Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Ξεκινάει και επίσημα η Τουρκία δράση κατά της Συρίας! Τι κρύβει η αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ στην 'Αγκυρα

O Eρντογάν δεσμεύεται να συνεισφέρει στην "απελευθέρωση της Συρίας από τη δικτατορία του Άσαντ"!

RT News

26 Ιουνίου 2012
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Η Άγκυρα δήλωσε ανοιχτά ότι θα στηρίξει τους μισθοφόρους αντάρτες της Συρίας, και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε κίνηση του Συριακού Στρατού να πλησιάσει τα τουρκικά σύνορα θα πρέπει να θεωρηθεί ως απειλή και θα αντιμετωπιστεί ως στρατιωτικός στόχος.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν από τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε αγόρευσή του στην τουρκική Βουλή, ενώ εξηγούσε ότι η κυβέρνησή του χειρίζεται ακόμα το ζήτημα της κατάρριψης του τουρκικού στρατιωτικού αεροσκάφους την περασμένη εβδομάδα από τις συριακές Ε.Δ., λίγη ώρα μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου της Συρίας.


Ο Ερντογάν επιτέθηκε κατά της Συρίας, λέγοντας ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και αποκαλώντας τη συριακή κυβέρνηση "δικτατορική κυβέρνηση τυράννων". Επίσης κατηγόρησε τους Σύριους αξιωματούχους για εχθρικές ενέργειες αμέσως μετά το περιστατικό.

Κατά την αγόρευσή του, ο Ερντογάν επανέλαβε μια προηγούμενη εκτίμησή του: ότι "το αεροπλάνο καταρρίφθηκε αφού είχε εξέλθει από τον εναέριο χώρο της Συρίας",τονίζοντας ότι "η Τουρκία έχει αποδείξεις για αυτό"

Η Συρία επιμένει ότι το αεροπλάνο ήταν ακόμα μέσα στον εναέριο χώρο της, όταν οι αεροπορικές δυνάμεις της χώρας το κατέρριψαν, αναφέροντας επίσης ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από πυροβόλο όπλο με μέγιστη εμβέλεια το ανώτατο όριο των 2,5 χιλιομέτρων και όχι από μεγαλύτερου βεληνεκούς πύραυλο, µε κατευθυνόµενα βλήµατα επιφανείας-αέρος.

Επίσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι"συριακά ελικόπτερα παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο 5 φορές πρόσφατα", υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική απάντηση στα εν λόγω περιστατικά ήταν διαφορετική. 

Σύριοι αξιωματούχοι, απ' εναντίας, δήλωσαν ότι η παραβίαση του εναέριου χώρου της την περασμένη Παρασκευή αποτελεί μόνο μία από μια σειρά παρόμοιων περιπτώσεων παραβιάσεων από τουρκικά αεροσκάφη.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι "υπονομεύει το ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ", το οποίο απέτυχε να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός στη χώρα. Δεσμεύτηκε επίσης ότι η Τουρκία θα παράσχει "κάθε δυνατή υποστήριξη για την απελευθέρωση της Συρίας από τη δικτατορία της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ".

Το ΝΑΤΟ καταδικάζει την κατάρριψη του στρατιωτικού αεροπλάνου και υποβαθμίζει το περιστατικό

Κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ συνήλθαν σε έκτακτη σύσκεψη σήμερα, Τρίτη, για να συζητήσουν το περιστατικό της κατάρριψης. Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσενκαταδίκασε της ενέργειες της Συρίας, αποκαλώντας την κατάρριψη του τουρκικού αεροπλάνου "απαράδεκτη", και δεσμεύτηκε ότι το ΝΑΤΟ θα στηρίξει τη χώρα-μέλος του, Τουρκία.

Ο Ρασμούσεν δήλωσε επίσης ότι η Δύση συνιστά στη Συρία να μην αποτολμήσει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, αλλά προσπάθησε συγχρόνως να υποβαθμίσει την ένταση, λέγοντας ότι αν αυτό συμβεί, το ΝΑΤΟ "θα παρακολουθεί την κατάσταση", αντί να προβεί σε απειλές για στρατιωτική επέμβαση.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ είπε επίσης ότι το άρθρο 5 του Χάρτη του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει την αντιμετώπιση μιας επίθεσης εναντίον ενός μέλους της συμμαχίας ως επίθεσης εναντίον όλων των μελών της, δεν θα επικληθεί κατά τη συνεδρίαση.

Η σημερινή έκτακτη σύσκεψη του ΝΑΤΟ έλαβε χώρα με πρωτοβουλία της Τουρκίας, δυνάμει του άρθρου 4 του καταστατικού, που επιτρέπει σε ένα μέλος να προσφύγει στους συμμάχους, αν θεωρεί ότι απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα ή η εθνική του ασφάλεια. 

Στο παρελθόν, παρόμοιες διαβουλεύσεις έλαβαν χώρα μόνο μία φορά, το 2003, για να συζητηθεί ο πόλεμος εναντίον του Ιράκκαι πάλι κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας.

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους





ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ



Τι κρύβει η υποκριτική και αναγκαστική “αλληλεγγύη” του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...