Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Καντάφι: Τελική μάχη ή προετοιμασία φυγής;


Ο Μουαμάρ Καντάφι απευθύνθηκε στις πιστές σε αυτόν δυνάμεις και φυλές της Λιβύης, μέσω μηνύματος που μεταδόθηκε από τα κρατικά ΜΜΕ, με πολύ κακή ποιότητα ήχου.

"Ο λαός της Λιβύης θα παραμείνει, η επανάσταση (του 1969) θα παραμείνει. Προχωρήστε, πάρτε τα όπλα σας, πηγαίνετε να πολεμήσετε για να απελευθερώσετε τη Λιβύη, εκατοστό-εκατοστό, από τους προδότες κι από το NATO ... Ετοιμαστείτε για την μάχη... το αίμα των μαρτύρων είναι καύσιμο για το πεδίο της μάχης", είπε ο Καντάφι, σε ζωντανή μετάδοση σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.


Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν σήμερα Δευτέρα ότι απέσπασαν τον έλεγχο του "μεγαλύτερου μέρους" της Ζαουΐγια -στρατηγικής σημασίας πόλης για την προέλασή τους προς την πρωτεύουσα Τρίπολη.


"Ουσιαστικά, το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διοικητής τους, Αμπντουλ Χαμίντ Ισμαήλ.


Νωρίτερα σήμερα οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Σορμάν, που βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων δυτικά της Τρίπολης και Γκαριάν, 50 χιλιόμετρα προς το Νότο.


Μέχρι στιγμής πάντως το καθεστώς απορρίπτει τις πληροφορίες, υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο των εδαφών αυτών.


Φήμες για προετοιμασία αποχώρησης από τη χώρα
Η Τρίπολη δεν αντιμετωπίζει ακόμη άμεσα κίνδυνο επίθεσης από τους εξεγερμένους, αλλά οι τελευταίοι με το δεύτερο κύμα επιθέσεων βρίσκονται στην πιο ισχυρή θέση από την αρχή της εξέγερσης, ελέγχοντας τις ακτές τόσο ανατολικά όσο και δυτικά της Τρίπολης.


Ακολούθησε κύμα φημών ότι ο Καντάφι ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα, το οποίο και πάλι απέρριψε η κυβέρνηση. "Οι πληροφορίες αυτές είναι απόλυτα λαθεμένες κι αποτελούν μέρος ενός πολέμου των μέσων ενημέρωσης εναντίον μας. Στόχος τους είναι να μας προκαλέσουν σύγχυση, να τσακίσουν το πνεύμα μας, να ταρακουνήσουν το ηθικό μας. Ο ηγέτης είναι εδώ στη Λιβύη, μάχεται για την ελευθερία του έθνους μας. Δε θα εγκαταλείψει τη Λιβύη", τόνισε ο Μούσα Ιμπραχίμ.


Το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εσωτερικών του Καντάφι έφτασε στο Κάιρο μαζί με εννέα μέλη της οικογένειάς του. Πάντως, ο ίδιος δεν επιβεβαίωσε τις φήμες ότι αυτομόλησε, καθώς όπως φέρεται να δήλωσε, σκοπός του ταξιδιού του είναι οι διακοπές.


Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
Το απόγευμα της Κυριακής το Reuters μετέδωσε ότι εκπρόσωποι του Καντάφι και των αντικαθεστωτικών συναντήθηκαν στην Τυνησία, σε ξενοδοχείο στα νοτιοανατολικά της χώρας στο νησί Ντέρμπα, αν και η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα ούτε από την Τρίπολη (πρωτεύουσα της Λιβύης) ούτε από τη Βεγγάζη (προπύργιο των εξεγερμένων).


Οι συνομιλίες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, υποστήριξε ο πληροφοριοδότης του πρακτορείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...