθε μορφή δουλείας και προκαταλήψεων κάθε αυθεντίας οι οποίες σε κρατούν δέσμιο και σου στερούν κάθε μορφή ελευθερίας.
    Αν είχες κάνει τον κόπο να περιηγηθείς στις σελίδες αυτού του ιστολογίου θα διαπίστωνες ότι ουδεμία σχέση έχει με παγανιστικές θρησκειολογίες, δεν είναι θεολογικό ούτε θεοκρατικό. Οι "Αυτόχθονες Έλληνες" είναι ένας ενημερωτικός αυτογνωστικός(σε προσωπικό- συλλογικό-εθνικό επίπεδο) χώρος ο οποίος προσπαθεί να αναδείξει τις βάσεις των ιδεών οι οποίες δημιούργησαν τον υπάρχοντα πολιτισμό, αν και σε παρακμή.
    Αν την προβολή των φιλοσοφικών θεμάτων και των φιλοσοφικών αναλύσεων της Ιστορίας μας και της Μυθιστορίας μας την συγκαταλέγεις στα πλαίσια της θρησκευτικής "λιτανείας" τότε δεν μπορούμε να συζητήσουμε διότι παρόλο το εύρος του πνεύματος σου δεν μπορείς να εννοήσεις τα ερεθίσματα που προσπαθούμε να περάσουμε. Το να προσπαθείς να προσεγγίσεις τις ιδιότητες των δυνάμεων που διέπουν το σύμπαν δεν σε κάνει αυτόματα θεοκρατικό και παγανιστή.
    Σε ευχαριστούμε πολύ αγαπητέ Καπετάν Μύγα για την τιμή της επίσκεψης σου και σε αγαπάμε κι εμείς αν και έχουμε πάψει προ πολλού να δίνουμε λογαριασμό για τις πράξεις μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ για την απάντηση σας και ΖΗΤΏ ΣΥΓΝΏΜΗ διότι πράγματι βιάστηκα να θεωρήσω πως τα πολιτιστικά σας θέματα σχετίζονται μόνο με τον Αρχαίο Παγανιστικό κόσμο, ενώ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ το είδα αμέσως μετά ...αλλά πλέον ήταν αργά.....ΟΜΩΣ έτσι και σεις πολύ φοβάμαι με παρεξηγήσατε και με πήρατε για κάποιο σύγχρονο ατομιστή Ντιντή που βρίσκει πως το αίτημα της πολιτιστικής και φυλετικής ταυτότητας του Λαού μας του περιορίζει την ελευθερία του. Και μου προσάπτετε αν κατάλαβα καλά το εξής συμπέρασμα: "Δηλαδή για να είσαι ελεύθερος πολίτης δεν πρέπει να έχεις φυλετική και πολιτιστική ταυτότητα!"
    Ίσα ίσα το αίτημα που θέτω με αγωνία είναι ακριβώς η πολιτιστική μας αυτοσυνειδησία με σεβασμό πάντα στην ατομικότητα χωρίς να θεωρώ πως το ένα αναιρεί το άλλο. Δυστυχώς όμως οι νεοέλληνες από την ίδρυση του Νεοελληνικού κράτους κάτι πάθαμε και η δυνατότητα μας για αυθεντική δημιουργία ΣΑΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑ (λέω ΣΑΝ -προσοχή) στην ύστερη τουρκοκρατία-ΤΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΕΚΕΙ ΣΤΑΜΑΤΑΝΕ. Θεωρώ επομένως πως το πρόβλημα θα πρέπει να βρίσκεται μάλλον στα ιδεολογήματα που στήριξαν την ίδρυση του Νεοελληνικού κράτους. Ένα από αυτά είναι λοιπόν κατά την ταπεινή μου γνώμη η σύγχυση ΦΥΛΕΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ που παρατηρούμε σε πολλούς εκπροσώπους της γενιάς του τριάντα (της οποίας είδαμε τους καρπούς) και βλέπω δυστυχώς να συνεχίζεται στο σλόγκαν και στον τίτλο του Μπλογκ σας. Όχι όμως τόσο στην πρακτική σας με την πλούσια αρθρογραφία οφείλω να ομολογήσω...