Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Πατησίων και... απελπισίας γωνία!


Ο βίος έχει καταντήσει αβίωτος για τους χιλιάδες Ελληνες που είχαν την... ατυχία να γεννηθούν και να μεγαλώσουν εντός του -γνωστού πλέον- «τετραγώνου του διαβόλου», δηλαδή στην περιοχή μεταξύ πλατείας Κολιάτσου - Πάρκου ΦΙΞ - Γκράβας - Αχαρνών (σταθμός ΗΣΑΠ Κάτω Πατησίων). Ο λόγος του καθημερινού τους μαρτυρίου; Η εγκληματικότητα, που καλπάζει με ρυθμούς πολύ ταχύτερους από αυτούς που ...
κατρακυλάει στην άβυσσο η ελληνική οικονομία. Η πάλαι ποτέ όμορφη μεσοαστική συνοικία των Αθηνών έχει μετατραπεί (στην αυγή του 2012) σε κέντρο κάθε μορφής παραβατικότητας. Η πορνεία, το εμπόριο ναρκωτικών και οι -πάσης φύσεως- κλοπές και ληστείες είναι πλέον ρουτίνα για τους κατοίκους (ακόμα και ξένους) που ζουν και εργάζονται τίμια στην ιστορική αυτή γειτονιά της πρωτεύουσας.

Ξεκινώντας το οδοιπορικό μας από την πλατεία Κολιάτσου, γίναμε μάρτυρες της υποβάθμισης της περιοχής και ακούσαμε διηγήσεις που σοκάρουν. Ο Σπύρος Πουλιάσης (ιδιωτικός υπάλληλος και χρόνια κάτοικος της περιοχής) διερωτάται πώς γίνεται να συνεχίζουν τη λειτουργία τους καταστήματα αλλοδαπών εντός των οποίων έχουν διαπραχθεί μέχρι και φόνοι! «Στο γωνιακό μαγαζί, του πρώτου ορόφου απέναντι από την πλατεία, τις προάλλες είχαν πέσει μαχαιριές. Εκλεισε για λίγες μέρες και ύστερα από λίγο ξανάνοιξε με άλλο όνομα. Το έχουν πάλι Αφρικανοί» μας λέει και συνεχίζει: «Τα μαγαζιά των Ελλήνων τα κλείνουν για ψύλλου πήδημα. Για μια απόδειξη, παραδείγματος χάριν, σου παίρνουν την άδεια. Με αυτούς εδώ τι κάνουν;»

Η απογοήτευση των κατοίκων από τη λειτουργία (και την απουσία...) του κρατικού μηχανισμού, έκδηλη. «Εχουμε συλλάβει επ' αυτοφώρω διαρρήκτες και μαχαιροβγάλτες μέσα σε σπίτια. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, τηλεφωνήσαμε στην Αστυνομία και η απάντηση ήταν η εξής: “πλακώστε τους, ρίξτε τους στον κουβά (!) και ξαναπάρτε μας να έρθουμε να τους μαζέψουμε”. Πώς εμείς να μην πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας;» διερωτάται ο κ. Πουλιάσης.

Ακόμα όμως και όσοι συλλαμβάνονται επανεμφανίζονται στα... λημέρια τους έπειτα από λίγες ημέρες, γεγονός που εντείνει την ανησυχία των κατοίκων ακόμα και για πράξεις αντεκδίκησης κατά των «τολμηρών», που είχαν το θράσος να καταγγείλουν κάποιο από τα μέλη της ιδιότυπης μαφίας των παράνομων μεταναστών.

Υπάρχουν ωστόσο πολλοί που πλέον, αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, αποφασίζουν να μιλήσουν ανοιχτά και να δράσουν. Ενας από αυτούς είναι ο Μάριος Ζέρβας (κάτοικος και ιδιοκτήτης κέντρου διασκέδασης στην περιοχή εδώ και 32 χρόνια). Ο κ. Ζέρβας, ο οποίος έχει δει τον κοινωνικό ιστό της γειτονιάς του να αλλάζει δραματικά -ιδίως τα τρία τελευταία χρόνια-, θίγει το θέμα της μαφίας των ακινήτων και κάνει λόγο για εφιαλτικό σενάριο της προσχεδιασμένης υποβάθμισης της περιοχής προς όφελος τρίτων. «Κυκλοφορεί τελευταία έντονα η φήμη ότι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν αγοράσει, σε εξευτελιστικές τιμές, οικόπεδα και ακίνητα στην περιοχή. Αυτό συμβαίνει γιατί εγώ, που σήμερα είμαι σε απόγνωση, θα πουλήσω κοψοχρονιά το σπίτι μου, προκειμένου να γλιτώσω τη ζωή μου.»

