Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Πυκνώνουν τα σύννεφα για Ιράν

Την ώρα που η ΕΕ αποφάσισε την επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο από την 1η Ιουλίου, οι Αμερικανοί ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία. Η Ουάσιγκτον φοβάται κλείσιμο των στενών του Ορμούζ από την Τεχεράνη, μια εξέλιξη που θα προκαλούσε «έκρηξη» των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως. Επικίνδυνα ανεβαίνουν οι τόνοι ανάμεσα στη Δύση και στο Ιράν τα τελευταία 24ωρα, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε... επιχειρησιακό επίπεδο.
Πράγματι, λίγες ώρες μετά την απόφαση της ΕΕ να προχωρήσει τελικά στην επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο από την 1η Ιουλίου, παρά την έκκληση της Ελλάδας για πιθανή καθυστέρηση, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως τέσσερα ναρκαλιευτικά κατέπλευσαν στον Περσικό Κόλπο. Την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη άφηνε υπόνοιες για πιθανό κλείσιμο των στενών του Ορμούζ, μια εξέλιξη που θα οδηγούσε σε κατακόρυφη αύξηση των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως.


Οπως επεσήμαιναν χθες τα ΜΜΕ, στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αποφασίστηκε και τυπικά η επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο από την 1η Ιουλίου και αυτό παρά της πιέσεις που ασκούσε η Αθήνα για παράταση της εφαρμογής της πανευρωπαϊκής απαγόρευσης, υποστηρίζοντας πως η χώρα μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών. Ωστόσο, παράλληλα με τις αποφάσεις της ΕΕ που στοχεύουν στον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, το θερμόμετρο άγγιξε κόκκινο και στον Περσικό Κόλπο.

Οπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, τέσσερα ναρκαλιευτικά εστάλησαν ήδη από το Σάββατο στον Κόλπο για να ενισχύσουν τον Πέμπτο Στόλο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και να εγγυηθούν την ασφάλεια στην περιοχή, στην οποία και θα παραμείνουν για τους επόμενους επτά μήνες.
Η κίνηση αυτή των ΗΠΑ οφείλεται, σύμφωνα με πηγές των αμερικανικών ΜΜΕ, στους φόβους που έχουν ανακύψει για πιθανή επικείμενη απόπειρα της Τεχεράνης να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ εάν η Δύση αποφασίσει να εμποδίσει τις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, οι ΗΠΑ εξέλαβαν ως «ξεκάθαρο μήνυμα» για τις προθέσεις της Τεχεράνης τις πρόσφατες δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του στρατού ξηράς του Ιράν Αχμάντ Ρεζά Πουρνταστάν, ο οποίος -σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ISNA- υποστήριξε πως «το Ιράν θα μπορούσε να ''χρησιμοποιήσει'' τη δυνατότητα διέλευσης των πλοίων από τα στενά του Ορμούζ για να προασπίσει τα συμφέροντά του».
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΗΠΑ
Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες
«Κρίσιμο» χαρακτηρίζουν πηγές των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων το επόμενο διάστημα για την ασφάλεια στην περιοχή του Κόλπου, καθώς επισημαίνουν πως θα φανεί τις επόμενες ημέρες εάν η Τεχεράνη θα επιχειρήσει να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης, από τα Στενά του Ορμούς πέρασε πέρυσι το ένα τρίτο του πετρελαίου που διακινήθηκε διά θαλάσσης σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμη και ένα βραχυχρόνιο κλείσιμο των Στενών θα οδηγούσε σε αλματώδη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...