Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Σόιμπλε: Αναπόφευκτα τα νέα μέτρα στην Ελλάδα


«Οι Έλληνες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν ό,τι θέλουν» αλλά τα σκληρά μέτρα είναι αναπόφευκτα, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Stern, αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύτηκαν.

«Οι Έλληνες είναι πραγματικά ελεύθεροι να επιλέξουν ό,τι θέλουν. Στην πραγματική κατάσταση της χώρας, η οποία -λόγω δεκαετιών αποτυχημένης οικονομίας- βρίσκεται σε επώδυνη κρίση, το οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει τίποτα. Θα χρειαστεί να ληφθούν σκληρά μέτρα», επισημαίνει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Σόιμπλε εκφράζει πάντως τη συμπόνια του για τους Έλληνες που υποφέρουν. Στην Ελλάδα «οι μικροί υποφέρουν, αλλά οι πλούσιοι έχουν δέσει τον γάιδαρό τους», λέει ο Γερμανός υπουργός και σημειώνει: «Λυπάμαι πολύ για τους ανθρώπους στον δρόμο, αλλά δεν μπορώ να τους γλιτώσω».


Αναφερόμενος στη μείωση του κατώτατου μισθού, παραδέχεται ότι «είναι δύσκολο κάποιος να τον μειώσει, όταν σκέφτεται κανείς τους αμέτρητους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής», ωστόσο προσθέτει πως «αν η χώρα θέλει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, [ο κατώτατος μισθός] πρέπει να μειωθεί». Διευκρινίζει μάλιστα πως πρόκειται για μείωση στο επίπεδο της Ισπανίας.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Σόιμπλε απορρίπτει την πρόταση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για τη δημιουργία ευρωπαϊκού Ταμείου Αποπληρωμής Χρεών για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, επικαλούμενος τις ευρωπαϊκές συνθήκες αλλά και τον όρο «no-bail-out».

«Χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική, δεν μπορούμε να έχουμε κοινοτικοποίηση των ευθυνών. Διαφορετικά, μια χώρα θα δημιουργούσε χρέη σε βάρος των άλλων. Αυτό δεν γίνεται. Όποιος πληρώνει, πρέπει και να αποφασίζει», υποστηρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...