Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Το έχουν κουράσει οι δανειστές με τις απειλές πριν από κάθε έλευση της Τρόικας


Είναι πλέον τόσο συνηθισμένοι οι τρόποι των δανειστών να πιέζουν την Ελλάδα, κάθε φορά που έρχεται η Τρόικα στην Ελλάδα, καταντάει αστεία η όλη προσπάθεια.

Λίγες ημέρες προτού έρθει η τρόικα για συζητήσεις που αφορούν το πρόγραμμα της Ελλάδας αλλά και τη δόση των 30 δις μέσα στον Αύγουστο, από παντού ακούγονται «κανονιές» κατά της χώρας μας. Για το πόσο άχρηστοι είμαστε, πως θα μας κόψουν τη χρηματοδότηση, πώς θα επιστρέψουμε στη δραχμή και άλλα τέτοια. Αν έχουν πάρει τις αποφάσεις τους ας το κάνουν να πάμε παραπέρα, αλλιώς καταντά γελοία κάθε τέτοια κουβέντα.

Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» που είναι η φωνή της γερμανικής κυβέρνησης και κυκλοφορεί σήμερα, μας ενημερώνει ότι το ΔΝΤ «άφησε να εννοηθεί προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν θα συμμετάσχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα». Το δημοσίευμα προσθέτει επίσης ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει ήδη τον Σεπτέμβριο».Σύμφωνα με το περιοδικό, «η υπομονή του ΔΝΤ με την Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος της», ενώ «υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου έκαναν γνωστό στην ηγεσία της ΕΕ ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται πλέον να διαθέσει περαιτέρω χρήματα για την βοήθεια προς την Ελλάδα».
Το περιοδικό αναφέρει ότι αυτή την περίοδο η τρόικα εξετάζει κατά πόσο η χώρα εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις και υποστηρίζει ότι είναι ήδη βέβαιο πως η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν μπορεί να μειώσει το χρέος της χώρας στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως έχει συμφωνηθεί. «Εάν η χώρα λάβει περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τους στόχους της, αυτό θα συνεπάγεται, βάσει των εκτιμήσεων της τρόικας, επιπλέον βοήθεια μεταξύ 10 και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ», επισημαίνεται και τονίζεται ότι «πολλές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν είναι πλέον διατεθειμένες να επωμιστούν νέα βάρη της Ελλάδας, ενώ χώρες όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία έχουν συνδέσει τη δική τους βοήθεια με την συμμετοχή του ΔΝΤ».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει το δημοσίευμα, «ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κρίνεται πλέον στις χώρες της Ευρωζώνης ως διαχειρίσιμος». Για να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης προς άλλες χώρες, θέλουν οι κυβερνήσεις, σύμφωνα με το Spiegel, να περιμένουν την έναρξη λειτουργίας του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ΕSΜ, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να γίνει πριν από την έκδοση της απόφασης του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Το περιοδικό αναφέρεται ακόμη στο ομόλογο που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα τον Αύγουστο: «Κανονικά η Αθήνα θα έπρεπε να πληρώσει στις 20 Αυγούστου 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η λύση θα μπορούσε να δοθεί με εξόφληση του δανείου από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης.
Από την άλλη, ο Γενικός Γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ προτείνει το ελληνικό κράτος να ξεκινήσει να πληρώνει το 50% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων και άλλα έξοδα σε δραχμές, προκειμένου η επιστροφή στο παλιό νόμισμα να γίνει ήπια και όχι με «σκληρή τομή».

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην “Welt am Sonntag”, ο κ. Ντόμπριντ επαναφέρει το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, με συγκεκριμένα βήματα.

Στην περίπτωση της Αθήνας, «φτάσαμε στο όριο υποστολής. Δεν πρέπει να δοθεί περαιτέρω βοήθεια. Για την Ελλάδα υπάρχουν άλλες λογικές εναλλακτικές. Χρειαζόμαστε επειγόντως έναν οδικό χάρτη για την Ελλάδα, ο οποίος θα ρυθμίζει την έξοδο από την ΟΝΕ, αλλά και την δυνατότητα επανένταξης, εφόσον πληρούνται τα απαραίτητα κριτήρια.

Προφανώς οι ξένοι παίζουν το παιχνίδι του μαστιγίου και του καρότου, όμως, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείς το μαστίγιο λες και έχεις απέναντί σου έναν σκλάβο.

Η Ελλάδα τα προηγούμενα δύο χρόνια έκανε μεγάλες θυσίες και οι πολίτες της έχουν πιάσει πάτο. Αν κάποιοι υποκινούμενοι ξένοι, στη Γερμανία ή στην Ουάσιγκτον έχουν αποφασίσει να μας αφήσουν να καταρρεύσουμε ας το κάνουν τώρα. Σίγουρα θα χάσουμε κι εμείς, αλλά σίγουρα θα χάσουν κι αυτοί.

antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...