Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Ύποπτος ο θάνατος του Τουργκούτ Οζάλ, σύμφωνα με έκθεση

Ζητούν την εκταφή των λειψάνων του Οζάλ για να διερευνηθεί εάν δολοφονήθηκε
Το Συμβούλιο Κρατικής Επιθεώρησης στην Τουρκία εξέδωσε την έκθεση που του είχε ανατεθεί αναφορικά με το θάνατο του πρώην Προέδρου της χώρας, Τουργκούτ Οζάλ.Οπως μεταδίδεται από τουρκικά ΜΜΕ, στην έκθεση χαρακτηρίζεται «ύποπτος» ο θάνατος του Οζάλ και εκφράζεται απορία γιατί δεν ακολούθησε αμέσως μετά το θάνατο του, έρευνα στο Προεδρικό Μέγαρο και στα γραφεία  του Προέδρου για εξακρίβωση στοιχείων και, επίσης, γιατί δεν έγινε νεκροψία.
Ζητούν την εκταφή των λειψάνων του Οζάλ για να διερευνηθεί εάν δολοφονήθηκε 
Επισήμως ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας πέθανε από έμφραγμα - η χήρα του λέει ότι δημητηριάστηκε με λεμονάδα
Ο Οζάλ πέθανε στις 17 Απριλίου 1993, σε ηλικία 65 ετών, από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σύμφωνα με την επίσημη ιατροδικαστική γνωμάτευση



Επίσημη έρευνα που διεξήχθη για τα αίτια του θανάτου του Τουργκούτ Οζάλ κατέληξε στο πρώτο συμπέρασμα, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, ότι ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας «είναι ύποπτος» και γι' αυτό θα ζητηθεί άδεια από τις Αρχές να γίνει εκταφή των λειψάνων του.

Ο Οζάλ πέθανε στις 17 Απριλίου 1993, σε ηλικία 65 ετών, από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σύμφωνα με την επίσημη ιατροδικαστική γνωμάτευση, αλλά και την γνωμάτευση του προσωπικού του ιατρού.

Ωστόσο έκτοτε η οικογένειά του ισχυρίζεται ότι έχει λόγους να πιστεύει ότι ο πρώην πρωθυπουργός ( την περίοδο 1983 - 1989) και κατόπιν πρόεδρος της χώρας ( την περίοδο 1989 - 1993) έπεσε θύμα δολοφονίας. Ηταν, λένε, απολύτως υγιής, δεν έπασχε από κανένα χρόνιο νόσημα, και δεν είχε παραπονεθεί ποτέ για οποιαδήποτε ενόχληση ιατρικής φύσεως.

Η χήρα του, η Σεμρά Οζάλ, λέει ότι οι δολοφόνοι χρησιμοποίησαν δηλητηριασμένη λεμονάδα και είχαν στόχο να ακυρώσουν φιλόδοξο σχέδιό του για μία συνομοσπονδία της Τουρκίας με κράτη που έχουν τουρκμενικό πληθυσμό.
Επίσης η ίδια έχει καταγγείλει ότι δείγματα αίματος που θα χρησιμοποιούνταν για ιατροδικαστικές αναλύσεις χάθηκαν ή παρέπεσαν.

Την εντολή για τη σύγχρονη έρευνα σχετικά με τον θάνατο του πολιτικού που, μεταξύ άλλων, άνοιξε το δρόμο στις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων επιχειρήσεων του τουρκικού δημόσιου τομέα έδωσε ο ίδιος ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ.
http://newsite.kathimerini.com.cy
http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...