Ακολουθώντας τον κ. Ζέρβα σε μια «ξενάγηση» στα στενά της Πατησίων, οδηγηθήκαμε σε έναν ημιυπόγειο, ιδιόμορφο χώρο θρησκευτικής λατρείας Αφρικανών, στην οδό Κρασσά (διαμένει σε παρακείμενη πολυκατοικία). Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αφρικανές ιερόδουλες έχουν μετατρέψει τον «οίκο του Θεού» σε... οίκο ανοχής, χρησιμοποιώντας τον χώρο σαν ξενοδοχείο, όπου οδηγούν τους πελάτες που πριν από λίγο «ψώνισαν» στον δρόμο.


Η παράνομη πορνεία αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή της πολύπαθης αυτής περιοχής, καθώς εκατοντάδες γυναίκες αφρικανικής καταγωγής κάνουν πιάτσα κατά μήκος της Πατησίων, ακόμα και μέρα μεσημέρι! Η Εφη Κουτράκη (ιδιωτική υπάλληλος και κάτοικος της περιοχής επίσης για πολλές δεκαετίες) δηλώνει έτοιμη να πουλήσει το σπίτι της και να φύγει από τη γειτονιά που μεγάλωσε η ίδια αλλά και τα παιδιά της. «Ντρέπομαι να πω ότι μένω στην Κολιάτσου πλέον. Μου λένε διάφοροι “εκεί μένεις; Με τις μαύρες;” Παλιά ήταν καμάρι μας η περιοχή μας». Εχοντας πλέον αποκτήσει τη φήμη της «πιάτσας», η περιοχή έχει γίνει πόλος έλξης -κυρίως τις βραδινές ώρες- ατόμων από κάθε γωνιά της Αττικής, που «έρχονται για να βγάλουν τα βίτσια τους με πέντε ευρώ. Δεν έχουν ούτε φραγμούς ούτε τον φόβο των ασθενειών που αυτές οι γυναίκες, πιθανώς, να κουβαλάνε» λέει αγανακτισμένη η κυρία Κουτράκη και επισημαίνει ότι «οι πελάτες τους είναι κυρίως Ελληνες».

Οι κάτοικοι, ωστόσο, της περιοχής αναγνωρίζουν ότι για τη σημερινή κατάντια μερίδιο ευθύνης φέρουν και πολλοί συμπατριώτες μας. Κάτοικοι συνήθως άλλων -ασφαλέστερων- περιοχών οι ίδιοι, αγόρασαν μαζικά διαμερίσματα (κυρίως υπόγεια) στις πολυκατοικίες πέριξ της οδού Πατησίων σε τιμές κόστους, προ μερικών ετών. Τα διαμερίσματα αυτά σήμερα ενοικιάζονται παράνομα σε λαθρομετανάστες και η χρέωση γίνεται «με το κεφάλι», όπως εξηγεί ο Μπάμπης Μόσχος (συνταξιούχος αστυνομικός από την περιοχή). «Κάποιοι θησαυρίζουν από αυτά τα υπόγεια, στα οποία στοιβάζονται κατά δεκάδες παράνομοι μετανάστες, μην έχοντας άλλη επιλογή. Για να εξασφαλίσουν το ενοίκιό τους καταφεύγουν σε ένα σωρό παράνομες πράξεις, εμπόριο ναρκωτικών, κλοπές, πορνεία και τα κέρδη πάνε κυρίως σε τρίτους, Ελληνες ή ξένους» αποκαλύπτει ο κ. Μόσχος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κατοίκων, τα κέρδη των παράνομων «real estate των υπογείων» ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ ετησίως, καθώς ούτε επίσημα συμβόλαια υπάρχουν, αλλά και ο αριθμός των διαμερισμάτων που νοικιάζονται -στη στενή περιοχή της πλατείας Κολιάτσου και του πάρκου ΦΙΞ- υπολογίζεται σε πάνω από 300! Το πρωτοφανές όργιο φοροδιαφυγής, σύμφωνα πάντα με τους κατοίκους, λαμβάνει χώρα «κάτω από τη μύτη» των αρμόδιων αρχών, οι οποίες πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών η μια στην άλλη.

