Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Παγίδα η Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ)

Πάνω που μάθαμε επί τέλους, τι είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και πόσο ζημιογόνος είναι ο μη καθορισμός της, έπεσε μπροστά μας η Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ), και πρέπει να διερευνήσουμε τώρα πόσο ζημιογόνος είναι ο καθορισμός της.

Ελεύθερες οικονομικά περιοχές έχουν κυρίως οι ασιατικές χώρες. Πρόκειται για περιοχές όπου λειτουργούν οικονομικά, με διαφορετικά επιχειρηματικά κριτήρια από τις άλλες περιοχές της χώρας. Διαμορφώνεται ένα ελκυστικό πλαίσιο προσέλκυσης επενδύσεων, το οποίο περιλαμβάνει «ειδικές οικονομικές ζώνες με ξεχωριστό νομικό, διοικητικό και εργασιακό καθεστώς, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδυτές» (Ελευθεροτυπία 25.10.11).

Κατατοπιστικός είναι ο Επίτροπος κ. Όλι Ρεν, στην απάντησή του στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντή: «Στο πλαίσιο της καθιέρωσης Ε.Ο.Ζ., η κυβέρνηση μπορεί να προβλέψει απαλλαγές από τους εισαγωγικούς και τους εξαγωγικούς δασμούς, να απλοποιήσει τους τελωνειακούς και διοικητικούς ελέγχους και τις διαδικασίες, να ακολουθήσει φιλελεύθερη συναλλαγματική πολιτική και να παρέχει φορολογικά κίνητρα. Αυτά είναι τα κίνητρα που προσφέρει μια κυβέρνηση για την προσέλκυση νέων επενδυτών. Στη συνέχεια είναι δυνατό να δημιουργηθούν διάφορα είδη ειδικών οικονομικών ζωνών, π.χ. ζώνες ελεύθερου εμπορίου, ζώνες μεταποίησης προς εξαγωγή, βιομηχανικές ζώνες, ελεύθεροι λιμένες, κ.λπ..» (Το Βήμα, 31.10.11).

Λησμόνησε ο κ. Όλι Ρεν να αναφερθεί και στις εργασιακές συνθήκες, ίσως διότι είναι γνωστές από τις ασιατικές χώρες, στις οποίες ισχύει το καθεστώς των Ε.Ο.Ζ.
Για το συγκεκριμένο θέμα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει δείξει η Γερμανία και Γερμανοί μεγαλοβιομήχανοι. Τη συζήτηση για την ανάπτυξη τέτοιων ζωνών άνοιξε το καλοκαίρι ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας κ. Στέφαν Κάπφερερ, ο οποίος υποστήριξε πως «οι γερμανικές επιχειρήσεις δεν χρειάζονται εγγυήσεις για να επενδύσουν στην Ελλάδα, αρκεί να δημιουργηθούν Ε.Ο.Ζ.».

Ανταποκρίθηκαν ήδη δύο Περιφέρειες, της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της Πελοποννήσου. Υπάρχουν όμως κάποια στοιχεία που αξίζουν της προσοχής μας. Στη Θράκη, η Τουρκία έχει επιδείξει ιδιαίτερη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς. Σχολεία, Τράπεζες, «Πολιτιστικά» Σωματεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Θρησκεία, μέχρι και ασφάλιση των Ελλήνων μουσουλμάνων αναγγέλθηκε από την Αδριανούπολη.

Η εφημερίδα «Ελεύθερη Θράκη», προχωρά περισσότερο, μόλις άνοιξε το θέμα των Ε.Ο.Ζ. Γιατί τόσο ενδιαφέρον της Τουρκίας για τη Θράκη; Εκτός των άλλων «Η απάντηση βρίσκεται στην ορεινή Ροδόπη, η οποία είναι πλούσια σε διάφορα (και πανάκριβα) ορυκτά μεταλλεύματα, καθώς και ουράνιο. Βρίσκεται στο Νομό Καβάλας και στο Παγγαίο, με τα πλουσιότατα κοιτάσματα χρυσού (όπως και στην Αλεξανδρούπολη). Αλλά και στη Σαμοθράκη, με το περίφημο και αναξιοποίητο από την Ελλάδα κοίτασμα πετρελαίου του "Μπάμπουρα"».

Το κοίτασμα αυτό είναι ικανό από μόνο του να γίνει αιτία πολέμου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και παρόλο που βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχει υπογραφεί η μη εκμετάλλευσή του από τον Ανδρέα Παπανδρέου στη συνάντησή του στο Νταβός με τον Τουργκούτ Οζάλ.

Η καθιέρωση Ε.Ο.Ζ. στην Περιφέρεια αυτή, αναμφίβολα θα προσελκύσει Τούρκους επενδυτές, οι οποίοι δεν διστάζουν να έρθουν στην Ελλάδα, ακόμη και χωρίς να ισχύουν οι τόσο ελκυστικές για τους ξένους επενδυτικές διευκολύνσεις. Δεν γνωρίζω αν αυτό είχε κατά νου ο Δήμαρχος Αλξανδρούπολης, όταν έκανε την περίεργη δήλωση ότι η Θράκη «μπορεί να σταθεί μόνη της».

Περίεργη όμως ήταν και η δήλωση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Τατούλη: «Μετά την αυτόνομη παρέμβασή μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η χώρα καταρρεύσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας» (τοποθέτηση του κου Τατούλη στη συνάντηση του με εκπροσώπους της Γενικής Τράπεζας – 4.11.11). Τι θα πει αυτό, άραγε; Τι είδους διαβεβαίωση έδωσε η Ε.Ε. στον κ. Τατούλη; Άλλο κράτος είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου;

Θεωρούσα και θεωρώ το θεσμό της Περιφέρειας δυναμίτιδα στη συνοχή ενός κράτους. Έχω επιχειρηματολογήσει επ’ αυτού σε πολλά σημειώματα. Η αναμενόμενη έγκριση από την Ε.Ε. του θεσμού των Ε.Ο.Ζ., έρχεται να ενισχύσει τους φόβους μου. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, στο Σύνταγμα του 1911, φοβούμενους τάσεις διαφοροποίησης περιοχών της χώρας, είχε προβλέψει με τα κατάλληλα άρθρα να αποκλειστεί κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτά τα άρθρα, δεν τα έλαβαν υπόψη οι σύγχρονοι συνταγματολόγοι.

Ο Μακεδών

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...