Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

«Έδεσε» η γερμανική συνταγή ελεγχόμενης χρεοκοπίας!

Η γερμανική ιδέα για ελεγχόμενες χρεοκοπίες στην ευρωζώνη από το 2013 και μετά βρίσκεται στον πυρήνα της χθεσινής συμφωνίας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Την ίδια ώρα, ο Γερμανός πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Ότμαρ Ίσινγκ, προανήγγειλε ως αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο ESM θα έχει, όπως συμφώνησαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών, ένα «οπλοστάσιο» κατατεθειμένων κεφαλαίων από τις χώρες της ευρωζώνης ύψους 80 δις. ευρώ και άλλα 620 δις. ευρώ θα είναι διαθέσιμα σε πρώτη ζήτηση, ώστε ο μηχανισμός να μπορεί να δανείζει μέχρι και 500 δις. ευρώ, χωρίς να τίθεται σε αμφισβήτηση η κορυφαία πιστοληπτική του αξιολόγηση (τριπλό «Α»).
Ο νέος μηχανισμός θα χρεώνει για τα δάνεια στα αδύναμα κράτη της ευρωζώνης 200 μονάδες βάσης πάνω από το κόστος άντλησης κεφαλαίων για δάνεια διάρκειας μέχρι τρία έτη και άλλες 100 μονάδες βάσης επιπλέον για πιο μακροχρόνια δάνεια. Ουσιαστικά, δηλαδή, το κόστος δανεισμού θα είναι περίπου ίδιο με το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας, μετά την τελευταία μείωσή του.
Όμως, η λειτουργία του νέου μηχανισμού συνοδεύεται από όλες τις θεσμικές προβλέψεις που ζητούσε από το περασμένο φθινόπωρο η Γερμανία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ελεγχόμενες χρεοκοπίες αφερέγγυων οικονομιών της ευρωζώνης. Ειδικότερα,
n Όλα τα νέα ομόλογα που θα εκδίδονται στην ευρωζώνη μετά τον Ιούνιο του 2013 θα ενσωματώνουν ρήτρες συλλογικής δράσης (collective action clauses), οι οποίες θα ορίζουν εκ των προτέρων ότι με σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των κατόχων ομολόγων είναι δυνατή η αλλαγή των όρων δανεισμού (επιμήκυνση διάρκειας, μείωση επιτοκίου,ή και «κούρεμα» ονομαστικής αξίας των τίτλων). Δηλαδή, όλα τα ομόλογα θα ενσωματώνουν από το 2013 ρήτρα ελεγχόμενης χρεοκοπίας, ώστε οι επενδυτές να αξιολογούν με μεγάλη προσοχή τον κίνδυνο κάθε χώρας και να τον τιμολογούν ανάλογα, επιβάλλοντας υψηλότερα κόστη δανεισμού στις λιγότερο «ασφαλείς» χώρες. Με αυτή τη ρήτρα, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας από το καλοκαίρι του 2013, που λήγει το ισχύον μνημόνιο, θα είναι απαγορευτικά υψηλό, σε επίπεδα που θα οδηγούν στον αποκλεισμό της χώρας από την αγορά.
n Το ESM θα έχει τα προνόμια του προτιμώμενου πιστωτή, όπως ακριβώς ισχύει σήμερα για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δηλαδή, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους μιας χώρας τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης θα εξοφλούνται κατά προτεραιότητα, έναντι των δανείων που έχουν χορηγήσει ιδιώτες πιστωτές. Μαζί με αυτό το προνόμιο του ESM καθιερώνεται και η πρόβλεψη για ελέγχους φερεγγυότητας στα κράτη που θα λάβουν δάνεια από το ESM, με τα πρότυπα που ακολουθεί το ΔΝΤ. Δηλαδή, πριν δοθεί ένα δάνειο θα ελέγχεται αν το κράτος της ευρωζώνης που θα το λάβει έχει δυνατότητα να εξυπηρετήσει με βιώσιμο τρόπο το χρέος του. Σε περίπτωση που κρίνεται αφερέγγυα μια χώρα, όπως πιθανότατα θα συμβεί στην περίπτωση της Ελλάδας, θα ζητείται από τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα να αναλάβουν μέρος των βαρών της αναδιάρθρωσης χρέους, ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο. Μια χώρα με «μη βιώσιμο χρέος» θα καλείται να προχωρά σε «ενεργητική διαπραγμάτευση με καλή πίστη με τους πιστωτές της, ώστε να εξασφαλίζει την άμεση εμπλοκή τους στην αναδιάρθρωση του χρέους», αναφέρει ο κανονισμός λειτουργίας του ESM, που συμφωνήθηκε χθες από τους υπουργούς Οικονομικών.
«Κερασάκι στην τούρτα» αυτών των ρυθμίσεων, που δείχνουν το δρόμο που θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά τη λήξη του μνημονίου, αν παραμείνει αποκλεισμένη από τις αγορές, ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού «σοφού», Ότμαρ Ίσινγκ στο Spiegel, με τις οποίες προανήγγειλε τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η οποία θα ακολουθηθεί όταν πια θα έχουν «θωρακισθεί» επαρκώς οι άλλες ασθενείς οικονομίες της ευρωζώνης, ώστε να μη μεταδοθεί ο «ιός» των ελεγχόμενων χρεοκοπιών πέραν της Ελλάδας.
Ακόμα και μετά τη διάσωσή της πέρυσι, ακόμη και με τις διευκολύνσεις αποπληρωμής που έλαβε στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, τόνισε ο θεωρούμενος εκ των «πατέρων του ευρώ», Ότμαρ Ίσινγκ, ο οποίος σήμερα έχει θέση συμβούλου για ευρωπαϊκά θέματα στην Goldman Sachs.
«Στο αποκορύφωμα της κρίσης», επισήμανε, «ήταν σημαντικό να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα για να αποφευχθεί η μετάδοση και σε άλλες χώρες. Όταν όμως οι άλλες χώρες βρεθούν εκτός κινδύνου, θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος. Αυτό μπορεί να γίνει με περικοπή χρέους ή με επιμήκυνση των ομολόγων. Όπως και να λογαριάζει κανείς τους αριθμούς, η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη». Ο Ίσινγκ εκτιμά ότι μία επιμήκυνση θα είναι ασφαλέστερη από το «κούρεμα», αφού με αυτό τον τρόπο «οι τράπεζες δεν θα χρειαστεί να διαγράψουν τις απαιτήσεις τους, απλώς θα πάρουν τα λεφτά τους αργότερα».
Πάντως, ο Ίσινγκ ξεκαθαρίζει, ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Τέτοιου είδους συζητήσεις είναι περιττές και εκτός πραγματικότητας. Για να εκδιωχθεί μία χώρα χρειάζεται αλλαγή των συνθηκών. Αυτή μπορεί να γίνει μόνο ομόφωνα. Κανείς ”υποψήφιος” (σ.σ.: για έξοδο από το ευρώ) δεν πρόκειται να δώσει τη συγκατάθεσή του», επισημαίνει ο Γερμανός κορυφαίος οικονομολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...