Οι «ελεύθεροι πολιορκημένου» των Αθηνών πνέουν μένεα εναντίον του πρώην συνδημότη τους, νυν υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, που, όπως σημειώνουν, «πολύ γρήγορα ξέχασε την καταγωγή του» και επαναπαύτηκε στην ασφάλεια των βορείων προαστίων (κατοικεί πλέον στο Χαλάνδρι). Την προ ημερών σκληρή ανακοίνωση των κατοίκων του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθηνών με παραλήπτη τον κ. Παπουτσή ακολούθησε άλλη μία -εξίσου σκληρή-, αυτή τη φορά των κατοίκων του 6ου Διαμερίσματος (Πατήσια, Κυψέλη). Οι δύο ανακοινώσεις έχουν κοινό παρανομαστή το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών, λόγω της ελλιπούς αστυνόμευσης και της αυξημένης εγκληματικότητας στις εν λόγω περιοχές.

Ο κ. Πουλιάσης (μέλος του Συντονιστικού του ΠΑΣΟΚ του 5ου Διαμερίσματος), ο οποίος γνωρίζει προσωπικά τον κ. Παπουτσή, μια και φοίτησαν αμφότεροι στο ιστορικό 8ο Γυμνάσιο Αθηνών, εξηγεί ότι υπογράφοντας πρώτος την επιστολή διαμαρτυρίας θέλει να περάσει το μήνυμα ότι «το όλο θέμα δεν είναι κομματικό. Δεν έχει σημασία πού ανήκουμε πολιτικά, θα ήμουν ηλίθιος αν έλεγα ότι όλα είναι καλά στην περιοχή μου για να μη στενοχωρήσω το κόμμα μου. Αυτή η κατάσταση μας έχει χτυπήσει όλους, ανεξαρτήτως πολιτικών αποχρώσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η πλειονότητα των υπογραφόντων, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν ότι «βλέπουν» την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή ως την ύστατη ελπίδα τους. «Οι πρώτοι που ήρθαν σε επαφή μαζί μας, μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, ήταν τα παιδιά της Χρυσής Αυγής. Προσφέρθηκαν να μας βοηθήσουν» τονίζει ο κ. Πουλιάσης και διευκρινίζει ότι «τα ποσοστά της ακραίας Χ.Α. στην περιοχή δείχνουν την κατάντια του πολιτικού συστήματος της χώρας». Η κυρία Κουτράκη, που «ψηφίζει ΚΚΕ από τα γεννοφάσκια της», συμπληρώνει: «Θα ψηφίσω Χρυσή Αυγή στις επόμενες εκλογές. Οχι επειδή συμφωνώ με τον πολιτικό τους λόγο, αλλά επειδή μόνο αυτοί έδειξαν ευαισθησία στο θέμα μας».

Οι «εγκλωβισμένοι» πολίτες, πάντως, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση. «Αν θέλουν τους διώχνουν όλους αυτούς εν μια νυκτί. Αλλά προφανώς η Αστυνομία έχει άλλες εντολές προς το παρόν» λέει ο κ. Ζέρβας.

Ωσπου, λοιπόν, να παρθούν οι απαραίτητες αποφάσεις από τους αρμοδίους, ένα είναι σίγουρο. Το κέντρο των Αθηνών δεν θα είναι ποτέ το ίδιο και ένα διαμέρισμα στην πλατεία Κολιάτσου δεν θα αποτελεί πια το όνειρο κανενός, όπως ήταν για τη Νίκη Λινάρδου το 1964, στην αξέχαστη ελληνική ταινία «Θα σε κάνω βασίλισσα», με τον Θανάση Βέγγο.


Αγγελος Σκορδάς
Φωτό: Χρήστος Ζήνας

dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...