Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Η Ελλάδα έχει βούληση να καθορίσει ΑΟΖ με όλους τους γείτονες της


Την πολιτική βούληση της Ελλάδας να προχωρήσει στην οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κατά τη σημερινή ενημέρωση, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις Αθήνας – Αιγύπτου για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Όπως είπε ο κ. Δελαβέκουρας, η Αθήνα στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πολιτικής, θέλει «την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τις χώρες με τις οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει – και με την Αίγυπτο υπάρχουν διαπραγματεύσεις εδώ και αρκετά χρόνια για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ μας, και σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί και στο προσεχές μέλλον συνάντηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων προκειμένου να προχωρήσει αυτή η συζήτηση», προσθέτοντας ότι «όλα αυτά φυσικά γίνονται στο πλαίσιο των πολύ καλών διμερών σχέσεων που έχει η Ελλάδα με την Αίγυπτο, την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε και τις πολύ καλές σχέσεις εμπιστοσύνης που διατηρούμε».

Σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου για το κυριαρχικό καθεστώς των νησιών Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι, τα οποία ενέταξε στις γκρίζες ζώνες, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ είπε ότι «δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση και οποιοδήποτε σημείο αμφιβολίας ως προς το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο. Όλα αυτά διέπονται από διεθνείς συμβάσεις, οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και γι’ αυτό το λόγο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ούτε και καμία συζήτηση με την τουρκική πλευρά», τονίζοντας ότι αυτή η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών «είναι απολύτως ξεκάθαρη και είναι η μοναδική βάση πάνω στην οποία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση με την Τουρκία και για το θέμα των διερευνητικών επαφών» και «δεν υπάρχει δηλαδή καμία αμφιβολία για οποιοδήποτε σημείο ελληνικού εδάφους».

Όπως σημείωσε ο κ. Δελαβέκουρας «το Αγαθονήσι, όπως και οποιοδήποτε άλλο νησί, έχει δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες, όπως προβλέπεται στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Αναφερόμενος στις συναντήσεις του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών, Σταύρου Δήμα με τους Αραβες πρέσβεις, ο κ. Δελαβέκουρας ανέφερε τη σημασία που δίνει η Αθήνα στις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο, «ειδικά σήμερα, σε μια περίοδο που η γειτονιά μας, η Ανατολική Μεσόγειος έχει να αντιμετωπίσει πολύ σημαντικές προκλήσεις.

Όπως είπε ο κ. Δελαβέκουρας στις συγκεκριμένες επαφές, θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθούν όλες οι εξελίξεις στην περιοχή «για την πορεία των μεταρρυθμιστικών διαδικασιών, για την πολύ σοβαρή κατάσταση στη Συρία, όπου πιστεύω ότι θα είναι και μία ευκαιρία να ακούσουμε και τη γνώμη των χωρών της περιοχής», λέγοντας ότι «η κατάσταση εκεί είναι απαράδεκτη» και εκφράζοντας την άποψη ότι «πρέπει άμεσα να σταματήσει η βία».
  http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...