η οποία και εύρος έχει και ασχολείται με τα βασικά ερωτήματα που θεμελιώνουν τον Ελληνικό πολιτισμό. ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΣΑ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ μια ΤΆΣΗ στο Μπλογκ να λησμονείται πως ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (όπως κάθε πολιτισμός άλλωστε) αποτελεί πρόταση για όλους τους ανθρώπους και όλες τις φυλές. ΕΠΙΣΗΣ ΒΛΈΠΩ μια τάση να λησμονείται το ΕΥΡΟΣ ΠΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΗΔΗ ΕΧΕΙ με τις διάφορες φυλές που τον υπηρετούν εκτός από την Ελληνική φυλή, που τον χρωματίζουν με τα δικά τους φυλετικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα αν βάλουμε τα έργα του ζωγράφου Θεόφιλου δίπλα στα έργα του Γεωργιανού ζωγράφου Νικόλα Πιροσμάνι βλέπουμε πως πρόκειται για έργα εκπροσώπων ενός κοινού πολιτισμού αλλά διαφορετικής φυλετικής ψυχοσύνθεσης. ΌΜΩΣ ΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΞΕΡΕΙ Ή ΕΧΕΙ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑ ΠΙΡΟΣΜΑΝΙ? ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κανένας γιατί; ΜΗΠΩΣ διότι χέζουμε την απλωσία του πολιτισμού μας και όταν δεν είμαστε τελείως δυτικόπληκτοι, περιοριζόμαστε στα φυλετικά χαρακτηριστικά μας (με κάποια ματαιοδοξία θα έλεγα) που είναι απλά ένας χρωματισμός; Μήπως η φυλετική αναζήτηση χρησιμοποιείται για να καλύψει την απόλυτη αλλοτρίωση που έχουμε υποστεί στον πολιτιστικό τομέα από την Δύση; Στην περίπτωση πάντως της γενιάς του Τριάντα η περιβόητη "Ελληνικότητα" αυτό ήταν: Ένας φυλετικός χρωματισμός πολιτιστικών προϊόντων ευρωπαϊκής κατά βάσιν εμπνεύσεως. Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ πάλι....δεν απορρίπτω τα φυλετικά χαρακτηριστικά....λέω απλά πως μέχρι τώρα το Νεοελληνικό κράτος απέτυχε να παράγει αυθεντικό πολιτισμό γιατί μπέρδεψε το φυλετικό με το πολιτιστικό για να κρύψει την πολιτιστική αλλοτρίωση της από τον Δυτικό πολιτισμό. ...Δεν ξέρω.....σας φαίνονται μπούρδες αυτά που λέω; Μήπως δεν τα εκφράζω καλά; Να μιλάω με παραδείγματα μόνο; Με ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις σας και πάλι ζητώ συγνώμη που σας πήρα για "ΑΛΛΟΥΣ". Με αγάπη Καπετάν Μύγας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τις απόψεις σου αγαπητέ Καπετάν Μύγας προσπαθούμε να τις κατανοήσουμε!
