Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Η Αργεντινή εθνικοποιεί τους φυσικούς πόρους, αυτό που δεν κάνει η Ελλάδα


Πριν από μερικά χρόνια, ήταν η απόφαση της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες να εθνικοποιήσει τις ελεγχόμενες από την Ισπανία Αργεντινές Αερογραμμές.


Τώρα, οι σχέσεις της Αργεντινής με την Ισπανία φαίνεται πως εισέρχονται σε μια νέα περίοδο κρίσης, μετά την απόφαση της προέδρου της Αργεντινής να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση μέρους της πετρελαϊκής εταιρείας YPF, που ελέγχεται κατά 57,4% από την ισπανική Repsol, και της οποίας στο εξής το κράτος και οι επαρχίες παραγωγής της Αργεντινής θα κατέχουν το 51%.
Το αστείο είναι ότι η ισπανική Repsol ζητά 10 δισεκατομμύρια δολάρια αποζημίωση! Δεν μας είπαν πόση αποζημίωση έδωσαν στην Αργεντινή όταν με την βοήθεια του ΔΝΤ ξεπουλήθηκε η κρατική εταιρεία με ένα εξευτελιστικό ποσό. Αυτά βέβαια τα ξεπουλήματα σύντομα θα γίνουν και στην Ελλάδα.


«Η YPF θα περάσει σε ποσοστό 51% στον έλεγχο της Αργεντινής. Στις μετοχές της εταιρείας που θα απαλλοτριωθούν, το 51% θα ανήκει στο εξής στο κράτος της Αργεντινής και το 49% θα κατανέμεται στις επαρχίες παραγωγής» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση...
Η Κριστίνα Φερνάντες δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να επικυρώσει το νομοσχέδιο για την κατάσχεση του 51% της εταιρείας που κατέχει η Repsol, λέγοντας πως η ενέργεια είναι «ζωτικός πόρος».

Η Ισπανία αντέδρασε αμέσως ανακαλώντας τον πρέσβη της από το Μπουένος Άιρες, ενώ ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας δήλωσε πως σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθούν τα μέτρα που θα λάβει η Μαδρίτη, «τα οποία θα είναι σαφή και αποφασιστικά». Ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy, παράλληλα, ξεκινα επαφές με αρκετούς ηγέτες κρατών της Λατινικής Αμερικής ώστε να αποκτήσει τη διπλωματική τους στήριξη.

Την Πέμπτη, η εφημερίδα «Clarin» του Μπουένος Άιρες, δημοσίευσε σχέδιο νόμου, το οποίο -σύμφωνα με πηγές της- είχε φτάσει στα χέρια των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος της προέδρου και αφορά στην εθνικοποίηση της επιχείρησης.

Η Ισπανία είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή την Αργεντινή ότι η κίνηση αυτή θα συνιστούσε παραβίαση της «αρχής της νομικής ασφάλειας», καλώντας σε διάλογο για την επίλυση της διαφοράς.

Η Repsol YPF είναι ο πρώτος όμιλος στην αγορά πετρελαϊκών ειδών στην Αργεντινή. Η θυγατρική στην Αργεντινή της YPF, που ιδιωτικοποιήθηκε τη δεκαετία του 1990, ελέγχει το 52% των εργασιών διύλισης στη χώρα και διαθέτει δίκτυο 1.600 πρατηρίων βενζίνης. Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε όλο το μήκος και πλάτος της επικράτειας της Αργεντινής, με 13.500 εργαζομένους.
Στις κατηγορίες περί έλλειψης επενδύσεων, η Repsol απαντά ότι το 2011 επένδυσε στη χώρα το ποσό των τριών δισ. δολαρίων, που είναι κατά 50% αυξημένο σε σχέση με το 2010.

