Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ο Μπερλουσκόνι απειλεί με πρόωρες εκλογές και … λιρέτα


Σε μια συγκυρία όπου κυριαρχεί η αγωνία για την επέκταση της ευρωπαϊκής κρίσης στην Ιταλία και την Ισπανία, με το κόστος δανεισμού των δύο αυτών κρατών να αυξάνει και τον συσχετισμό ανάμεσα στα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα να ενισχύεται, ο πρώην  πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του και να επανέλθει στο προσκήνιο ανακινώντας θέμα πρόωρων εκλογών. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προειδοποίησε σε συνέντευξή του ότι το κόμμα του χάνει ψηφοφόρους με τη στήριξη που παρέχει στα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Μόντι, υπονόησε ότι ενδέχεται να αποσύρει τη στήριξή του από αυτήν πριν τη λήξη της θητείας της το 2013 και μίλησε για τα πολλά πλεονεκτήματα του εθνικού νομίσματος – γινόμενος ο πρώτος Ευρωπαίος πολιτικός που αμφισβητεί ευθέως το ευρώ.
Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός άσκησε κριτική στις αυξήσεις των φόρων και την εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας από την τεχνοκρατική κυβέρνηση του Μάριο Μόντι. «Την ημέρα που θα σταματήσουμε να στηρίζουμε την τεχνοκρατική κυβέρνηση θα ξανακερδίσουμε τους ψηφοφόρους μας» δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Wall Street Journal .
Η στάση του Μπερλουσκόνι έχει σημασία για την Ιταλία και την Ευρώπη, αφού μπορεί να παραιτήθηκε μεν από την κυβέρνηση, ωστόσο παραμένει πρόεδρος του κόμματός του που είναι το κόμμα που στηρίζει την τεχνοκρατική κυβέρνηση Μόντι στο Κοινοβούλιο με τις περισσότερες ψήφους και μπορεί, αν θελήσει, να τη ρίξει ανά πάσα στιγμή.
Για 8 μήνες ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός είχε κρατήσει χαμηλό προφίλ απέναντι στην κυβέρνηση Μόντι που προωθούσε μέτρα λιτότητας με στόχο να πείσει τους επενδυτές ότι η Ιταλία είναι δεσμευμένη στην αποπληρωμή ύψους 1,9 τρις  χρέους της. Τώρα όμως, η κατάσταση έχει αλλάξει. Αφενός έχει αρχίσει η φυγή των επενδυτών από την αγορά των ιταλικών ομολόγων, αφετέρου πολλοί ιταλικοί δείκτες υποδεικνύουν μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση, και κατά τρίτον έχει αυξηθεί ο συσχετισμός ανάμεσα στα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα – σε 0.9 – πράγμα που σημαίνει ότι παρά τις διαφορές ανάμεσα στις δύο οικονομίες, οι δύο τίτλοι ακολουθούν σχεδόν παράλληλη πορεία. Πολλοί στις αγορές θεωρούν ότι η άνοδος του κόστους δανεισμού του ισπανικού δημοσίου που πρέπει να αναχρηματοδοτήσει χρέος 36 δις ευρώ ως τα τέλη του έτους θα υποχρεώσει την Ισπανία σε ένα πλήρες πρόγραμμα ευρωπαϊκής διάσωσης και πως καθώς στη συνέχεια θα μείνει η Ιταλία μόνη της, ως το τελευταίο υποψήφιο ντόμινο της ευρωπαϊκής περιφέρειας, οι πάντες θα στρέψουν τα μάτια τους επάνω της. Για αυτό το λόγο η συγκυρία θεωρείται οριακή, έτσι ο Μπερλουσκόνι και άλλοι Ιταλοί πολιτικοί αποφάσισαν να επανέλθουν στο προσκήνιο.
Στη συνέντευξή του ο Μπερλουσκόνι άσκησε για πρώτη φορά ευθεία και δημόσια κριτική στην κυβέρνηση Μόντι. «Αν συνεχίσουμε με τις πολιτικές της κυρίας Μέρκελ», είπε, «θα καταλήξουμε σε ένα επιδεινούμενο υφεσιακό σπιράλ. Πρόκειται πράγματι για λάθος πολιτική», κατέληξε. Ο αρχηγός του Κόμματος της Ελευθερίας, που είχε  παραιτηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, εξήρε τις κινήσεις του Μάριο Μόντι για την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωζώνης και για τη δημιουργία ευρωομολόγου. Θεώρησε ωστόσο τις αυξήσεις φόρων που η κυβέρνηση αυτή επέβαλε ως ‘υπερβολικές’ ενώ παράλληλα την έψεξε ότι έχει μείνει πίσω στις προσπάθειες για μείωση των δημοσίων δαπανών και για μεταρρυθμίσεις στις αγορές απασχόλησης και στο δικαστικό σύστημα. «Θα διατηρήσουμε τη στήριξή μας όσο η κυβέρνηση παρουσιάζει στη βουλή νομοσχέδια που δεν είναι ενάντια στην ατζέντα μας και που θεωρούμε πως είναι προς όφελος της χώρας», πρόσθεσε ο Μπερλουσκόνι. Τέλος, έσκασε κι ένα … κανόνι εναντίον του ευρώ, παρατηρώντας πως αν η Ιταλία υποχρεώνονταν να βγει από την Ευρωζώνη, η εξαγωγική της  οικονομία θα επανακτούσε τη δυναμική της από τα ‘πολλά πλεονεκτήματα’ του δικού της νομίσματος, παραπέμποντας συγκεκριμένα στη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματος και την ενίσχυση της ζήτησης για τα εγχώρια προϊόντα.
Η κυβέρνηση Μόντι αρνήθηκε να σχολιάσει τις παρατηρήσεις του πρώην πρωθυπουργού, αλλά ο ίδιος ο Μάριο Μόντι υπερασπίστηκε την πολιτική του τονίζοντας πως οι αυξήσεις φόρων και οι μειώσεις των συντάξεων ήταν απαραίτητες για να μην έχει έλλειμμα ο προϋπολογισμός της Ιταλίας το 2013 – μια δέσμευση της Ρώμης προς τις ευρωπαϊκές αρχές και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι ιταλικές εκλογές είναι κανονικά να γίνουν τον Απρίλιο του 2013, αλλά καθώς φαίνεται αρκετά πολιτικά κόμματα εξετάζουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Μόντι αυτή τη στιγμή βλέπουν την εκλογική επιρροή τους να ξεφτάει μήνα το μήνα. Στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου το Κόμμα της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι τα πήγε μάλλον άσχημα, ενώ μεγάλη νίκη κατέγραψε το Κίνημα των Πέντε Αστεριών του Μπέπε Γκρίλο που καταγγέλλει τη γερμανικής κοπής λιτότητα η οποία έχει επιβληθεί στην Ιταλία – και όχι μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...