    Κατά την γνώμη μου ο Ελληνικός πολιτισμός δέχεται επιρροές εδώ και χιλιάδες χρόνια από Ανατολή και Δύση και τείνει να χάσει την ταυτότητα του. Στον Νεοέλληνα παρατηρούμε τις πολιτισμικές επιρροές της Ανατολής οι οποίες πέρασαν στα γονίδια του και το συλλογικό ασυνείδητο του ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να υιοθετήσει τις τάσεις της Δύσης, διότι τις θεωρεί εκσυγχρονιστικές και μοντέρνες με αποτέλεσμα να έχει εκφυλιστεί σε ακραίο βαθμό. Το φαινόμενο αυτό το παρατηρούμε σε όλες τις εκδηλώσεις τους ξεκινώντας από την απλή καθημερινότητα του έως και τις πολιτιστικές του επιλογές. Αυτό το ρεύμα του έχουν επιβάλλει και αυτό ακολουθεί. Με την ίδια ευκολία που αρνείται τις αυτούσιες καταβολές του, δέχεται τις εισαγόμενες με αποτέλεσμα να παρατηρούμε το φαινόμενο της ξενομανίας που εγώ προσωπικά δεν το έχω εντοπίσει σε τόσο μεγάλο βαθμό σε άλλους λαούς, ως εκ τούτου είναι απόλυτα φυσιολογικό ο Νεοέλληνας να γνωρίζει τον Πικάσο και να μην γνωρίζει τον Πιροσμάνι, όπως γνωρίζει τον Αϊνστάιν και δεν γνωρίζει τον Καραθεοδωρή και τον Τέσλα. Συμβαίνει όμως και το αντίθετο, γνωρίζει τον Κρισναμούρτι και τον Δαλάϊ Λάμα ενώ αγνοεί τους Έλληνες λόγιους όπως γνωρίζει τον Κοπέρνικο και αγνοεί τον Αρίσταρχο.
    Τι θέλω να πω με αυτό; ότι εδώ πασχίζουμε να γνωρίσουμε τους εκπροσώπους του αυτού καθεαυτού δικού μας πολιτισμού, της Πατρώας κληρονομιάς μας διότι έχουμε αναλωθεί γνωρίζοντας περισσότερο του Δυτικούς όπως αναφέρεις.
    Σαφώς ο Ελληνικός Πολιτισμός (όπως κάθε πολιτισμός) αποτελεί πρόταση για όλους τους πολιτισμούς και όλες τις φυλές και αν δούμε αυτό το φαινόμενο στο βάθος του χρόνου θα παρατηρήσουμε ότι δεν χωράει αμφιβολία ότι οι επιρροές του στους άλλους λαούς επιστρέφουν στον δικό μας πολιτισμό με την μορφή αντιδάνειου. Δεν απορρίπτουμε τους φυλετικούς χρωματισμούς των άλλων λαών αρκεί να μην αλλοιώνουν τα δικά μας χαρακτηριστικά διότι έτσι πέφτουμε στην παγίδα μίας πολυπολιτισμικής κουλτούρας χάνοντας την δική μας.
    Οι Έλληνες υπήρξαμε ανέκαθεν ένας λαός που αγκάλιαζε όλους τους λαούς του κόσμου και σεβόταν τους εκάστοτε πολιτισμούς τους κι εμείς από αυτό το βήμα το ίδιο πρεσβεύουμε και υποστηρίζουμε! Ο ιστότοπος αυτός όμως έχει γεννηθεί μέσα στα συντρίμμια της παρακμής και της δυστυχίας που έχουν προκαλέσει τα δυσάρεστα γεγονότα που ραγδαία εξελίσσονται σε όλο τον πλανήτη, της ψυχικής κατάπτωσης, της αμάθειας, του ψέματος και της παραπληροφόρησης, της Νέας Τάξης της Παγκοσμιοποίησης και του Πολυπολιτισμού, προσπαθώντας να κρατήσουμε υψηλά το φρόνημα και το ανάστημα μας, να αναδείξουμε τα στοιχεία που μας ενώνουν και τονίζοντας αυτά που μας διχάζουν.
    Μακάρι να είχαμε την πολυτέλεια να μπορούσαμε να ασχοληθούμε με περισσότερα πολιτιστικά θέματα! Ίσως να το καταφέρουμε όταν αυξηθεί και τον ανθρώπινο μας δυναμικό....

    Δεν χρειάζεται να ζητάς συγνώμη αγαπητέ Καπετάν Μύγα, διότι δεν μοιράζουμε συγχωροχάρτια! Απλοί άνθρωποι είμαστε με προβληματισμούς, ανησυχίες και πολλές αγωνίες που μέσα στην χαοτική κατάσταση που μας ταλανίζει και λυπούμαστε πολύ για την έκβαση αυτής της πρώτης επαφής μας...
    Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...