Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Δημόσιος Φορέας Υδρογονανθράκων

Νίκος Λυγερός 

Προεδρικό διάταγμα



Αφού οι περισσότεροι δεν έχουν διαβάσει, και μάλλον καταλάβει, το Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στις 10 Φεβρουαρίου 2012, αποφασίσαμε να το αναδείξουμε, για να μην ακούμε πια άσχετες απόψεις με το θέμα της ΑΟΖ. Διότι ακόμα κι αν ο καθένας πιστεύει πια πως πρέπει να γίνει η θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ, μερικοί αναρωτιούνται αν οι οικονομικές απολαβές θα καταλήξουν όντως στην Ελλάδα. Η απάντηση είναι απλή και επίσημη και είναι η ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων Α.Ε. Ο σκοπός αυτής της εταιρίας είναι ξεκάθαρος και τριπλός.
α) Η διαχείριση για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου των αποκλειστικών δικαιωμάτων του στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις χερσαίες, υπολίμνιες και υποθαλάσσιες περιοχές, στις οποίες η Ελληνική Δημοκρατία ασκεί κυριαρχία ή κυριαρχικά … δικαιώματα.

β) Η διαχείριση, ο έλεγχος και η παρακολούθηση όλων των σχετικών συμβάσεων που έχουν συναφθεί στο παρελθόν από το Δημόσιο ή για λογαριασμό αυτού με τρίτους.

Εδώ αντιλαμβανόμαστε ότι το Προεδρικό Διάταγμα λειτουργεί κυριολεκτικά σαν σκούπα, για όλες τις περιπτώσεις του παρελθόντος και τις μαζεύει σε ένα ενιαίο πλαίσιο για να υπάρχει μια μοναδική επίβλεψη από το ελληνικό κράτος.

γ) Η διερεύνηση και αξιολόγηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες, καθώς και ο προγραμματισμός της ανάθεσης και η επίβλεψη εργασιών διερεύνησης και αξιολόγησης του δυναμικού αυτής.

Αυτό το σημείο αφορά βέβαια το στάδιο της οριοθέτησης, της οικοπεδοποίησης, της εξόρυξης και της εκμετάλλευσης.

Η διάρκεια της εταιρίας ορίζεται σε 99 έτη. Για το Μετοχικό Κεφάλαιο εκδίδεται μια μετοχή, ονομαστική, υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία είναι αμεταβίβαστη, πράγμα το οποίο σημαίνει χειροπιαστά ότι δεν μπορεί κανείς να την ξεπουλήσει. Με άλλα λόγια, το Προεδρικό Διάταγμα εξασφαλίζει τα κρατικά μας δικαιώματα.

Η ανάγνωση του Προεδρικού Διατάγματος επιτρέπει να παρουσιασθεί και το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Τα κριτήρια επιλογής του αποτελούν την τρίτη παράγραφο.

Με αυτά τα δεδομένα που θα έπρεπε να είναι περισσότερο γνωστά, βλέπουμε ότι το πλαίσιο της θέσπισης της ΑΟΖ είναι απόλυτα ξεκάθαρο για τους υδρογονάνθρακες και θα ήταν καλό να είναι η βάση της οποιαδήποτε συζήτησης πάνω σε αυτό το θέμα, αλλιώς δεν έχει νόημα. Με αυτό το Προεδρικό Διάταγμα έχουμε την σύγκλιση των κομμάτων, αφού η ΑΟΖ θα είναι όντως για την πατρίδα μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...