Το χρηματιστήριο του Μπουένος Άιρες ανέστειλε τις συναλλαγές των τίτλων της YPF. Η Ισπανία κατήγγειλε την «εχθρική» κίνηση της Αργεντινής και είπε ότι θα λάβει τα δέοντα «σαφή και ισχυρά μέτρα».
Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Μαδρίτης-Μπουένος Άιρες μετά την απόφαση της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες να προχωρήσει στην κρατικοποίηση μέρους της πετρελαϊκής YPF, θυγατρικής του ισπανικού συμφερόντων κολοσσού Repsol. Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει ότι θα υπερασπίσει τα συμφέροντα της χώρας και ο όμιλος Repsol ανακοινώνει ότι θα ζητήσει αποζημίωση μέσω διεθνούς διαιτησίας, η οποία μπορεί να υπερβεί τα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια.

«Οι πράξεις αυτές δεν θα μείνουν ατιμώρητες» δήλωσε ο πρόεδρος της Repsol Αντόνιο Μπρουφάου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφέροντας ότι ο όμιλος θα ζητήσει «μια αποζημίωση μέσω της διεθνούς διαιτησίας, που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με την αξία του μεριδίου της κατά 57,4% στην YPF, το οποίο ο Repsol υπολογίζει σε 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια [8 δισεκ. ευρώ]».

«Η Repsol θα ξεκινήσει όλες τις νομικές ενέργειες που μπορεί» δήλωσε ο πρόεδρος της επιχείρησης. «Το φάσμα είναι μεγάλο» υπογράμμισε αναφερόμενος σε πιθανές δράσεις σε συνταγματικό, εμπορικό ή ακόμη και αστικό επίπεδο.

Στις κατηγορίες της κυβέρνησης της Αργεντινής κατά του ισπανικού ομίλου ότι δεν επένδυσε επαρκώς στην YPF, ο Μπρουφάου απάντησε υποστηρίζοντας ότι πραγματοποίησε, μετά την αγορά της θυγατρικής το 1999, «επενδύσεις 20 δισεκ. δολαρίων και στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν τα 15 δισεκ. δολάρια για την αγορά» της YPF.

«Από τότε οι επενδύσεις ήταν πάντα πολύ μεγαλύτερες από τα αποτελέσματα» επέμεινε.

Εν τέλει, η απόφαση της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες «είναι ένας τρόπος να κρυφτεί η οικονομική και κοινωνική κρίση από την οποία πάσχει αυτή τη στιγμή η Αργεντινή, εξαιτίας κυρίως της εσφαλμένης ενεργειακής πολιτικής της, υποστήριξε ο Μπρουφάου.

Ο πρόεδρος της Repsol κατήγγειλε, μια εκστρατεία «παρενόχλησης» που διεξήχθη τις τελευταίες εβδομάδες εκ μέρους του Μπουένος Άιρες και ήταν «σχεδιασμένη με τρόπο υπολογισμένο για να προκαλέσει την πτώση των μετοχών της YPF και να διευκολύνει την απαλλοτρίωση σε χαμηλή τιμή».

«Αυτό δεν είναι αντάξιο μιας σύγχρονης χώρας, η Αργεντινή δεν το αξίζει» τόνισε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε «εξαιρετικά απογοητευμένος» από την απόφαση της Αργεντινής να απαλλοτριώσει το 51% της πετρελαϊκής εταιρείας YPF, η οποία ελέγχεται από τον ισπανικό όμιλο Repsol.

Ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ακόμη πως περιμένει από την Αργεντινή να τηρήσει τις διεθνείς
συμφωνίες για την προστασία των επιχειρήσεων.

«Υπογραμμίζουμε την ανάγκη για αμοιβαία συμφωνημένες λύσεις που δεν βλάπτουν το επιχειρηματικό περιβάλλον» δήλωσε ο Ζοζέ Μπαρόζο προς δημοσιογράφους.

«Περιμένουμε από τις αρχές της Αργεντινής να τηρήσουν τις διεθνείς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις τους, ιδιαίτερα αυτές που απορρέουν από μια διμερή συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων στην Ισπανία» πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...